1_ bilerek yemek ve içmek
2- açık bir menfezden bir şeyin içeri girmesi
3-bilerek kusmak
4-bilerek cinsel ilişkiye girmek
5-istekle meni çıkarmak
6- hayız veya nifas dönemine girmek
7- delirmek dinden çıkmak
Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.
Orucu Bozan Şeyler
SORU: Orucu bozan şeyler nelerdir?
CEVAP: Orucun “tanyerinin ağarmasından güneşin batmasına kadar orucu bozan şeylerden kaçınmak” olduğunu hatırlarsak, orucu bozan şeyleri anlamamız kolaylaşacaktır.
Fıkıh âlimleri orucu bozan şeyleri tesbit etmişlerdir. Bunların başlıcaları aşağıdadır:
a. Kasıtlı olarak birşey yeyip içmek. Yenilip içilen şey az da olsa oruç bozulur. Unuturak birşey yeyip içmek -yenilip içilen miktar çok da olsa orucu bozmaz.
Zira hadiste: “Oruçlu iken unutarak yeyip içen orucunu tamamlasın. Onu ancak Allah yedirip içirmiştir” buyurulmuştur. Bir diğer hadisin anlamı da şöyledir:
Ramazanda unutarak orucunu açana kaza da, keffaret de yoktur.
b. Kasıtlı olarak kusmak suretiyle mideden birşeyler çıkarmak. Nitekim bir hadiste şöyle buyurulumuştur:
Bir kimse elinde olmadan kusarsa (orucunu) kaza etmesi gerekmez. Fakat her kim kasıtlı olarak kusar ise (orucunu) kaza etsin.
Oruçlunun balgam çıkarması ve onu dışarıya atması orucu boz-
c. Kadının hayız görmesi orucu bozar.
Hatta güneşin batmasına az bir zaman kala kadın kanama görürse orucu bozulur. Pek £ok kadın cahilce hareket ederek kanamaya rağmen, âdet günlerinde oruç tutmaya devam eder. Oysa kanaması gelen oruçlu kadının kan kesilene kadar oruç tutmayıp yemesi vacibtir.
d. Doğumla meydan gelen lohusalık hali de orucu bozar. Lohusa kadının oruç tutması sahih olmaz.
e. Ramazan günü oruçlu iken cinsel ilişkide bulunmak orucu bozar.
Mezhep imamları oruçlu iken cinsel ilişkide bulunmanın orucu bozduğu hususunda görüş birliği etmişlerdir. Orucu bu şekilde bozulan kimseye orucunu bozduğu günün karşılığında bir gün kaza orucu tutmak farz olur. Fıkıh kitaplarında açıklandığı üzere bu kimseye keffaret de gerekir. Şu şartla ki cinsel birleşmenin kasıtlı ve haram olduğu bilinerek yapılmış olması şarttır. Keffaret cezasının gerekmesi için cinsel ilişkinin hata ile değil, kasıtlı olması şarttır. Böyle bir ilişki şafak vaktinde gecenin devam etmekte olduğu veya akşam sırasında güneşin battığı zanm ile yapılsa, daha sonra vaktin gündüz olduğu ortaya çıksa, fıkıh âlimlerinin çoğunluğuna göre sadece kaza gerekir.
Orucu bozulan kimsenin onu kaza etmesi gerekir. Kaza orucunu aYn ayrı veya peşpeşe tutmak mümkündür. En faziletlisi bu kaza işini uzatmamak ve geciktirmemektir. Böylece yeni bir ramazan ayı gelmeden
geçen ramazandan olan borcun ödenmesi mümkün olur
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Orucu bozan şeyler ve durumlar aşağıda sıralanan temel unsurlar etrafında toplanmaktadır. Bu unsurlar Şafi mezhebine göre orucun geçerliliğini etkileyen durumları içermektedir: