Orucu mazeretsiz bozmanın hükmü nedir?
Orucu kasten bozmanın hükmü nedir?
Orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, Ramazan’ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü’l-eymân, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81).
Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).
Şafii mezhebinde kefaret gerektiren sadece cinsel ilişki ile açmaktır gerisi kaza gerektirir
Answers ( 1 )
Ramazan ayında hiçbşr mazeret olmadan orucu kasıtlı bir şekilde bozmak Ramazan ayında ve aynı zamanda oruca yapılmış bir hürmetsizliktir. Ve aynı zamanda bu eylem de yani orucu kasıtlı bir şekilde bozmak da bir keffareti gerektirmektedir. Orucu kasten bozan kişi 60 gün arka arkaya oruç tutması ve 1 günün de kazasını yapması gerekmektedir. Buna gücü yetmezse 60 fakiri doyurması gerekmektedir.
Şafi mezhebinde ise, cinsel ilişkiden dolayı sadece kefaret gerekmektedir. Diğer oruç bozucu şeyler de ise güne gün kaza etmesi gerekmektedir.
Geçerli bir mazeret olmaksızın orucu bozmanın hükmü, farklı dini gelenekler arasında değişmektedir. İşte bazı genel yönergeler:
Bunların genel yönergeler olduğunu ve belirli kurallar ve sonuçların her dini gelenek içindeki farklı düşünce okulları, mezhepler veya yorumlar arasında değişebileceğini belirtmekte fayda var. Doğru ve ayrıntılı bilgi için, bilgili bir dini otoriteye veya kendi dini topluluğunuzdan bir bilim adamına danışmanız tavsiye edilir.