Paylaş
Oruçla ilgili kavramlar ve anlamları kısaca
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Oruçla ilgili kavramlar nelerdir? Kısa maddeler halinde
Sahur: Oruç tutanların gün doğmadan önce gece belirli bir saatte yedikleri yemektir.
İmsak: Oruca başlama zamanıdır.
İftar: Gün boyunca oruç tutan insanların güneş batıp akşam ezanı okununca orucunu açmasıdır.
Mukabele: Bir kişinin okuduğu Kur’an-ı Kerim’i diğer insanların takip ederek dinlemelerine denir. Camilerde ya da evlerde her gün bir cüz yani yirmi sayfa okunur böylece tamamı otuz cüz olan Kur’an-ı Kerim ramazan boyunca baştan sona okunarak hatim yapılmış olur.
Teravih namazı: Ramazan ayında otuz gün boyunca akşamları, yatsı namazından sonra yirmi rekât olarak kılınır. Bu namazın kılınması sünnettir. Tek başına kılınabildiği gibi cemaatle de kılınabilir. Herhangi bir sebepten dolayı oruç tutamayanlar da teravih namazını kılabilirler.
Fitre: Ramazan ayı içinde verilmesi gerekli olan belli bir miktardaki sadakaya denir.
Kadir Gecesi: Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed (s.a.v.)’e 610 yılında ramazan ayının 27. gecesinde inmeye başlamıştır. Bu geceye “Kadir Gecesi” denir.
Mahya: Ramazan gecelerinde, camilerde iki minare arasına çekilen ipler üzerine elektrik ampulleriyle yazılan yazılara denir
İtikâf: Belirli kurallara uyarak bir mescitte ibadet niyetiyle bir süre kalmaktır. Hz. Muhammed (s.a.v.) Medine’ye hicret ettikten sonra her sene ramazan ayının son on gününü mescitte ibadet ederek geçirirdi. Sadece zorunlu ihtiyaçlar için dışarı çıkardı. Bu şekilde yapılan ibadete itikâfa girmek denir. İtikâf sünnettir.
Cevapla