Paylaş
Oruçlu kadın hayız olursa oruç bozulur mu ?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Oruçluyken hayız adet gören kadın ne yapar?
Kadın Ramazan ayında Oruca başlamış oruca niyet etmiş ve gün içerisinde kadın hayız olmaya başlamış bu sabah da olabilir öyle de olabilir veya öğleden sonra da olabilir iftara 10 dakika kala bir zamanda da olabilir.
Kadın hayız yani adet olur olmaz orucu da bozulmuş demektir akşama kadar oruçlu olmak zorundadır şeklinde bazı bilgilerle Çok fazla karşılaşıyoruz zaten kadının orucu bozulmuştur, kadın akşama kadar neden oruçlu olmak zorunda olsun orucu yok ki kadının ancak kadın kendisi oruçlu gibi hissedip akşama kadar bir şey yemesi içmesi ev halkı fark ettirme se güzel bir şeydir yani kadın hayız olduğunda ağzına birkaç lokma alıror orucunu ı bozmak için ondan sonra diğerleri gibi iftar saatini bekler.yani ben hayız oldum orucum bozuldu Ramazan ayına hurmeden akşama kadar bir şey yiyip içmeyeceğim derse olabilir ihtiyaç hissettiğinde de yiyip içecek bunun da bir sakıncası yoktur zaten orucuda bozulmuştur
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam fıkhına göre, Ramazan ayında oruç tutan bir kadın hayız (hayız) görürse, orucu bozulur ve Ramazan bittikten sonra tutamadığı oruç günlerini kaza etmesi gerekir. .
Menstrüasyon doğal bir biyolojik süreç olarak kabul edilir ve kişinin kontrolünde değildir. Dolayısıyla kadının hayız halindeyken oruca devam etmesi mümkün değildir. Adet dönemi sona erdiğinde oruca devam edebilir.
Unutulmamalıdır ki, kaçırılan oruçların kaza edilmesi farz olan Ramazan orucunu tutan kadınlar için geçerlidir. Ancak nafile orucun hükmü konusunda âlimler arasında görüş ayrılıkları vardır. Bazı âlimler, nafile oruçların da hayızdan dolayı bozulduğuna inanırken, bazıları da nafile oruçların âdet bittikten sonra başlayabileceği görüşündedirler.
Kadınların adet nedeniyle kaçırdıkları oruçları takip etmeleri ve ramazan bittikten sonra mümkün olan en kısa sürede kaza etmeleri müstehabdır.