Paylaş
Orucu bozup hem kaza hem kefaret gerektiren durumlar
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Orucu Bozup Hem Kaza Hem de Kefaret Gerektiren Haller
Bu durumlar yaklaşık yirmi iki mesele olup Ramazan’da oruçlu bulunan kişi geceden niyetlenmiş olarak bunlardan birini bilerek kendi isteğiyle ve mecbur kalmadan yaparsa ve bundan sonra hastalık gibi orucu bozmayı mübah kılan durumlar ortaya çıkmazsa yahut bunlardan önce yolculuk durumu ortaya çıkmazsa hem kaza hem de kefaret gerekir. Bunlardan birini çocuk yaparsa veya geceden niyetlenme miş olunursa, yahut Ramazanda tutulamayan bir orucun kazası esnasında yahut Ra mazan dışı bir oruç esnasında yapılırsa yahut unutarak yahut hata ile yahut cebir ve ya mecburiyet alunda olursa yahut yolculuk ve hastalık gibi durumlar ortaya çıkar sa bunlardan ötürü kefaret gerekmez. Sadece kaza etmek gerekir.
Bu yirmi iki meseleyi iki grupta toplamak mümkündür:
1- Şeri bir özür olmaksızın, gıda ve gıda özelliği taşıyan her türlü maddeleri bilerek almak. Meselå, bilerek yemek, içmek, ilâç almak, sigara içmek, afyon, haşhaş ve benzeri uyuşturucu maddeleri almak gibi. Çünkü bu durumlarda şehvet olduğu açıktır. Yemek genellikle yenilecek olan her şeyi içine almaktadır. Et çeşitleri, değişik yağlar, çiğ ve pişmiş maddeler, kurutulmuş et, meyveler, sebzeler, üzüm yap rağı yemek, karpuz kabuklan, nişastalı maddeleri meselâ buğday taneleri yemek ve bunlan çiğnemek, susam taneleri ve benzeri ağız dışından içeri alınan maddeler, yi- yecekler kapsamına girmektedir. Ancak bu maddeler ağızda çiğnenip ezildikten sonra yutulmazsa orucu bozmazlar. Gıybet ettikten sonra dedikodunun orucu boz dugu zannedilerek kasten yemek yenirse yahut hacamat yaptırdıktan sonra yahut
şehvetle öpüştükten sonra yahut boşalma olmaksızın kucaklaştıktan sonra yahut bıyıklara yağ sürdükten sonra orucun bozulduğunu zannederek kasten yemek de kefareti gerektirir. Ancak bu konuda fakih bir kişi fetva verir de yemek yenirse kaza gerekir. Bunun gibi ağzına giren yağmur sulannı yutmak, hanımın yahut sevgilisi nin tükrügünü yutmak da kefareti gerektirir. Çünkü bunlardan şehvet duyulur. Er meni kili yemek (bu kil aktarlarca bilinmektedir), muhtar olan görüşe göre az mik tarda tuz yemek de kefareti gerektirir. Bunlann dayandığı delil “Mideye giren şey den oruç bozulur. ” (1) hadisidir.
2- Cinsî arzuyu tam olarak tatmin etmek: Bu da ön veya arka uzuvlardan cinsi ilişkide bulunmakla olur. İster cinsî ilişkide bulunan (fail), ister bulunulan (meful) olsun, buna karşanlann kefaret orucu tutmaları gerekir. Bu ilişkide boşalma olma sa da temasın gerçekleşmesi ile suç gerçekleşmiş olur. Ancak temas edilenin (me fulün) yaşayan ve şehvet duyulabilecek yaşta bir insan olması şarttır. Eğer bir kadın kendisini küçük çocuk yahut deli ile cinsi ilişkide bulunmak için teslim ederse yine kefaret gerekir.
Bu meselenin dayandığı delil, Ramazanda gündüz hanımı ile cinsi ilişkide bulunan bedevf ile ilgili olaydır. Hz. Peygamber (a.s) bu bedeviye kefaret gerektiğine hükmetmişti. Bu kefaret de ya köle azad etmek yahut köle bulamazsa yahut buna gücü yetmezse pespeşe iki ay oruç tutmaktır. Sonra bundan da yani peşpeşe iki ay oruç tutmaktan da aciz olursa altmış fakiri doyurmaktır.
Cevapla