Oruç ibadetinin önemi hakkında hutbe

Question

ORUÇ İBADETİNİN ÖNEMİ

CUMA HUTBESİ

Değerli Müminler!

Hayatımızda önemli bir yeri olan ve on bir ayın sultanı olarak isimlendirilen Ramazan ayını ve oruç ibadetini karşılamanın, yaşamanın heyecanını ve mutluluğunu birlikte yaşıyoruz.
Nefisleri terbiye eden, insanlara paylaşma duygusunu öğreten ve ihtiyaç sahibi insanların yerine kendimizi koymayı sağlayan oruç ibadeti; insanların birbirlerini anlamasını sağlayan ve sosyal yardımlaşmayı doruğa çıkartan bir ibadettir.

Muhterem Müslümanlar!

Hicretin ikinci yılında farz kılınan oruç ibadeti, tanyerinin ağarmasından güneşin batışına kadar olan zamanda Allah’ın rızasını kazanmak maksadı ile sağlıklı kişinin kendisini yemekten, içmekten ve cinsel ilişkiden korumasıdır. Yüce Allah yaratmış olduğu kullarının dünya ve ahirette mutluluğu elde etmeleri için kendilerine ibadetler emretmiştir. Bu ibadetlerden biri de oruç’tur. Yukarıda okunan ayeti kerimede Yüce Allah mealen şöyle buyurmaktadır: “Ey iman edenler! Kötülüklerden sakınmanız için oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.”[1]
Hz. Peygamber (s.a.s.) Efendimiz bir hadisinde şöyle buyurmaktadır: “Her kim ramazan orucunu inanarak ve mükâfatını ancak Allah’tan umarak tutarsa, onun geçmiş günahları mağfiret olunur.”[2]

Değerli Müslümanlar!

Oruç, Rabbimizin rızasını kazanmak için, sabah imsak vaktinden akşam gün batımına kadar yemeden ve içmeden uzak durmamızdır. Aynı zamanda kötülüklerden uzak kalarak, dilimizle sürekli ruhu kemale erdirecek zikirleri ifa etmemizdir. İçerisine riya karıştırılmadan yapılan oruç ibadetinin mükâfatı hakkında Yüce Rabbimiz (c.c.) bir kutsi hadiste mealen şöyle buyuruyor: “Her bir iyilik on mislinden yediyüz misline kadar karşılık bulabilir. Fakat oruç başkadır. Çünkü oruç benim içindir, onun karşılığını ben vereceğim.”[3]
Ayrıca, bin aydan daha hayırlı[4] olduğu Kuranı Kerim’de belirtilen Kadir Gecesi de Ramazan ayının içerisinde yer almaktadır.

Muhterem Müminler!

Oruç sadece mideyi iştah duyduğu şeylerden mahrum etmek değildir. Buna ilaveten oruç, dili, kulağı, gözleri ve diğer bütün uzuvları da günahtan korumakla kişiye ulvi bir fayda sağlar. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) bu hususu şöyle dile getirmektedir: “Oruç bir kalkandır, sakın oruçluyken cahillik edip de kem söz söylemeyin. Birisi size sataşacak olursa ben oruçluyum ben oruçluyum desin.”[5] Oruç tuttuğu halde hala çirkin işlerle uğraşan, fenalıktan sakınmayan, iftirada bulunan, hak yiyen, laf götürüp getirerek insanların arasını açmaya çalışan ve yaşadığı toplumun huzurunu bozmaya çalışan insanlar Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in ifadesiyle sadece açlık ve susuzluk çekmektedirler.

Değerli Müminler!

İçinde bulunduğumuz Ramazan ayını en iyi şekilde değerlendirmenin gayreti içerisinde olalım. Camilerdeki vaazları ve mukabeleleri takip etmeye çalışalım. İhtiyaç sahiplerini gözetelim. Böylelikle ramazanın feyzinden ve bereketinden istifade etmiş oluruz.
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v): “Cennette Reyyan denilen bir kapı vardır. Kıyamet Gününde o kapıdan ancak oruç tutmuş olanlar girer, onlarla birlikte o kapıdan başka hiç kimse giremez”[6]buyurmuştur.
Yüce Rabbimiz Reyyan kapısından cennete girmeyi cümlemize nasip eylesin. Âmin.


[1] Bakara; 2/183.
[2] Buhari, Savm 7.
[3] Müslim, Sıyam 164.
[4] Kadr, 97/3.
[5] Buhari, Savm 9.
[6] Müslim, Sıyam 166.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-06-08T01:18:09+03:00

    Ey Müslümanlar!

    Bugün sizlere oruç ibadetinin öneminden bahsetmek istiyorum. Oruç, İslam’ın beş temel ibadetinden biridir ve Ramazan ayında farz kılınmıştır. Bu mübarek ayda oruç tutarak, bedenimizi ve ruhumuzu arındırır, takva ve sabır kazanırız.

    Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmuştur: “Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de oruç farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.” (Bakara Suresi, 183) Bu ayetle birlikte oruç ibadetinin Allah’ın emri olduğunu ve biz Müslümanlara takva kazandıracağını öğreniyoruz.

    Oruç, sadece açlık ve susuzluktan uzak durmayı değil, aynı zamanda kötü sözlerden, haksız davranışlardan, günah işlemekten ve nefsimizin arzularına teslim olmaktan kaçınmayı da içerir. Oruç, bedenimizi disiplin altına almamızı sağlar, sabrı öğretir ve kötü alışkanlıklarımızı terk etmemizi teşvik eder.

    Ramazan ayı, oruç tutmanın yanı sıra Kur’an-ı Kerim’i daha fazla okuyarak, ibadetlerimizi artırarak ve sadaka vererek değerlendirmemiz gereken bir zaman dilimidir. İftar sofralarında paylaşmanın, akraba ziyaretlerinin, komşulara yardım etmenin ve manevi değerlerimize daha çok yönelmenin zamanıdır.

    Oruç, bizi insanlar arasında eşitlik ve dayanışma duygularını güçlendirir. Aynı şekilde, aç ve susuz kalan insanların acılarını daha iyi anlarız ve onlara yardım etme konusunda daha duyarlı oluruz. Bu nedenle, Ramazan ayında sadaka vermek ve hayır işleriyle meşgul olmak büyük önem taşır.

    Sevgili Müslümanlar! Oruç ibadeti, bedenimizi arındırmanın yanı sıra ruhumuzu da besler. İtaat, sabır, tevazu, sevgi, affedicilik gibi güzel ahlaki değerlerimizi geliştirir. Oruç, nefsimizi terbiye eder, bize manevi güç verir ve Allah’ın rızasını kazanmamıza yardımcı olur.

    Ramazan ayında oruç tutarak, hem dünya hem de ahiret saadetimize yönelik faydalar elde ederiz. Rabbimiz, oruç ibadetini yerine getirenleri ödüllendireceğini vaat etmiştir. Bu ayda yapılan ibadetlerin karşılığı büyük olacak ve günahlarımızın affedilmesine vesile olacaktır.

    Bu vesileyle, Ramazan ayının bereketini ve huzurunu yaşamak için oruç tutmaya özen gösterelim. İbadetlerimizi samimiyetle yerine getirelim ve manevi değerlerimize daha çok sarılarak hayatımızı güzelleştirelim.

    Rabbimiz, oruç ibadetimizi kabul buyursun, günahlarımızı affetsin ve bizi takva sahipleri arasına katılsın. Bizlere sağlık, huzur ve mutluluk versin. Amin.

     

    En iyi cevap

Cevapla