Paylaş
Oruç Ve Nefis Terbiyesi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Nefis Terbiyesi
Allahın farz kıldığı her ibadette olduğu gibi oruç ibadetinde de birçok fayda ve hikmetler vardır. Orucun temel hedefi Müslüman’ın Allahın rızasını kazanmasını temin etmektir. Ayrıca nefsini terbiye ederek, söz, fiil ve davranışlarına hâkim olmaktır. Oruç bizlere (kötülüklerden ve haramlardan) korunmamız için farz kılınan (1), günahlarımıza karşı kalkan olan(2) bir ibadettir.
Hz. Peygamber: “Oruç kalkandır Biriniz oruçlu iken çirkin, kötü ve kaba söz söylemesin, bağırıp çağırmasın, kavga etmesin Birisi kendisine söver ya da çatarsa ona “Ben oruçluyum”.desin.”(3) buyurmuştur. Bu da kişinin nefsine hâkim olup, edebini ve ahlakını güzelleştirmesi ve orucu ile nefsini terbiye etmesini özellikle vurgulamasıdır.
Gerçek manada tutulan bir oruç, haset, kin, nefret, cimrilik ve düşmanlık gibi kalbi hastalıklardan uzaklaştırıp, bunların yerini hoşgörü, yardımlaşma, dostluk ve cömertlik gibi güzel hasletlere bırakır.
Hepimiz Allah için oruç tutuyoruz. Orucun gayesi nefisimizi terbiye edip bizleri kötü söz ve davranışlardan uzaklaştırarak Allaha yaklaştırmaktır. Eğer bizler oruçlu olduğumuz halde hala gözümüzü harama bakmaktan, elimizi harama uzatmaktan, kul hakkı yemekten, yolsuzluk yapıp haramları terk etmekten kendimizi alıkoyup uzaklaşamıyorsak, kendimizi sorgulayıp Peygamberimizin şu Hadis-i Şeriflerini iyi anlayamamışız demektir. Allahın Rasulü buyuruyor ki:
“Kim yalan sözü ve yalanla iş yapmayı bırakmazsa Allahın onun yemesini ve içmesini terk etmesine ihtiyacı yoktur.”(4) Nice oruç tutanlar vardır ki onların oruçtan nasipleri sadece aç(ve susuz) kalmalarıdır.(5)
Oruçlu olmanın bilinci ve şuuru ile hareket edip içinde bulunduğumuz mübarek zamanı çok iyi değerlendirmeliyiz. Hatalardan uzaklaşmak günahlardan korunmak için orucun en iyi fırsat olduğunu bilmeliyiz. Orucun faziletine inanarak sevabını Allahtan beklemeliyiz.
—————————-
1 Bakara -183
2–3–4–5-Müslim Siyam 163.I,807-Buhari Siyam 9 II 228
6-İbn-i Mace 21,I,539
7-Buhari İman, 28II,228
Benzer Konular:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Oruç
Selamun aleykum. Benim geçmiş senelere ait kaza orucum var. Bu kaza vakitlerinde şafii mezhebine mensuptum. Örneğin 2014 senesine ait 4 gün kazam vardı. Sonraki sene tuttum. Ama maddi imkanimdan dolayi o an fidyesini vermedim. 2017 e ait 2 gun kazamı da 2019 da tutmustum yine fidye veremedim. Ve suan 2018 e ait 3 gun kazam var. Şimdi bu tuttuğum oruçların fidyesi ne olacak ve hangi yili baz alarak vermem gerekir? Ve şuan tutacagim 2018 orucun fidyesini de vericek miyim? Ve şuanki mezhebim hanefi. Hangi mezhep uzerine ne yapmam gerek? Detayli cevap verirseniz cok sevinirim.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Hanefi mezhebini taklit ederek fidye vermeyebilirsiniz