Oruçta Kaza, Kefaret ve Tazir Cezasını Gerektiren Durumlar

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Oructa Kaza Kefaret ve Tazir Cezasini Gerektiren Durumlar

Kaza, Kefaret ve Tazir Cezasını Gerektiren Durumlar:

Bir meselede hem kaza hem de kefaret ve tazir ile birlikte günün geride kalan kısmında oruca devam etmek icab eder. Bu da Ramazan’da cinsî ilişki sebebiyle bir günün orucunu bozmaktır. Bunun on dört şartı vardır:

1- Geceden oruca niyetlenmiş olmak. Eğer kişi geceden oruç tutma niyetini terketmişse orucu sahih değildir, fakat bütün gün yiyip içmemesi vaciptir.

2, 3, 4- Bunu kasten kendi isteği ile ve haram olduğunu bilerek yapmalıdır.

Unutarak, tehdit altında yahut haram olduğunu bilmeden yapan kimseye kefaret gerekmez.

5- Cinsi ilişkinin Ramazan’da meydana gelmesi. Ramazan dışında tutulan nafile, adak yahut kaza veya kefaret oruçlarının cinsi ilişki sebebiyle bozulmasından ötürü kefaret gerekmez. Ramazan’da gündüz cinsf ilişkide bulunmak haramdır. Çünkü Allah teala şöyle buyuruyor. “Oruç gecelerinde hanımlarınızla ilişki de bu lunmak size helal kılınmıştır. Onlar sizin elbiseleriniz, sizler de onların elbiseleri siniz… Sonra orucu geceye kadar tamamlayın.”

6- Orucu yalnız cinsi ilişki sebebiyle bozmuş olmak. Bir kimse önce yemek ye yip sonra cinsi ilişkide bulunsa kefaret gerekmez. Cinsf ilişki dışında yemek içmek ve el ile kendi kendini tatmin etmek, kadının cinsî organının dışındaki münasebet sebebiyle boşalmaktan ötürü kefaret gerekmez.

7- Bu cinsi ilişki sebebiyle günahkar olması lazımdır. Çocuğa, yolcu yahut hasta olduğu halde ruhsat vardır niyeti ile yahut böyle bir niyet olmaksızın cinsi iliş kide bulunan kişilere esah olan görüşe göre kefaret gerekmez. Çünkü orucu boz mak bu gibi kimseler için mübahtır. Bunun gibi oruçlu olduğunu unutarak zina eden kişiye de kefaret gerekmez. Çünkü unutmuştur. Orucu bozma ruhsatı vardır,
düşüncesiyle zina eden yolcuya da kefaret gerekmez. Çünkü seferde olan biri için orucu bozma câizdir.

8- Orucun sıhhatine inanmış olmak. Unutarak yedikten sonra orucunu bozdu gunu zanederek kasten cinsi ilişkide bulunan kimseye kefaret gerekmez. Çünkü bu kişi kendisinin bu durumda oruçlu olmadığına inanmıştır. Esah olan görüş bu gibi kimselerin oruçlannin bozulduğudur.

9- Hata ile olmamak. Cinsi ilişkide bulunduğu zamanda gecenin devam etmek te olduğunu yahut akşam vaktinin girdiğini zanneden fakat sonradan gündüz vakti olduğu ortaya çıkan kimseye kefaret gerekmez. Çünkü bundan günah kalkmıştir.

10- Güneş batmadan önce gündüz cinsi ilişkide bulunan kimsenin o günde ölmüş olmaması yahut delirmemesi gerekir. Bu durumda deliren yahut ölen kimseye kefaret gerekmez. Çünkü bu durumda ehliyet söz konusu değildir. Delilik yahut ölüm kesin olarak kefareti düşürür. Çünkü bu durumların ânz olması sebebiyle ki şinin oruçlu olmadığı anlaşılmıştır. Çünkü bu durumlar oruç ile çelişmektedir.

11- Cima, erkeğe nisbet edilmiş olmalıdır. İlişkinin sebebi kadın ise, onun tahrikiyle erkek boşalmış ise ona keffaret gerekmez. Erkek kendisi sebep ve tahrik etmişse keffaret gerekir.

12- Cinsî ilişkinin erkeklik organının sünnet miktarının yahut organı kesilmiş olan erkeklerde organın sünnet mahalli kadannin kadının organında kaybolmuş olması gerekir. Bu kadar miktarda temas bulunmayan kişiye kefaret gerekmez. Fakat günün geride kalan kısmında yeyip içmemesi lazımdır.

13- Cinsî ilişkinin fercde yahut arka uzvunda yahut ölü uzvunda yahut hayvan uzvunda tam olarak vuku bulması gerekir. Kadının organı dışındaki ilişki ve temas tan ötürü kefaret gerekmez. Kadının arka uzvundan cima edilmesi, homoseksüellik aynen ön taraftan temas etmek gibidir.

14- Cinsi ilişkide bulunan kişi (fail) olmak. Cinsi ilişkiye maruz kalan (meful) kişiye kefaret gerekmez. Kefaret bu sayılanlarda ancak bu işi yapanlara gerekir. Kadına sadece kaza lazım gelir.

Cinsi ilişkiden sonra sefer durumunun ortaya çıkması, hasta olmak, bayılmak, mürted olmak kefaret borcunu düşürmez. Çünkü bunlardan önce Ramazan hürme tini ihlali gerçekleşmiştir. Hastalık ve yolculuk oruca münafi değildir. O durumlar da da Ramazan’ın hürmetine riayet lazımdır. Mürtedliğin ortaya çıkması ise orucu bozmayı mübah kılmaz.

Sahih olan görüşe göre, yukarıdaki durumlarda orucun bozulduğu günün kef fareti ile birlikte kazası da icab eder.

Bir Ramazan’da orucun bir kaç kere bozulması ile bir kaç kere kefaret gerekir.
Ramazan’da iki ayn günde orucunu bozan kişiye iki kefaret gerekir. Çünkü Rama zan’daki her bir gün kendi başına bir ibadettir. Bunların kefaretleri birbirine karış maz. Bu mesele aynen ifası esnasında cinsi ilişkide bulunulan iki ayn hacca berzemektedir. Bir kimse Ramazan’da her gün orucunu cinsi ilişkide bulunarak bozacak olursa bu günler sayısınca kefaret gerekir.

Yalnız başına Şevval hilalini görüp cinsi ilişki de bulunarak orucunu bozan kimseye de kefaret gerekir.

Oruç ne zaman farz kılındı?

Şafi mezhebine göre itikaf ile ilgili hükümler nelerdir?

Answers ( 1 )

  1. Soru avatarı
    0
    2022-01-13T22:38:05+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Oruç kefaret miktarı

    Selam aleykum hocam ben 6 sene oruç tutmadım. Kazalarımı tutuyorum ama keffareti nasıl hesaplayacam. Açıklayabilirmisiniz

      0
      2022-01-17T07:49:00+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Rabbim sizleri ve bizleri affetsin.

      Ramazan ayında bir Müslüman’a oruç farz iken keyfi halde tutmaması demek; bu kişinin tevbe ve istiğfar etmesi gerekir demektir. Ve bununla beraber aynı hatayı tekrar etmemesi gerekmektedir. Hiç niyetlenmeden farz olan orucu tutmayan bir kimse gününe gün kaza etmesi gerekmektedir. Bir kimseye keffaret gerekmesi için başlanan bir orucu kasıtlı bir şekilde bozmuş olması gerekir. Siz de böyle bir durum yoktur. Siz hiç niyetlenmemişsiniz oruca.

Cevapla