Paylaş
Orucun Hikmet ve Sırları
Question
Oruç Tutmanın Hikmet ve Sırları
Müslümanlar her şeyden önce orucun Allah’ın farz kıldığı bir ibadet olmasından dolayı Allah’ın emrine uymak ve Allah’a karşı kulluk görevini yerine getirmek amacıyla oruç tutmalıdır. Müslüman, bu ibadetten doğması müm kün olan sonuca bakmaksızın bunu yerine getirmelidir. Bunu böyle değerlendirdikten sonra orucun hikmet ve faydalarını araştırmasına herhangi bir engel yoktur. Hiç şüphesiz Allah’ın hükümlerinin tümünde kullar için hikmet ve faydalar vardır. Yine hiç şüphesiz orucun da bir çok hikmet ve faydaları vardır.
Biz kullar için orucun bilinen bir kısım hikmet ve faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
• Oruç tutan kimse, ilahi hoşnutluğa erer. Çünkü oruç tutan kimse, ilahi emirlere uyma ve yasaklarından sakınma konusunda duyarlı davranır.
• Oruç, insanın iradesini terbiye etmesine, nefsinin arzu ve isteklerine engel olmasına, şeytanın baskılarına karşı koymasına, zorluklara karşı sabır ve dirençli olmaya alışmasına yardımcı olur.
• Oruçlu kimse her zaman Allah’ın gözetim ve kont rolü altında olduğunun bilincinde olarak kalbini uyanık tutar. Nefsinin yeme içme gibi arzu ve isteklerine mani olur. Bunu da Allah’ın emrini yerine getirmek için yapar.
• Oruçlu insan belli zamanlarda yeme ve içmeye mecbur kaldığı için bir düzen ve disiplin içinde yaşamaya alışır. Zengin, açlığın acısını tatmadıkça, fakire gerektiği gibi merhamet edemez. Fakat Ramazan ayı zengine fakirlik şuurunu veren, onu elem ve yoksulluğunda fakirlerle beraber yaşamaya sevkeden bir aydır. Bu bakımdan oruç, zenginlerin kalbine şefkat ve merhamet duygularını yerleştiren, fakirlere yardım etmeye sevk eden bir ibadettir.
. Sene boyunca yemek yendiği için hisler dumura uğrar ve nefsin azmasına sebep olur. Oruç, hislerin güç lenmesi ve nefsin temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca mide ve sindirim sistemleri dinlenir. Hücreler yenilenir.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Orucun sırları ve hikmetlerinden
ŞİFA AYI RAMAZAN VE ORUÇ
Ramazan, arınma ayı olduğu kadar ruhen ve bedenen dirilme ve yenilenme ayıdır. On bir ay boyunca birbirini tekrar eden günlük yaşam rutinleri, bu ayda köklü ve derin bir değişim gösterir. Sakin ama bir o kadar da planlı olan bu bir değişim, insanın dinginlik ve sağlığı için çok önemlidir. Çünkü her gün aynı saatte yemek yemek, işe gitmek, uyumak ve uyanmak gibi rutin işler; bir süre sonra düşünmeyen, sorgulamayan ve hayatı gereği gibi anlamlandıramayan insanların ortaya çıkmasına sebep olur. Nüfusun artması ve toplumların modernleşmesi ile beraber, her gün daha fazla maddi ve manevi kirlilik ve strese maruz kalıyoruz. Bilgisayar ve cep telefonu ekranlarına uzun süreli bakmak bile, hormon dengemizi ve vücudun diğer işleyişlerini etkiliyor. Tam da bu noktada maddi ve manevi şifa kaynağımız olan ramazan ayı imdadımıza yetişiyor. Deyim yerinde ise üzerimizdeki ölü toprağı kalkıyor, ruhen ve bedenen bir diriliş ve zindelik başlıyor. Dahası, ramazan ayını hakkıyla geçiren bir kişinin dinginleşip bedenen ve ruhen şifa bulması kaçınılmaz hâle geliyor