Paylaş
Oruç ibadeti nedir faydaları nelerdir
Question
ORUÇ İBADETİ
Nedir
Rahmet ve mağfiret ayı olan, onbir ayın sultanı Ramazan ayına mahsus ibadetlerimizden biride oruç tur. Dinimizin temel ibadetlerinden olan ve islamın beş temel esasından biride Ramazan ayında oruç tutmaktır.(1) Oruç ibadeti bizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi Allah a karşı gelmekten sakınmamız için bizlere de farz kılınmıştır.(2) Bedeni ibadetlerimizden olan oruç Müslüman; akıllı ergenlik çağına gelen, mukim ve sağlıklı her mü’mine farzdır. Ancak Ramazan ayında oruç tutamayacak kadar hasta olanlar ve yolcular Ramazan ayında oruç tutmayabilirler.Yolcular memleketine dönünce hastalarda iyileşince tutamadıkları günler sayısınca başka günlerde kaza ederler(3)
Faydaları
Her ibadet gibi orucun da bizler için maddi ve manevi birçok hikmet ve faydaları vardır.
Oruç nefsi terbiye eden ve nefsi kötülüklerden arındıran bir ibadettir. Oruçlu iken gözünü haramdan, kalbini vesveseden, dilini kötü söz ve yalandan, kulağını çirkin sözleri dinlemekten sakınan kimsenin orucu; kişiyi cehennem ateşinden koruyan bir kalkan gibidir.Bunun için orucu sadece mideye değil bütün azalarımıza tutturmalıyız. Vücudumuza sıhhat ve afiyet bahşeden ibadet oruçtur.Peygamberimiz ( SAV) “ Oruç tutunuz ki sıhhat bulursunuz” (4) buyurmuşlardır.
Oruç sayesinde tok açın halini anlar, zengin fakiri hatırlar ve merhamet duyguları gelişir.Açlık susuzluk ve nefsi arzuların frenlenmesi kişiye sabır ve metaneti öğretir. Resulü Ekrem’in ifadesiyle “Oruç sabrın yarısıdır.(5) Oruç günahlarımızdan arınmaya, Rabbimizin affına, mağfiretine ve rahmetine mazhar olmaya vesile olan bir ibadettir.
Oruç insanı fitne, fesat, dedikodu ve yalan gibi kötü huylardan uzaklaştırır.Çünkü Peygamberimiz(SAV) “Oruç kalkandır, biriniz oruçlu iken çirkin, kötü ve kaba söz söylemesin, bağırıp çağırmasın, kavga etmesin( 7) Her kim yalan, ,iftira gıybet ve koğuculuğu terk etmezse Cenabı Allah o kimsenin yemesini, içmesini bırakmasına değer vermez”(8) buyurmuştur.
Gösterişten ve riyadan uzak bir ibadet olan oruçtan istediğimiz manevi kazancı elde etmek için oruçlu iken davranışlarımıza ve sözlerimize daha çok dikkat etmeliyiz.
Yüce Rehberimiz Hz Muhammed (SAV)’ in şu mübarek hadisiyle bitiriyorum. “Oruçlunun susması tesbih, uykusu ibadet, duası makbul amellerin sevabı katmerlidir.( kat kat verilir) günahları affedilir. Peygamber Efendimizin şu hadisi ile bitiriyorum. “Canımı elinde tutan Allah’a yemin ederim ki oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha hoştur. Kul yemesini içmesini ve şehvetini benim için terk ediyor. Oruç benim içindir. Onun ecrini ben vereceğim.” (9) Ne mutlu hakiki manada oruç tutarak bu müjdelere nail olanlara ve oruç sayesinde Reyyan kapısından cennete girebilenlere (10)
——————————-
Kaynaklar :
1. Buhari İmam 1,I,8
2. Bakara Süresi 183.ayet
3. Bakara Süresi 184-185.ayet
4. Ahmet B.Hanbel Müsned 2.280
5. Tirmizi De’avat87,5.536
6. Buhari İman 28, II 228
7. Müslim Sıyam 163, I.807
8. Buhari Savm 31.Hadis No 926
Müslim
9. Buhari Savm 30/2.
çözüldü
1
Oruç 4 yıl
2020-08-16T12:31:59+03:00
2020-08-16T12:31:59+03:00 1 Son Cevaplar
72 görüntüleme
Answer ( 1 )
Allah Teâlâ orucu, birçok faydasına binaen meşru kılmıştır. Bunların en önemlileri şunlardır:
1. Nefs-i emmare oruçla sükûnet bulur, göz, dil, kulak ve cinsi organlarla tatmine çalışılan nefsin şehvetleri kırılır. Çünkü oruç sebebiyle organların hareketleri zayıflar. Bunun için şöyle denilmiştir: “Nefis acıkınca bütün azalar doyar, nefis doyunca bütün azalar acıkır.”
2. Oruç fakirlere karşı merhametli ve şefkatli olmayı öğretir. Çünkü nefis bazı zamanlarda açlığın acısını tadınca bu durumu bütün diğer zamanlarda da hatırlayarak onlara karşı merhametli davranır, dolayısıyla Allah katında güzel bir karşılığa ulaşır.
3. Oruçlu insan zaman zaman fakirlerin katlandıkları zorluklara tahammül göstererek onlar gibi yaşar ve onların sıkıntılarını daha iyi kavrar. Bu şekilde kişinin Allah kalındaki mertebesi yükselmiş olur.
el-İzah adlı kitapta şöyle denilmiştir: Oruç dinin direklerinin en büyüğü, sağlam şeriatin kanunlarının en kuvvetlisidir. Oruç sebebiyle nefs-i emmarenin kötülükleri yenilir. Oruç, kalbi amellerin bulunduğu gün boyunca yemek ve içmekten, cinsî ilişkiden uzak durarak eda edilen, ahlâkın hülasası olan bir ibadettir. Ancak oruç, nefse en zor gelen bir tekliftir, emirdir. Allah Teâlâ orucu bir ayette şöyle övmüştür: “Müslüman erkeklerle Müslüman kadınlar… Allah’a boyun eğen erkeklerle boyun eğen kadınlar, sadaka veren erkeklerle sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkeklerle oruç tutan kadınlar…”