Oruç ve Hikmetleri
Oruç insanı dünya kötülüklerinden sakındıran, ahirette cehennem azabından koruyan ve günahlarının bağışlanmasına vesile olan bir ibadettir. Orucun farziyeti ile ilgili ayette Cenabı Hakk “Ey iman edenler! kötülüklerden sakınmanız için oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi sizlere de farz kılındı” buyurmak suretiyle orucun farz kılınmasındaki hikmetlerden bazılarını açıklamıştır. Bunlar kötülüklerden uzak durmak, nefsi terbiye etmek, ahlakı güzelleştirmek, merhamet duygularını geliştirmek, sıkıntılara katlanmayı ve sabretmeyi öğretmek, nimetlere şükretmeyi sağlamak, kısaca maddi ve manevi bakımdan huzura kavuşturmaktır.
Sevgili Peygamberimiz de ( SAV) bir Hadisi Şeriflerinde “Kim ramazanın manevi zenginliklerine samimi olarak inanıp ve karşılığını Allah’tan bekleyerek oruç tutarsa onun geçmiş günahları bağışlanır” buyurarak orucun günahlardan bağışlanma vesilesi olan önemli bir ibadet olduğuna işaret etmişlerdir.
Answer ( 1 )
Orucun Hikmetleri (Erdemleri):
Dinimizin sınırsız maddî ve manevi erdemlere sahip ibadetlerinden biri de oruçtur. Allah için bütün bir gün ağzına bir lokma yiyecek, bir yudum içecek koymadan sabretmek, nefsi çeken çeşitli zevklere karşı kendini frenlemek her babayiğidin harcı değildir. Her şeyden önce kuvvetli bir iman, çelik gibi bir irade gereklidir. Peygamberimiz (s.a.v.)’den orucun erdemiyle ilgili birçok hadis rivayet edilmiştir. Bunlardan biri şöyledir:
“Âdemoğlunun her ameli kendisi içindir. Bir iyiliğe on mislinden yedi yüz misline kadar sevap yazılır. Allah Teâlá buyurdu ki: Yalnız oruç benim içindir, onun mükâfatını ben veririm. Oruçlu yemesini, içmesini, zevkini benim için terk eder. Oruçlunun ağzının kokusu Allah katında misk kokusundan daha üstündür. Oruçlunun iki sevinç anı var dir: Bir iftar ettiğinde, bir de Rabbine kavuştuğunda.
Orucun bedenî hikmetleri de sayısızdır. On bir ay yorulan, yemede, içmede, zevk ve sefada hiçbir sınırlama ya tâbi olmayan insan vücudu için oruç gerçek bir dinlenmedir.
“Devamlı atıştırmanın en fazla yorduğu organlardan biri karaciğerdir. Onda bir gr. yiyecek dahi sindirim siste mini harekete geçirmeye karaciğeri çalıştırmaya yeter li olmaktadır.
Bedenimizin en hayatî organı olan karaciğer için gerçek bir dinlenme ancak oruçla mümkün olmaktadır. Oruç ibadeti vesilesiyle karaciğer günde 4 ilâ 6 saat dinlenme imkânına kavuşmaktadır. Vücudun tümü için de dinlenme olayı geçerlidir.”
Oruçtan maddi ve manevî olarak en üst düzeyde yararlanmak için söz ve davranışlarımıza da çok dikkat etmeliyiz. Oruç yalnız aç ve susuz durmakla değil, kötü alış kanlıklarımızı terk etmekle amacına ulaşır.
“Yalan sözü bırakmayanın, yalanlarla iş görmeyi terk etmeyenin, oruç adı altında aç ve susuz kalmasına Allah’ın ihtiyacı yoktur.” (Hadis)