Her şeyden önce Müslümanın şunu bilmesi lazımdır Ramazan ayının orucu Allah Teala’nın farz kıldığı bir ibadettir ibadet oluş manası da müslümanın oruç ibadetinden sağlanabilmesi mümkün olan herhangi bir fayda beklemeden sırf Allah u Teala’nın emrine uyarak bu ibadet yerine getirmesi ve Allah Celle Celalühü için olan bu ibadetin hakkını vermesidir Yani hiçbir şey için olmasa bile Rabbimizin bize verdiği farz demesi kafidir. BİZ buna iman edenlerdeniz elhamdülillah gelelim faydalarına
Orucun faydaları
1- Şüphesiz sıhhatli bir oruç Allah’ın gözetleyici olduğuna müminin kalbini uyandırır Öyle ki oruçlu bir kimse gündüzün her vaktinde açlık ve susuzluğun hisseder nefsi yemek ve içecekleri arzular ancak Oruçlu olduğu şuuruyla bu nefsani isteklerinin tahakkukunu Önler ve Allah’ın emrini yerine getirir İşte bu çatışma esnasında kalp daha fazla uyanır ve Allah’ın gözetleyici olduğu şuurunu daha
fazla hisseder
2- Şüphesiz Ramazan ayı yılın ayları arasında en Mukaddes aydır Allah Celle celaluh kullarını bu ayı ibadet ve taatle geçirmelerini ister ve bu ayda Allah Celle Celalühü için en yüce manalı ibadetleri gerçekleştirmelerini diler İşte bu ayda orucun farz olmasıyla Allah’a olan ibadetler daha mükemmel bir şekilde ifade edilir
3- Müslümanım daima Tok bulunması halinde davranışları katılaşır ve nefsi azgın Aşır Her ikisi de yani katı davranmak ve azgın bulunmak Müslümanın şanına aykırıdır işte oruç Nefsim çeşitli hırs ve isteklerini kırar, ruhu yumuşatır aynı zamanda Ruha köklü bir irade terbiyesi öğretir
4- Şüphesiz İslam toplumunun üzerinde durduğu en önemli ahlak prensiplerinden biri de Müslümanların birbirlerine şefkat ve merhamet etmeleridir oruç da nefislere açlığı ve susuzluğu ve yokluğu arttırır Bu sayede fakir ve yoksullara karşı şefkat ve merhamet hislerini uyandırır zengin bir kimse kendi kendine Ben bir günün açıklığına tahammül edemiyorum acaba tam Gıda ve ihtiyacını bulamayan yoksullar ne haldedir demeye başlar Bu yüzden fakire yardım etmeye yönelir ve bu sayede Kalpten kalbe yol bulan merhamet ve şefkat cemiyet fertlerini birbirine bağlar
5- oruç sağlığı düzenler ve arttırır vücuda sıhhat ve Şifa sağlar çünkü oruç bazı Nadir hastalıklar dışındaki durumlarda önemli bir Şifa vasıtasıdır efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem oruç tutunuz sıhhat bulursunuz diye buyurmuştur.
Answer ( 1 )
Orucun Faydaları
Rûhî ve bedeni yönden orucun birçok faydaları vardır. Her şeyden önce oruç, Allah Tealâ’ya itaat ve ibadettir. Mü’min kul bu ibadet ve itaatinden dolayı sınırsız bir sevap kazanır. Çünkü oruç yalnızıca Allah içindir. Peygamber (sav) şöyle buyuruyor: “Ademoğlunun her ameli kat lanır. Hayır ameller en az on misliyle yazılır, bu yediyüz misline kadar çıkar. Allah Teala şöyle buyurmuştur: Oruç bu kaidenin dışındadır. Çünkü o sırf benim içindir, ben de onu (dilediğim gibi) mükafatlandıracağım. Kulum “benim için şehvetini, yiyeceğini terketti.”
Oruçluya cennete girmesi için özel bir kapı tahsis edilmiştir. Bir hadis-i şerifte Peygamber (sav) şöyle buyuruyor: “Cennette reyyan denilen bir kapı vardır. Oradan sadece oruçlular girer. Oruçlular girdi mi artık kapanır, kimse oradan giremez.
Oruç Allah korkusunun yerleşmesi için de birebirdir. Bir âyet-i ker imede Allah (c.c.) şöyle buyuruyor: “Ey iman edenler ! Takvâ üzere olasınız diye, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de oruç tutmak farz kılınmıştır. ”
Oruç insanın düzenli ve tertipli olmasını sağlar. Çünkü oruçlu belli bir vakte kadar yeme ve içmeden vazgeçer. Bütün mü’minler aynı anda ve aynı zaman içinde oruçlarını tutarlar.
Oruç insanın ahlaki yönden olgunlaşmasını da sağlar. Nefsine, şehevi arzularına ve şeytana karşı direnmesini ve tamamen Allah’a teslim olmayı öğretir. Bütün istek ve arzularına karşı sabretmeyi de öğretir.
Oruç, insanın iradesini güçlendirir, zihninin berraklanmasını sağlar. İnsanların birbirlerine yardım etmesini, sosyal dayanışma usullerini de
öğretir. Oruçlu bir zenginin açlık ve ihtiyaç hissetmesi, onun başkalarına iyilik yapmasına sebep olur. Fakirlik, hastalık ve açlık sıkıntılarının ne olduğunu anlayarak onlara yardım etme arzusuyla dolar. Onların ihtiyaçlannı gidermek için elinden gelen gayreti gösterir.
Oruç nefis ile cihat anlamına gelir. Nefsin arzu ve isteklerini kırmak için en büyük metoddur. Peygamber (s.a.v) evlenmeye gücü yetmeyenlere nefislerini kırmak ve günahlara karşı bir kalkan olması için oruç tutmayı tavsiye etmektedir.
Oruç sağlık açısından da çok faydalıdır. İnsanın hayatını yeniler.Mideyi ve diğer organları rahatlatır, vücuttaki dengeyi yeniden tesis eder. Biriken yağların erimesini sağlar. Peygamber (s.a.v) şöyle buyuruyor. “Oruç tutun,sıhhat bulun.”