Paylaş
Orucu bozmayan durumlar maddeler halinde
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Orucu Bozmayan Durumlar Madde Madde
Hanefilere göre, yaklaşık yirmi dört şey orucu bozmaz. Bunlar da aşağıda zikredilmiştir:
1- Unutarak yemek, içmek yahut cinsi ilişkide bulunmak. Çünkü Hz. Peygamber (a.s) şöyle buyurmuştur: “Oruçlu olduğu halde unutarak yiyip içen kimse oru cunu tamamlasın. Onu yedirip içiren ancak Allah’tır. ” 0) Bir başka hadis de şu ifa de ile gelmiştir: “Ramazan’da unutarak orucunu bozan kimseye, kaza da kefaret de gerekmez. ” Cinsel ilişki de aynı manadadır. Ilişki esnasında oruçlu olduğunu hatırlayan hemen kendini çeker. Eğer hatırladıktan sonra beklerse orucu bozulur, Sabah vakti gimiş olma korkusu ile kendini çekse de sabah vakti girdikten ve kendini geri çektikten sonra menisi aksa bir şey lazım gelmez. Eğer bir kişi böyle bir durumda kendisini hareket ettirip de cinsi ilişkiden geri çekilmezse yahut geri çekilip sonra tekrar münasebete devam ederse kefaret gerekir.
Oruç tutmaya gücü yeten kuvvetli kişi unutarak yemek yiyorsa yemeyi terk etmesi için ona oruçlu olduğunu hatırlatmak vaciptir. Hatırlatmamak ise mekruhtur. Güçsüz ve zayıf kimse eğer unutarak yemek yerse ona acıyarak orucu hatırlatmamak en iyisidir.
2- Bakmak yahut düşünmek suretiyle boşalmak, bakmaya ve düşünmeye devam edilirse de orucu bozmaz. Çünkü bu kişide cinsi ilişki yani temas ederek bosal- ma ne şekil olarak ne de mana olarak bulunmamıştır. Ancak bakmak ve düşünmek suretiyle boşalan kişi günahkardır. Iki kadının uzuvlarni birbirine temas ettirmek suretiyle yaptıkları iş (lezbiyenlik) eğer boşalma olmamışsa orucu bozmaz. Fakat bunu yapanlar günahkar olur. Bu zikredilenlerde haramlık yönünün bulunması if tan gerektimez. Bunun gibi, gündüzün ihtilâm olmakla da oruç bozulmaz.
3- Göze damla damlatmak yahut sürme çekmek de orucu bozmaz. Hatta oruçlu kişi sümenin yahut damlanın tadını boğazında hissetse bile bozulmaz. Çünkü Hz. Peygamber (a.s) Ramazan’da oruçlu iken sürme sürmüştür.
4- Hacamat yaptırmak da orucu bozmaz. Çünkü Hz. Peygamber (a.s) ihramlı iken ve oruçlu iken hacamat yaptırmış, kan aldırmıştır..
5- Su ile ıslatılmış da olsa oruçlu iken misvak kullanmak da orucu bozmaz. Zira misvak kullanmak sünnettir.
6- Ağıza ve buruna su vererek çalkalamak ve sümkürmek orucu bozmaz. Hatta bu abdest dışında yapılsa bile oruç bozulmaz. Fakat içeriye bir şeyin girmemesi için mübalağa etmemek gerekir.
7- Serinlemek için yıkanmak, yüzmek, yaş bir elbise ile serinlemek, buruna bir kürdan ve benzeri çöp sokmak da yine orucu bozmaz.
8- Dedikodu yapmak, oruç tutmamaya niyetlenmek orucu bozmaz. Bir kimse, oruç tutmamaya niyetlendiği halde bozmadan oruca sonradan devam ederse orucu bozulmaz.
9- Boğaza duman, un tozu gibi tozlar, sinek, ilaçların tadının girmesi, eğer oruçlunun kendi isteği ve zorlaması ile olmazsa orucu bozmaz. Çünkü bunlardan sakınmak veya kaçınmak mümkün değildir.
Fakat bir kimse orucunu hatırladığı halde buhurdanlığı kendine yaklaştırarak dumanını bumuna ve ağzına çekse onucunu bozar. Çünkü bundan sakınmak müm kündür. Bunun misk, gül ve gül suyunu koklamak gibi olduğu düşünülemez. Çün kü misk ve benzeri kokulan koklamakla, kendi fiili ile mideye giden bir duman ara sında fark vardır.
10- Diş çektirmek de orucu bozmaz. Ancak kan yahut ilaçtan hiç bir şeyi yutmamak gerekir.
11- Erkeklik organından içeriye (Ihliline) su, yağ ve benzeri sivi maddeler akıtmak, yahut nehre veya suya dalmak suretiyle kulaga su girmek, yahut kulağa bir çöp veya kürdan sokmak suretiyle kulak kirlerini çıkarmak orucu bozmaz. Çün kü erkeklik organındaki delik açık bir yol değildir. Kulağın suya gimesi zaruret do layısıyladır. Bununla beraber kulağa kürdan sokup temizlemekle beyine oruç bo zan bir şey girmemektedir. Ama en iyisi bunların hiç birini yapmamaktır.
