Paylaş
Orucu bozan durumlar nelerdir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Orucu Bozan Durumlar
Orucu bozan durumlar beştir.
1- Gusletmeyi gerektiren cinsel ilişkide bulunmak.
2- Öpüşmek, oynaşmak devamlı olarak bakmak ve düşünmek suretiyle meni yahut mezi çıkarmak.
3- ister ağız dolusu olsun, ister olmasın, kendi isteği ile kusmak. Ancak kendiliğinden gelen kusmalar orucu bozmaz. Fakat kusuntu kendiliğinden de olsa geri yutulduğu takdirde orucu bozar.
4- İster bilerek, ister yanılarak, ister hata ile ve ister ağızı çalkalamak ve misvak kullanmak anında olduğu gibi suyun kaçması suretiyle olsun, burundan, ağızdan yahut kulak deliklerinden sıvı maddelerin boğaza gitmesi orucu bozar. Buhur ve buhar cinsinden maddeler eğer buruna çekilir de boğaza ulaşırlarsa yahut sigara dumanı boğaza girerse, gündüzün sürme çekmek yahut saçlan yağlamak suretiyle bunların tadı boğaza ulaşırsa oruç bozulur. Eğer sürme ile sürülen yağların tadı boğaza ulaşmazsa bir şey gerekmez. Gece yapılmış gibidir.
5- Her hangi bir şeyin, ister sıvı, ister başka bir madde olsun, ağız, burun, kulak, göz, baştaki ter deliklerinden bilerek yahut hataya veya galebe çalarak mideye ulaşması orucu bozar. Erkeklik organından sıvı bir maddenin şırınga edilmesi ise orucu bozmaz. Bunun gibi, kulağı çöp ile karıştırmaktan ötürü bir şey lazım gelmez. Bilerek de yapılsa dişler arasında kalan yemek kalıntılarını yutmak da orucu bozmaz.
Bunun gibi, ister sıvı, ister başka bir madde olsun, vücudun üst kısmındaki bir delikten mideye ulaşan maddeler de orucu bozar, kaza lazım gelir. Bu delik ister ge niş, ister dar olsun fark etmez. Fakat makat, kadının ferci ve delik gibi vücudun alt kısmındaki deliklerden mideye ulaşan sıvı veya katı maddelerin orucu bozması için deliğin geniş olması gerekir. Ancak, Erkeğin aletinin deliği ve câife (karın içi kısmına ulaşan çok küçük, delik mideye ulaşsın veya ulaşmasın) böyle değildir. Ancak bu deliklerden içeri giren maddelerin katı değil sıvı maddeler olması şarttır. Sıvı maddelerin mideye ulaşması mutlak olarak, yani ister vücudun üst kısmındaki bir delikten, ister alt kısmındaki bir delikten girsin, orucu bozar. Katı maddelerin mideye ulaşması eğer bu delik vücudun üst kısmında ise, orucu bozar, alt kısmında ise bozmaz. Mutlak olarak farz oruçlarda oruç bozan kimseye kaza icab eder. Bu bozma işi ister bilerek olsun, ister yanılarak, ister galebe ile olsun, ister tehdit altın da ve ister haram, ister caiz veya vacip, olsun fark etmez. Bunun örneği, ölüm korkusu ile oruç bozan kişilerdir. Yine ister kefaret gereksin, ister gerekmesin, ister asli farz olsun, ister adak orucu olsun, yine hüküm değişmez.
BENZER KONULAR:
- Nafile orucu bozan haller
- Şafilerde orucu bozan haller
- orucu bozan haller
- orucu bozan hal ve durumlar
- Hata ile Ramazan orucunu bozan bir kimsenin hükmü nedir?
- Tümünü görüntüle.
- orucu bozan durumlar nelerdir?
- Hanbeli Mezhebine Göre orucu bozan durumlar
- Maliki Mezhebine Göre orucu bozan durumlar
- Hanefi Mezhebine Göre orucu bozan durumlar
- orucu bozan durumlar Nelerdir? Kısaca
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Orucu zan üzerine zihninden bozmak
Orucu erkeklik organından akıntı gelip zihnen terkeden ,yani fiilen bırakan biri sonradan yese içse ona kaza mı keffaret mi gerekir ?
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Kişinin zihninden geçirmiş olduğu şeyler kendisinin sorumluluğu içerisinde değildir. Yani sadece zihinden geçirmek ile oruç bozulmuş olmaz. Orucu bozmaya niyet edip, orucunu bozması gerekir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Orucu bozan durumları şöyle sayabiliriz;
Cinsel ilişkide bulunmak
Öpüşmek, bakmak gibi sebeplerle kişiden meninin çıkmış olması
Kişinin kendi isteği kusmuş olması
Burundan, ağızdan yahut kulak deliklerinden sivi maddelerin boğaza gitmesi orucu bozar.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Orucum bozulur mu
Oruçluyken yemek yapma veya bulasik yikama gibi suyla mesgul olacagim isler yaparken dudağıma kucuk su sıçraması durumunda o sıçrayan su dudagimdan agzima girerse,(bazen girdigini anlamayacak kadar az sıçrayabiliyo)bu durumda orucum bozulur mu?
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bu sıçrayan suyun ağzınıza girmemesi gerekmektedir. Bir damla dahi olsa bu suyun yutulması orucu bozar.