Ortaklık ile ilgili kısa hadisler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ortaklık hakkında kısa hadisler

Ortaklik ile ilgili kisa hadisler

(115) Altın, Gümüş ve Nakdi Paralarda Ortaklık

(207) Süleyman bin Ebu Müslim şöyle dedi:
“Ben Ebu’l-Minhal’e elden ele peşin sarraflığı sordum.
Ebu’l-Minhal şöyle dedi:
−Ben ve benim ortağım elden ele peşin ve veresiye bir şey satın aldım. Akabinde Bera bin Azib geldi. Biz ona bunun hükmünü sorduk.
Bera şöyle dedi:
−Ben ve benim ortağım Zeyd bin Erkam bunu yaptık ve bunu Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e sorduk.
Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Elden ele peşin olanı alınız veresiye olanı terk ediniz!’ buyurdu.”
Buhari 2312

(112) Ortaklığın Caizliği

(202) Abdullah bin Hişam (Radiyallahu Anh) kendini kast ederek şöyle dedi:
“Abdullah bin Hişam, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e yetişmiş ve annesi sahabe kadınlardan Zeyneb binti Humeyd kendisini Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e götürmüştü.
Annesi:
−Ya Rasulallah! Oğlumla İslam üzere beyat etseniz dedi.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘O daha küçüktür’ buyurdu ve başını sıvazlayıp Abdullah’a dua etti. Zühre bin el-Ma’bed’den dedesi Abdullah bin Hişam kendisini çarşıya çıkarır ve oradan yiyecek şeyler satın alırdı.
Bu sırada ona Abdullah ibni Ömer veya İbni Zübeyr karşı gelirler ve:
−Satın aldığın şeylere bizi de ortak et, çünkü Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) sana bereketle dua etti derlerdi. Abdullah bin Hişam onları ortak ederdi. Bazı zaman tam bir deve yükü kar ederdi de onu eve gönderirdi.”
Buhari 2314

Hanefi Mezhebine Göre Şirket (Ortaklık)

https://www.dinisorusorcevapal.com/soru/cehennem-ile-ilgili-kisa-hadisler

BENZER KONULAR: 

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da ortaklık ile ilgili birkaç kısa hadis:

    1. Ebû Hüreyre (Allah Ondan razı olsun)’den rivayet edildiğine göre, Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “İki kişiden biri ortağına ‘Ya beni satın al ya da payını bana sat’ derse, ortaklık sona erer. ‘ ve diğeri, ‘Beni satın alman veya payını bana satman şartıyla yaparım’ diye cevap verir. Eğer anlaşamazlarsa, hakemlik yapması için üçüncü bir kişiyi getirebilirler.” (Sünen Ebu Davud)
    2. İbn Ömer (Allah Ondan razı olsun), Peygamber Efendimiz (sav)’in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: “Mümin, mümin için, parçaları birbirini destekleyen bir bina gibidir.” Bunun üzerine Peygamber (s.a.v.) parmaklarını birbirine kenetledi (noktayı göstermek için). (Sahih Buhari)
    3. Ebû Hüreyre (Allah Ondan razı olsun), Peygamber Efendimiz (sav)’in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: “Kazançların en hayırlısı, dürüst çalışmayla elde edilendir.” (Sahih Buhari)

    Bu hadisler, İslam’daki ortaklıklarda adalet, işbirliği ve dürüstlük ilkelerini vurgulamaktadır. Açık iletişimin, anlaşmaya varmanın ve anlaşmazlıkları dostane bir şekilde çözmenin önemini vurguluyorlar. İslam, inananları karşılıklı saygı, güven ve ortak hedeflere dayalı ortaklıklar kurmaya teşvik eder. Ticarette dürüstlük ve yasal ve etik kazanç yolları arama da vurgulanmaktadır.

    En iyi cevap

Cevapla