12- Sümüğü yutmak bilerek bumunu çekip sümkürmek ve sümüğünü yutmak. Çünkü bunlar beyinden gelmektedir. Ancak en iyisi pis olduğu için bunlarn dışarı atmaktır. Böylece sümüğü yutmanın orucu bozacağını söyleyenlerin farklı görüş lerinden de kurtulunmuş olur.
13- Kendi kendine gelen kusmak yahut ağız dolusu da olsa bu kusma kendili ğinden içeriye giderse sahih olan görüşe göre orucu bozmaz. Kasden ağız dolus un dan az bir miktar kusma da sahih olan kavle göre böyledir. Fakat bir kimse kustuğu nu yahut nohut miktarını yutsa ve kusuntunun aslı da ağız dolusu olsa Hanefilere göre ittifakla orucu bozar. Tercih edilen görüşe göre kefaret gerekmez. Eğer kusun tu kendiliğinden içeri gitse orucu bozulmaz. Yutulan bu kusuntu ister az, ister çok olsun hüküm değişmez. (1)
Özet olarak: Kasten ağız dolusu kusmak yahut kustuğunu geri yutmak kaza et meyi gerektirir, kefaret gerektirmez. Fakat kendiliğinden kusmak yahut kustuğu nun kendiliğinden içe gitmesi yahut ağız dolusundan daha az kusmak ise orucu bozmaz.
14- Dişler arasındaki nohut tanesinden az olan yemek kalıntılarını yemek de orucu bozmaz. Çünkü bunlar tükrük hükmündedir. Ağız dışından alınan susam ta nesi gibi şeyleri yemek de orucu bozmaz. Öyle ki, susam taneleri yok olup boğazda tadını bulmamak gerekir. Çünkü bir şey yutmamış sayılır.
15- Bir kimse cünüp olarak sabahlasa ve cünüplük bir gün boyu devam etse de orucu bozmaz. Çünkü cünüplük oruçtan aynımadığı için orucun sıhhatine tesir et mez. Nitekim bu husus daha önce açıklanmıştır. Ancak cünüplükten temizlenmek namaz kılmak için farzdır. Çünkü Allah teala bir ayette şöyle buyuruyor: “Eğer cü- nüp olursanız temizlenin. ” Cünüplükten temizlenme aynı zamanda Islâm’ın ada bindandır. Çünkü Hz. Peygamber (a.s) şöyle buyurmuştur: “Melekler, içinde resim veya köpek yahut cünüp insanın bulunduğu eve girmezler. ” (2)
16- Kaslara yahut deri altına yahut damara iğne yapmak. En iyisi imkân varsa iğneyi akşama tehir etmektir. Fakat makattan yapılan şırınga orucu bozar.
17- Gül, çiçek, misk yahut hoş kokuları koklamak orucu bozmaz.
Malikflere Mezhebi :
Orucu bozan şeyler iki çeşittir: Birincisi sadece kazayı gerektirir. İkincisi hem kaza hem de kefareti gerektirir.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Orucu Bozmayan Durumlar:
Unutarak yahut tehdit altında yahut seran özür kabul edilen bir mazeret sebe biyle bir kimsenin içine bir şey girmesi ile yahut sümük ve dişler arasında kalan ye mek kalıntılann yutmak suretiyle yahut kaçınılması zor olan yoldaki tozların ve un tozlarıının, karasinek ve sivrisineğin içeriye girmesiyle oruç bozulmaz.
Bunun gibi, damardan kan aldımakla da oruç bozulmaz. Bunda her hangi bir ihtilâf yoktur. Hacamat yaptırmakla da oruç bozulmaz. “Çünkü Hz. Peygamber (a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırmıştır. Yine ihramlı iken hacamat yaptırmıştır.” (1) Ancak, ihtiyaç dışında bunun yaptırılması mekruhtur.
Sürme çektimek sebebiyle de oruç bozulmaz. Fakat racih olan görüşe göre bu nu yapmak uygun değildir. Öpmek suretiyle de oruç bozulmaz. Ancak öpüşmek şehveti tahrik edici olursa mekruh olur. Kucaklaşmak ve oynaşmakla oruç bozul mak. Düşünmek ve şehvetle bakmak sebebiyle boşalmaktan ötürü oruç bozulmaz. Başka bir maddeyle karışmamış sakız çiğnemekten, yiyecek maddesini tatmaktan dolayı da oruç bozulmaz. Ancak gereksiz olarak bunları yapmak mekruhtur. Mis vak kullanmak da orucu bozmaz. Fakat unutarak soğan yemek gibi bir sebebe daya li olmaksızın yapılması mekruhtur. Görme, koklama, işitme ile elde edilen nefsani şehvetlerden faydalanmaktan ötürü de oruç bozulmaz. Fakat bunlan yapmak mek ruhtur.
Hanbeli Mezhebi:
Hanbelilere göre, orucun bozulması ya kazayı yahut hem kaza hem de kefareti gerektirir.