Paylaş
Oruçluyken ventolin hava kullanmak orucu bozar mı
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Astım hastalarının kullandığı ilaçlı sprey orucu bozar mı?
Astım Hastalarının Oruç Tutması
Astım hastaları oruç tutabilir mi sorusu, birçok astım hastası tarafından merak edilen bir konudur.
Genel olarak:
Astım hastasıysanız ve nefes darlığı dışında oruç tutmanıza engel başka sağlık probleminiz yoksa, soluk almayı rahatlatacak özel spreyi ağızınıza püskürterek oruç tutabilirsiniz.
Nefes açıcı sprey kullanmak zorunda kalan astım hastası oruç tutmayabilir. Daha sonra iyileşince tutamadığı günleri kaza eder. İyileşme ümidi kalmamışsa, o takdirde tutamadığı günler sayısınca fidye verir.
Spreyler ve Oruç:
Astım hastalarının kullandığı ilaçlı spreyler ikiye ayrılır:
Ağızdan alınan spreyler
Burundan alınan spreyler
Ağızdan alınan spreyler orucu bozar.
Burundan alınan spreyler ise orucu bozmaz.
Oruç Tutarken Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Oruç tutmadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.
Oruç sırasında bol sıvı tüketmeniz gerekir.
Sıcak havalarda oruç tutmak zor olabilir. Bu nedenle, güneş ışınlarından korunmaya özen göstermeniz gerekir.
Oruç sırasında kendinizi iyi hissetmiyorsanız, oruç tutmayı bırakmanız ve doktorunuza başvurmanız gerekir.
Oruç Tutmanın Faydaları:
Oruç tutmanın birçok sağlık faydası olduğu bilinmektedir.
Oruç tutmak, kan şekerini düzenlemeye, kilo vermeye ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir.
Oruç tutmanın ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve stresi azalttığı da bilinmektedir.
Sonuç:
Astım hastasıysanız ve oruç tutmak istiyorsanız, öncelikle doktorunuza danışmanız önemlidir. Doktorunuzun onayı ile oruç tutabilir, ağızdan alınan spreylerden kaçınarak burundan alınan spreyleri kullanabilirsiniz. Oruç sırasında bol sıvı tüketmeniz ve kendinizi iyi hissetmediğinizde orucu bırakmanız da önemlidir.
Diyanet Fetvası
Astım hastalarının kullandığı ilaçlı sprey orucu bozar mı?
Astımlı hastaların, rahat nefes almalarını sağlamak amacıyla ağza püskürtülen oksijenli ilaç, orucu bozmaz.
Nefes açıcı sprey kullanmak zorunda kalan astım hastası oruç tutmayabilir. Daha sonra iyileşince tutamadığı günleri kaza eder. İyileşme ümidi kalmamışsa, o takdirde tutamadığı günler sayısınca fidye verir. Bir fidye, Ramazan’da bir kişi için verilen bir fitre miktarıdır.
Ancak nefes darlığı dışında oruç tutmaya engel başka sağlık problemi bulunmayan astım hastaları, soluk almayı rahatlatacak özel spreyi ağızlarına püskürterek oruç tutabilirler. Ağza püskürtülen bu ilaçlar orucu bozmaz. Çünkü bu spreyden bir kullanımda 1/20 ml gibi çok az bir miktar ağza sıkılmaktadır. Bunun da önemli bir kısmı ağız ve nefes boruları cidarları tarafından emilip yok olmaktadır. Bundan geriye kalan miktarın tükürükle mideye ulaştığı konusunda ise kesin bir bilgi yoktur.
Abdest alırken ağızda kalan su ile kıyaslandığında, bu miktarın çok az olduğu görülmektedir. Oruçlunun, abdest alırken ağzına aldığı sudan kalan miktarın mideye ulaşması hâlinde orucun bozulmayacağı konusunda hadis-i şerifler vardır (Ebû Dâvûd, Savm, 33 [2385]). Bu konuda icma oluşmuştur.
Ayrıca, misvaktan bazı kırıntıların ve kimyevi maddelerin mideye ulaşması kaçınılmazdır. Hâl böyle iken Hz. Peygamber’in (s.a.s.) oruçlu olarak misvak kullandığı, sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 27 [bâb başlığı]; Ebû Dâvûd, Savm, 26 [2363]; Tirmizî, Savm, 29 [725]). Diğer taraftan, “Kesin olarak bilinen, şüphe ile bozulmaz.” kaidesi gereğince, mideye bir şeyin ulaşıp ulaşmadığı konusundaki şüphe ile de oruç bozulmaz. Bu itibarla astımlı hastaların, rahat nefes almalarını sağlamak amacıyla ağza püskürtülen oksijenli ilaç, orucu bozmaz.
BENZER KONULAR:
Cevapla