Paylaş
Orucu Bozmayan Durumlar Nelerdir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Oruçtaki Kolaylıklar
SORU: Orucu bozmayan, yapılması serbest olan şeyler nelerdir?
CEVAP: Allah (c.c) kullarına lütufkârdır. Yarattıklarına merhamet eder ve onlara acır. Bunun içindir ki: “Allah din hususunda üzerinize bir güçlük yüklememiştir” (Hac/78) buyurmuştur.
Bir diğer ayette: “Allah sizden ağır yükleri hafifletmek istiyor” (Nisa/28) buyurulmuştur. Bir başka âyet de şöyledir:
Allah (c.c) size kolaylık ister, zorluk istemez. (Bakara/185)
Orucu bozmayan ve oruçluya yapması caiz olan birtakım şeyler vardır. İnsanlardan bazıları bunların orucu bozduğunu sanırlar. Şimdi bunları görelim:
1. Banyo yapmak veya suya dalıp yüzmek.
Bu, susuzluğun veya sıcağın şiddetini gidermek için bile olsa, yapılması caizdir. Rivayet olduğuna göre Hz. Peygamber, ramazanda Mekke’nin fethine giderken Sükyâ denilen yere geldiğinde üzerine su dökmüştür.
2. Göze sürme çekmek veya gözdamlası damlatmak. Rivayete göre Hz. Peygamber oruçlu iken gözüne sürme çekmiştir.
3. İğne yaptırmak.
İğnenin her çeşidini; deriden, damardan veya kabadan yaptırmak oruçluya caizdir.
1351 hicri yılında Mısır müftüsü vücudun neresinden olursa olsun, iğne yaptırmanın orucu bozmadığına dair fetva vermiştir.
Nitekim 1948 yılında Ezher Fetva Komisyonu verdiği fetvada tabii yolun haricinde vücuda giren şeylerin orucu bozmadığını bildirmiştir. Buna göre iğne yaptırmak orucu bozmaz. İster tedavi, ister gıda amacıyla olsun iğne ile alman madde karın boşluğuna ulaşsın veya ulaşmasın hüküm aynıdır. Madde karın boşluğuna ulaşmamış ise orucun bozulmayacağı açıktır. Ulaşmış ise giriş tabii yoldan olmadığından oruç gene bozulmaz.
4. Aşırı olmamak üzere ağıza buruna su almak. Ancak bunu aşırı yapmak oruçluya mekruhtur.
5. Misvak veya diş ve ağız temizliği için yapılmış olan araçları kullanmak.
6. Ağızda oluşan tükrüğü yutmak.
Tükrüğün çok olması veya tekrarlanması durumunda da hüküm aynıdır. Zira bundan kaçınmak zordur.
7. Kadının pişirdiği yemeğin tuzuna bakması.
Ancak kadın bunu dili ile yapar ve tattığı şeyi yutmaz. Böylece tatma yolu ile yemeğin kıvamında olup olmadığını kontrol eder.
8. Esans, çiçek, bahar gibi güzel kokuları koklamak.
9. Esans vaya başka güzel kokuları sürünmek.
ihtiyaç oldukça oruçlu bunu yapabilir. Ancak bu erkelere göredir, birilerinin bulunduğu yere çıkmayacaksa (evinde) tek başına da koku sürünebilir.
10. Gusül farz olmuş halde iken imsak vaktinin sona erip şafak vaktinin girmesi.
Bunlar orucu bozmayıp oruçlu için yapılması caiz olan şeylerdir. Ancak burada bir hususu hatırlatmalıyız. Orucun sırlarını dikkate alan ve ihlaslı bir şekilde oruç tutmak isteyen kimseler, ‘caizdir ve orucu bozmuyor’ diye bu sayılan şeyleri yapmaya meyletmemelidir. Zira değerli sonuçlara azim ve kararlılıkla ulaşılır.
BENZER KONULAR:
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Orucun bozulmayacağı durumlar vardır;
Bunlar, banyo yapmak veya yüzmek. Bu iş serinlemek için olsa bile orucu bozmaz. Göze sürme çekmek veya göz damlası damlatmak. İğne yaptırmak. Ağza burna aşırı olmamakla beraber su almak. Misvak ve diş fırçası kullanmak. Tükrüğü yutmak. Yutmamak şartı ile kadının yaptığı yemeğin dilinin ucu ile tadına bakması. Güzel koku koklamak. Gusül abdesti almak.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam dini açısından orucu bozmayan durumlar şunlardır:
İstisnai sağlık durumları: Ciddi bir hastalık veya sağlık sorunu nedeniyle oruç tutmanın sağlık açısından zararlı olması durumunda oruç bozulur. Bu durumda kişi, orucunu tutmayı bırakmalı ve daha sonra kaza etmekle sorumludur. Sağlık durumuna göre bir hekimin görüşüne başvurmak ve dinî otoriteye danışmak önemlidir.
Seyahat: Yolculuk esnasında, orucun zor veya sıkıntılı olacağı durumlarda oruç bozulabilir. İslam dininde seyahat eden kişilerin oruçlarını tutmaları yerine kaza etmeleri tavsiye edilir.
Hamilelik ve emzirme: Hamilelik veya emzirme döneminde annenin ve bebeğin sağlığına zarar verebileceği düşünülerek oruç tutmaktan kaçınılabilir. Bu durumda orucu bozmak ve daha sonra kaza etmek tavsiye edilir.
Adet dönemi: Kadınların adet döneminde oruç tutmamaları gerekmektedir. Adet dönemi boyunca oruç geçersiz sayılır ve kadınlar, adet gördükleri günlerin oruçlarını kaza etmekle sorumludurlar.
Çocuklar ve ergenlik çağındaki gençler: Çocuklar, ergenlik çağındaki gençler ve ergenlik öncesi çocuklar genellikle oruç tutmazlar. Oruç tutma yeterliliğine ulaşmadıkları için bu gruplar için oruç tutmak zorunlu değildir.
Bu durumlar, orucun geçerli olmayacağı durumlar olarak kabul edilir ve kişiler bu durumlarda oruç tutmaktan kaçınmalı veya oruçlarını bozmaya yetkili otoritelerin tavsiyelerine göre hareket etmelidir. İstisnai durumlar dışında oruç tutma zorunluluğu bulunmaktadır ve Müslümanlar bu ibadeti tutmaya teşvik edilir.