Oruç imsakla mı başlar ezanla mı diyanet

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

EZANDAN SONRA YEMEK VE İÇMEK

Oruc imsakla mi baslar ezanla mi diyanet

Bir kimsenin (sahurda) ezandan sonra da yemesi ve içmesi caiz olur mu?

Müezzin fecir doğduktan sonra ezanı okuduğu zaman bir şey yemek ve içmek caiz değildir.

Çünkü Allah Teala şöyle buyurmaktadır: “Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edinceye kadar yiyin, için.” (Bakara, 187)

Peygamber Sallallahu aleyhi vesellem de şöyle buyurdu: “Bilal ezanı geceden okur. Siz, İbnu Ummu Mektum ezan okuyuncaya kadar yiyin, için. Çünkü o fecir doğmadan ezan okumaz.” Ancak müezzin fecri müşahade etmediği/yani bizzat görmediği halde araştırıp soruşturarak ezan okuduğu zaman ise ezanı duyduktan sonra ihtiyaten bir şey yememelidir. Fakat bundan emin olmak yani araştırma ve soruşturmaya dayanarak okunan ezandan sonra bir şey yiyen kimsenin orucunun fasit, geçersiz olacağını da kesin olarak söylemek imkanına ben sahip değilim. Çünkü fecir, o anda yemeği imkansız kılacak şekilde doğmamış olabilir. Ancak bir kimsenin sabah ezanını işittikten sonra yemekten ve içmekten uzak durmasının ihtiyata uygun olduğu kesindir.


Oruç imsak ile başlar, diyanet ramazan ayında ezanı tam imsak vaktinde okutuyor.

Ezandan sonra yeme ve içme konusunda önemli olan, sabah namazı vaktinin girmesiyle birlikte orucun başladığını bilmek ve bu konuda ihtiyatlı davranmaktır. Fecir vakti doğduktan sonra, yani sabah namazı vakti girdikten sonra yemek ve içmek caiz değildir. Bu durum, Kur’an-ı Kerim’de Bakara Suresi 187. ayette açık bir şekilde belirtilmiştir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de bu konuda sahih hadislerinde açıklamalarda bulunmuş, fecir vakti doğmadan önce yeme ve içmenin sonlandırılması gerektiğini ifade etmiştir. Müezzin ezanı okuduğunda bu, genellikle sabah vaktinin girdiği anlamına gelir ve o andan itibaren yeme ve içmeye son verilmelidir.

Ancak müezzin, fecir vaktini tam olarak gözlemlememiş veya kesin olmayan bir bilgiye dayanarak ezanı okumuş olabilir. Bu durumda, yine de ihtiyatlı davranmak ve ezan okunur okunmaz yeme ve içmeyi bırakmak en doğru davranış olacaktır. Çünkü yanlış bir şekilde yeme ve içmeye devam edilmesi orucun geçersiz olmasına yol açabilir.

Sonuç olarak, bir kimsenin sabah ezanını duyduktan sonra yeme ve içmeyi bırakması, orucun geçerliliği açısından en güvenilir ve uygun olan davranıştır.

BENZER KONULAR:

Kamet nedir, Kamet nasıl getirilir?

Answers ( 4 )

  1. Soru avatarı
    1
    2022-02-19T22:51:06+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Ramazan dışında tutulan orucun imsak vakti nedir

    0
    2022-02-20T08:54:33+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İmsak vakti şehirlerden şehirlere göre değişir. Örnek verecek olursak bugün (20.02.20222) tarihinde İstanbul için imsak vakti 06.20’dir. Diyanet İşleri Başkanlığının bu konudaki takvimine göre hareket edebilirsiniz. Bu takvimde imsak vaktinin ne zaman girdiği yazılıdır.

  2. Soru avatarı
    1
    2022-04-09T11:46:14+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Oruç ezanın tam olarak ne zaman okundunu anlamamak

    Selamun Aleyküm
    Dişlerimi fircaladiktan sonra su içtim baya bi aradan sonra ezan okundunu duydum ama ezanın ne zaman başladini anlamadım. Bu durumda ne olur? Asında su içtim ve ezanın arasında zaman var ama kuşkuya düştüm.
    Cevaplarsanız çok sevinirim

    0
    2024-11-09T19:13:41+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Eğer su içtiğiniz zaman imsak vakti girmiş ise sizin orucunuz bozulmuştur. Ramazan ayından sonra bir gün bu orucun kazasını yerine getirmeniz gerekmektedir.

Cevapla