Ortaklıkta Zekat Nasıl Çıkarılır

Question

Selamın Aleyküm hocam,
Biz 5 arkadaş ileride kazanç sağlamak adına tarla satın aldık ve bu tarlayı ne zaman satacağımız belli değil.
Belki bu sene belki 10 sene sonra satacağız. Bu tarlanın zekatı için araştırma yaptığımızda üç farklı görüş ile karşılaştık.
1-Ne zaman satılacağı belli olmayan mülkler için herhangi bir zekat söz konusu değildir diyen hocalarımız var.
2-Gelir için tarlanın her sene rayiç bedeli üzerinden zekat verilir diyen hocalarımız var.
3-Bu tarlanın rayiç bedeli ve maliyet bedeli toplanarak ikiye bölünür çıkan değer üzerinden her sene zekat verilir diyen hocalarımız var.
Biz hangi duruma göre hareket etmeliyiz hocam, yardımlarınızı bekliyoruz. Allah razı olsun.


Ortaklıkta zekat konusunda bir madde yanlıştır
İkinci ikinci ve 3. Madde ile amel edebilirsiniz
Bizim size tavsiyemiz her sene kameri aylara göre arsanın değerli hesaplayın ve zekatını çıkarın alış fiyatı ile satış fiyatı arasında karar sizin bizim tavsiyemiz ne alış fiyatı ne satış fiyatı tam ortasından verin

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    0
    2021-03-26T19:49:04+03:00

    Ortaklaşa tarlanın ekim ve hasat işi gerçekleşip bu tarladan çıkacak olan ürünün zekatı konusunda; gelir için her yıl tarlanın rayiç bedeli üzerinden zekat verilir. Veya tarlanın rayiç bedeli veya maliyeti toplanıp ikiye bölünür. Çıkan bedel üzerinden zekat verilir.

    0
    2025-03-06T19:57:40+03:00

    Ortaklıkta zekat çıkarma işlemi, ortaklık türüne ve her ortağın malvarlığına göre değişebilir. Ancak genel olarak, ortaklıkta zekat çıkarmanın temel prensipleri şu şekildedir:

    Ortaklığın Zekat Hesaplaması: Ortaklık, mal varlıkları üzerinden zekat hesaplaması yapar. Ortaklığın sahip olduğu nakit, alacaklar, ticari mallar, hisse senetleri gibi varlıklar zekat konusu olur.

    Ortakların Payları: Her ortağın sahip olduğu pay oranı dikkate alınarak, ortaklık zekat hesaplamasında paylar ayrılır. Örneğin, eğer bir ortak %40 hisseye sahipse, o ortağın payına düşen zekat miktarı da buna orantılı olur.

    Zekat Oranı: Zekat oranı, malın üzerinden bir yıl geçtiğinde, genel kural olarak %2,5’tur. Bu oran, malın üzerinden bir yıl geçtiği ve malın nisap miktarına (yaklaşık 85 gram altın veya değerinde) ulaştığı durumlarda geçerlidir.

    Ortaklığın Zekat Hesaplaması:

    Ortaklık, tüm mal varlıklarını ve kazançlarını toplayarak, bir yıllık sürede hangi kısmının zekat vermeye uygun olduğunu belirler.
    Ortaklık hesaplamayı tamamladıktan sonra, her ortağın payına düşen zekat oranını hesaplar. Yani, her ortağın sahip olduğu pay üzerinden %2,5 oranında zekat hesaplanır.
    Ticari Mallar ve Stoklar: Ticaretle uğraşan bir ortaklık, satılmaya yönelik mallar (ticaret malları) üzerinden de zekat ödemek zorundadır. Bu malların değeri üzerinden de %2,5 oranında zekat hesaplanır.

    Özetle, ortaklıkta zekat, tüm malvarlığı üzerinden yapılır, ancak her ortağın payına düşen miktar ve malın türü (nakit, ticari mal vb.) göz önünde bulundurularak hesaplanır. Zekat çıkarma işlemi her ortağın kazancı üzerinden yapılmalıdır.

Cevapla