Paylaş
Oruçla ilgili meseleler
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
ORUÇLA İLGİLİ MESELELER SORULAR CEVAPLAR
İftar oldu zannıyla orucunu açana ne gerekir?
Güneş battı, vakit doldu zannıyla ya da bazı bölgelerde uygulandığı şekliyle top patladı zannıyla veyahut yanlışlıkla topun erken patlaması, ezanın erken okunması sonucunda iftar edenlerin oruçları bozulur ve kaza etmeleri gerekir.
Hz. Ebubekir (ra)’in kızı Esma (r.a) diyor ki: “Bizler Peygamber (s.a.v)’in hayatında yağışlı bir günde iftar ettik, sonra da güneş meydana çıktı. Bu Esma (r.a) hadisinin ravilerinden Hişam b. Urve’ye : “Onlar, Hz. Peygamber (sav) tarafından bugünün orucunu kaza etmekle emredildiler mi? diye soruldu. Hişam: “Kaza etmekten kurtuluş yoktur” dedi.
Aynı şekilde imsak vaktinindolmadığı zannedilerek yemek yemeye devam edilse, fakat sonradan imsak vaktinin bittiği ortaya çıksa o günün orucu kaza edilir, keffaret gerekmez. Böyle durumlarda günün geri kalan kısmında Ramazan ayına hürmeten yenilmez ve içilmez.
Bayram günlerinde oruç tutmak
Ramazan bayramının birinci gününde ve Kurban bayramının dört gününde oruç tutmak tahrimen mekruh (harama yakın mekruh) tur. Peygamber (sav) bu günlerde oruç tutmaya yasaklamıştır.
Denize girmek, yıkanmak orucu bozar mı?
Ağızdan ve burundan dimağa veya mideye su kaçırmamak şartıyla yıkanmakorucu bozmaz. Bunun dışında yaş elbiseyle serinlemek de orucu bozmaz.
Gıybet etmek (dedikodu) orucu bozar mı?
Oruçluyken giybet etmek, yalan konuşmak, iftira etmek gibi davranışlar orucu bozmaz. Bu gibi davranışlar oruçtan elde edilecek sev abı büyük ölçüde azaltır. Bu konuda Peygamber (sav) şöyle buyuruyor: “Her kim yalan, iftira, gıybet, koğuculuk, küfür, lanet gibi kötü sözleri söylemeyi ve onunla iş görmeyi terketmezse, Allah Teala’nın onun yemesini, içmesini bırakmasına ihtiyacı yoktur.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Oruçla ilgili bi kaç meseleden söz edecek olur isek; Ramazan Bayramı’nın birinci günü ve kurban bayramının dört günü oruç tutmak tahrimen mekruhtur. Denize girmek ağızdan ve burundan su kaçırmamak şartı ile denize girebilir oruçlu kişi. Gıybet etmek, dedikodu yapmak, yalan söylemek genel anlamda orucu bozmasa da oruçtan elde edilen sevabı alıp götürür.