Oruç ibadetinin önemi nedir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

ORUÇ İBADETİNİN ÖNEMİ

oruc ibadetinin onemi nedir

ORUCUN ÖNEMİ

İslam’ın beş temel esasından biri de Ramazan ayında oruç tutmaktır. Oruç, akıllı ergenlik çağına ulaşmış kadın erkek bütün mü’minlere farzdır. Farziyeti kitap sünnet ve icma ile sabittir.

Oruç: Allah’ın rızasını kazanmak için, ibadet niyetiyle imsak vaktinden iftar vaktine kadar yemekten, içmekten ve cinsel ilişkiden uzak durmak suretiyle yapılan bir ibadettir.

Oruç; Yüce Yaratıcımızın, biz kullarına vermiş olduğu sayısız nimetlerin şükrünü eda etmeye çalışmaktır. Çünkü biz Rabbimize ne kadar çok ibadet ve itaatte bulunsak da O’nun bizlere ihsan ettiği, saymaktan bile aciz olduğumuz nimetlerin şükrünü gereği gibi eda etmiş olamayız.

Yüce Yaratıcımız’ın bütün emirlerinde olduğu gibi, oruç emrinde de maddi manevi birçok hikmetler ve faydalar vardır. Oruç insanı günahlardan ve yanlış işler yapmaktan korur. Nitekim Oruç’un farz kılındığını bildiren ayeti kerimede: “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. [1] Buyrularak oruc’un, insanı günahlardan koruduğu hususuna dikkat çekilmiştir.

Oruçlu insan, yalan söylemez, dedikodu yapmaz, gıybet etmez, iftirada bulunmaz, Müslüman kardeşine haset etmez. Çünkü bu davranışların ne kadar yanlış olduğunu, tutmuş olduğu orucun ruhuna ters düştüğünü bilir. Oruçlu insan Sevgili Peygamberimiz (S.A.V) in “Her kim yalan, iftira, gıybet ve koğuculuğu terk etmezse Cenabı Hak o kimsenin yemesini içmesini bırakmasına değer vermez. ”[2]

Oruç, insana açlığın ne demek olduğunu bizzat yaşayarak öğretir. Merhamet ve yardımlaşma duygularını harekete geçirir. Zorluklar karşısında sabretmeyi öğretir. Nefis terbiyesi yapmayı, iradesine hakim olmayı öğretir. Nimetlere değer vermeyi ve şükretmeyi öğretir. Ahlaki olgunluğa eriştirir. Oruç insana sağlık kazandırır. Bütün yıl durmadan çalışan sindirim organları bir ay boyunca dinlenmiş olur. Bu sayede sağlığına kavuşmuş olur. Ancak bütün ibadetlerde olduğu gibi, oruç da Allah rızası için tutulur, O’nun emrini yerine getirmek için tutulur. Bununla birlikte bu yararları da elde etmiş olur.

Bizler de Peygamber Efendimiz (S.A.V) in uyarılarını dikkate alarak oruçlarımızı tutalım. Sadece midemizle değil bütün organlarımızla oruç tutalım ki aç ve susuz kalmamızın bir anlamı olsun.


[1] Bakara suresi ayet 185
[2] Buhari, savm 31 Hadis No:926

BENZER KONULAR:

Kandil Geceleri Ne Demektir

Answers ( 2 )

    0
    2021-02-05T14:40:16+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Oruç ibadeti İslam’ın beş temel şartından birisidir. Oruç, akıllı buluğ çağına gelmiş, oruç tutmaya engel olacak bir rahatsızlığı olmayan her Müslüman için farzdır. Oruç bizleri kötülükten koruyan bir kalkan görevi görmektedir adeta. Aynı zamanda açlığın ne demek olduğunu bizlere çok iyi anlatan bir ilahi emirdir oruç. Nefsimize hakim olmak adına verilebilecek en iyi örnek oruçtur. Gözümüzün önünde duran suya dokunamamamız, en güzel yemekleri yemek için akşam ezanını beklememiz ve nefsimize dur! demek sadece oruç için bir kavramdır. Ve biz bunları sadece Allah için yaparız.

  1. komutan
    0
    2023-06-07T11:01:12+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Oruç ibadetinin önemi, İslam dininde birçok boyutta ifade edilir. İşte oruç ibadetinin önemine dair bazı noktalar:

    1. İbadetin emredilmesi: Oruç, Allah tarafından emredilen bir ibadettir. Kur’an-ı Kerim’de (Bakara 2:183), “Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de oruç farz kılındı” şeklinde ifade edilir. İman edenler için oruç tutmak bir görevdir ve Allah’ın emrine itaat etmeyi ifade eder.
    2. Nefis terbiyesi: Oruç, nefsin terbiye edilmesi ve kontrol altına alınması için bir fırsattır. Açlık ve susuzluk durumu, kişinin nefsinin arzularına karşı koymasını öğretir. Nefsin isteklerine boyun eğmek yerine, oruç tutan kişi iradesini kullanarak nefsi kontrol altına alır ve kötü eylemlerden kaçınır.
    3. Takva kazanma: Oruç, takva duygusunu güçlendirir. Takva, Allah’ın rızasını gözetme, kötülüklerden kaçınma ve erdemli bir hayat yaşama anlamına gelir. Oruç tutmak, kişinin takva kazanma yolunda adımlar atmasını sağlar, vicdani bir duyarlılık geliştirir ve Allah’a yakınlaşma gayretini destekler.
    4. Şükran duygusu: Oruç, nimetlere olan şükran duygusunu pekiştirir. Açlık ve susuzluk durumu, günlük hayatta sıklıkla göz ardı ettiğimiz temel ihtiyaçların değerini anlamamızı sağlar. Oruç tutarak, yiyecek, içecek ve diğer nimetlerin kıymetini daha iyi kavrayabilir ve Allah’a olan şükranımızı artırabiliriz.
    5. İbadet ve sabır birleşimi: Oruç tutmak, ibadetle sabrı birleştiren bir eylemdir. Sabır, zorluklarla karşılaşma ve onları tolere etme yeteneğini ifade eder. Oruç tutarken açlık, susuzluk ve diğer zorluklara sabırla karşı koyarız. Bu durum, Allah’a olan bağlılığımızı güçlendirir ve hayatta karşılaştığımız diğer zorluklara da daha iyi başa çıkma becerisi kazandırır.
    6. Toplumsal birliktelik: Ramazan ayında oruç tutan Müslümanlar arasında birlik ve dayanışma duygusu oluşur. İftar sofralarını paylaşmak, komşular ve akrabalar arasında ilişkileri güçlendirir. Oruç, toplumda birlik ve beraberlik ruhunu besler, sevgi, hoşgörü ve yardımlaşma duygularını artırır.
    En iyi cevap

Cevapla