Paylaş
Organ nakli fetvası nedir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Organ nakli caiz mi Fetva Meclisi
İslam Dini, insana ve insan sağlığına özel bir önem vermiştir. Çünkü yaratılmışların en şereflisi olan insanın, üzerine düşen bütün sorumluluklarını yerine getirebilmesi için sağlıklı bir vücuda sahip olması gerekir. İnsan vücudundaki organlardan birinin görevini yerine getirememesi, vücuttaki dengeyi bozmaktadır. Dengesi bozulan insan da, hastadır. Hastalık kimi zaman ilaçla kimi zaman da değişik tedavi yollarıyla giderilmeye çalışılmaktadır. Pek çok sayıda insan da tedavisi olmayan hastalıklarla uğraşırken bir o kadar insan da, tedavisi olmasına rağmen ilgisizlik sebebiyle ızdırap çekmeye devam etmektedir. Başkasından alacağı organla hayata dönecek ve sağlıklı bir hayat sürmesi mümkün olacak insanlar, ya dini gerekçelerle, ya da ilgisizlik sebebiyle buna yanaşmamakta, fakat kendi başına geldiğinde de hiç tereddüt etmeden bu acıdan kurtulmak ve deva bulmak için ne gerekiyorsa onu yapmaktadır.
O halde, organ bağışı nedir ve ne yapmalıyız? Organ bağışı ölümden sonra kişinin organlarının başka bir insan için kullanılmasına izin verilmesidir. 18 yaşını dolduran herkes organ bağışında bulunabilir. Bu gün dünyada ve ülkemizde bağışlanmış organlardan kalp, akciğer, böbrek, karaciğer, pankreas gibi organlar ile kalp kapağı, kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokular başarı ile nakledilebilmektedir.
Din İşleri Yüksek Kurulunun yayımladığı kararda, organ ve doku naklinin caiz olduğu ve şu şartlar çerçevesinde yapılabileceği bildirilmektedir.
1) Zaruret halinin bulunması, yani hastanın hayatını veya hayati bir organını kurtarmak için bundan başka bir çarenin olmadığının mesleki ehliyet sahibi bir hekim tarafından tespit edilmesi.
2) Hastalığın bu yolla tedavi edilebileceğine dair doktorun kuvvetle muhtemel kanaati olması.
3) Organ dokusu alınacak kişinin bu işlemin yapılacağı esnada olmuş olması.
4) Organ veya dokusu alınacak kişinin ölmeden önce buna izin vermiş olması veya hayatta iken aksine bir beyanı olmamak şartıyla yakınlarının izninin sağlanması.
5) Alınacak organ karşılığında hiç bir şekilde ücret alınmaması.
6) Tedavi yapılacak hastanın da kendisine yapılacak bu nakle razı olması, gerekmektedir.
O halde organ bağışını yaygınlaştırmalıyız. Organ veya doku nakli bekleyen binlerce hatta milyonlarca insanın derdine çözüm getirecek olan kadavradan organ alımının hızı, bağış hızına bağlıdır. Toplumda ihtiyaç kapıyı çalmadan organların bağışlanması bilinci yaygınlaştıkça, zorda kalan insanlara destek oranı da artacaktır.
Mensuplarını dünya ve ahiret hayatında mutlu etmeyi hedefleyen dinimiz İslam’ın emir ve yasaklarındaki hikmetleri, yardımlaşmaya ve dayanışmaya verdiği önemi dikkate aldığımız zaman, rahatlıkla söyleyebiliriz ki, organ veya doku bağışlayarak çok büyük manevi kazançlar elde edebiliriz. Organ bağışlayarak bağış yaptığımız hastayı sıhhate kavuştururken, hastanın yakınlarını da tarifi imkansız mutluluğa kavuşturabiliriz. Nitekim Cenab-ı Hak bir Ayet-i Kerimesinde; “ …Her kim birinin (hayatını kurtararak) yaşatırsa sanki bütün insanları yaşatmıştır…”(1) buyurmaktadır.
(1) Maide, 32
(2) Buhari,
BENZER KONULAR:
Cevapla