Paylaş
Oruç tutmanın adabı
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
ORUÇ TUTMA ADABI
Arapça hadis ve açıklaması
وعنه رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: «من لم يد قول الزور والعمل به والجهل، فليس له حاجة أن يدع طعامه وشرابه» رواه
البخاري، وأبو داود واللفظ له
645- Ebu Hureyre radıyallahu anhın naklettiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Kim yalan konuşmayı, yalanla amel etmeyi ve cahilligi terk etmezse Allah’ın onun yiyip içme. sini bırakmasına ihtiyacı yoktur.”
Hadisten Çıkarılan Hükümler:
1- Oruçlu kimse, hadiste zikredilen şeyleri yapmaya karşı uyarılmak tadır. Hadisin kastı, kişinin söz konusu çirkin şeyleri sadece oruçluyken yapmaması değildir. Bunları yapmak devamlı olarak her durumda yasaktır. Bilakis, hadisten iki şey kastedilmiştir. Birincisi, bunları oruçluyken yapmak daha da çirkindir. İkincisi ise orucun bu tür çirkin fiilleri barındırmamasıdır.
2- Hadisin söz konusu çirkin şeyleri özellikle zikretmiş olmasının se bebi, oruç tutmanın amacının bütün muhalefetlerden kaçınmak olmasına rağmen sayılan fiillerin insanın başına daha çok gelmesidir. Oruçlu kişi bunlardan kaçınırsa bu, diğer kötülüklere karşı kendisine yardım eder. Bu da emir ve yasaklarda çokça gördüğümüz yüce Allah’ın hikmetlerinden bi ridir. O, mümini birtakım şeylerle mükellef tutarak onun emirlerine uyma sini sağlamak ve üzerindeki yükü hafifletmek için bununla diğerlerini telafi etmektedir. Bunu gör ve ona sıkıca sarıl ki nefsine ve Allah yoluna yaptığın davete fayda sağlasın.
Oruç adabı ve oruç tutarken dikkat edilmesi gereken durumlar
Cevapla