1- Yemek, içmek. Oruçlu kasten yer veya içerse, yediği ve içtiği ne kadar az olursa olsun orucu bozulur. Fakat oruçlu olduğunu unutarak yer veya içerse, yediği ve içtiği ne kadar çok olursa olsun orucu bozulmaz.
2- Gözle görülen bir şeyin insan vücuduna girmesi. Herhangi bir nesnenin vücudun ağız, burun, ku lak, makat gibi tabii menfezlerden biri vasıtasıyla vücuda sokulmasıyla oruç bozulur. Göze damlatılan damla, da mardan yapılan iğne orucu bozmaz.
3- İsteyerek kusmak. Boğaza bir şey dönmese de bilerek kusmak orucu bozar. Fakat kişi isteği dışında kusarsa, kusmuğun bir kısmı tekrar içeri girmiş olsa da orucu bozulmaz.
4- Bilerek cinsi münasebette bulunmak. Rama zanda oruçlu iken cinsel ilişkide bulunan kişinin orucu bozulduğu gibi kendisine kefaret de lazım gelir. Kefaret konusu ileride gelecektir. Oruçlu kişilere Ramazan günle rinde cinsel ilişkide bulunmak haramdır.
5- İsteğiyle meninin çıkması. Masturbasyon yaparak, eşini öpüp okşayarak veya arada bir örtü veya çarşaf gibi bir şey olmaksızın ona sarılarak menisi akan kişinin orucu bozulur. Ancak düşünerek veya şehvetle bakarak ya da aralarında örtü veya çarşaf gibi bir perde olduğu halde bir kadına sarılarak menisi akan kişinin orucu bo zulmaz. Çünkü bu uykuda rüya görerek boşalmaya ben zer. Uykuda rüya görerek boşalmayla oruç bozulmaz.
6- Hayız ve Nifas. Hayız ve Nifas orucun sıhhatine mani olan özürlerdir. Bu bakımdan günün bir kısmında hayız veya nifas olan kadının orucu bozulur ve daha son ra orucunu kaza etmesi gerekir.
7- Kan olmasa da doğum yapmak veya çocuk düşürmekle oruç bozulur.
8- Akıl ve şuurunu kaybetmek (delirmek) ve din den çıkmak. Delirmek ve dinden çıkmak orucun sıhhatine manidir.
Oruçlu kimse orucu bozacak şeylerden kaçınmalıdır ki orucu sahih olsun. Oruç, fecrin doğuşuyla başlar, güneşin batışına kadar devam eder. Eğer oruçlu kimse fecrin doğmadığını zannederek orucu bozan şeylerden birini ya parsa, sonra da fecrin doğduğu anlaşılırsa orucu bozulur. Ancak Ramazan ayının hürmetine binaen o gün akşama kadar bir şey yiyip içmemeli ve daha sonra da orucunu kaza etmelidir.
Yine günün sonunda güneş batmadığı halde battığını zannederek iftar eden kişinin orucu bozulur. Daha sonra kaza etmesi gerekir.
Yukarıda bahsi geçen durumlardan biriyle oruç bozulduğu takdirde Ramazan ayı hürmetine akşama kadar bir şey yiyip içmez ve Ramazandan sonra gününe gün kaza eder.
Soru Cevap:
Selamün aleyküm hocam. Şafiî mezhebine göre vücuda tabii menfezlerden giren şeyler orucu bozmaktadır. İnsanın kendi parmağını kaşınmak için kulak içine sokması orucu bozar mı… saygılarımla
İmam Şafi’ye göre orucu bozan şeylerden biri vücuda normal yollardan bir şeyin içeri girmesidir
normal yol derken hadisi Şerif’te geçen 7 menfez kastedilir iki kulak iki burun ağız ön ve arka
Bu menfezler den içeri bir şey girerse oruç bozulur Onun dışındaki yerlerden bozulmaz Örneğin damar yolu açılması gibi
Parmak ile kulağı temizlemek oruca zarar vermez Çünkü parmak ile orucu bozacak seviyeye ulaşmak mümkün değildir.
Answer ( 1 )
Orucu bozan şeyler
Orucu bozan başlıca durumlar nelerdir
Ben bir gün ramazan kazası tutuyordum babamın bilgisayarda işi vardı sigara içiyordu beni yanına arasana çağırdı oruçlu olduğumu bilmiyordu sigaranın istenmeden de olsa yanıma püskürdü bende nefes almamak için zor durdum yani dumanı yutmamak için belkide yuttum bilmiyorum hatırlamıyorum yutmuş da olsam istenmeden olduğundan oruç bozulur mu
—————-
İstemeden yutulan sigara dumanı veya diğer duman de tozlar orucu bozmaz
Orucu bozan durumlar yemek içmek ve cinsel ilişki ile meni çıkmasıdır