Paylaş
Orucun Hikmetleri Nelerdir? maddeler halinde
Question
Ramazan Orucun Hikmeti madde madde
AYET VE HADİSLERLE ORUÇ TUTMANIN HİKMETLERİ
Oruç Kuran’ın ifadesiyle İslam’ın ana temellerinden birisidir. Yüce Allah Kur’an’da şöyle buyuruyor:
Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de oruç farz kılındı.
Bu ayetten oruç ibadetinin ilk olarak İslâm’da ortaya çıkmadığını anlıyoruz. Aksine oruç tüm ilahî dinlerde bilinen bir ibadet olup, bu dinlerin bağlılarınca çeşitli sistem, şekil ve yollarla tutulagelmiştir. Bunun anlamı şudur: Hz. Allah oruç ibadetinin, insanlığın en eski çağlarından beri insan oğlunun ortak dinî bir görevi olduğunu bildirmektedir. Orucun felsefesine gelince:
1. Oruçta Allah’a tâat ve O’nun emrine uymak vardır. Bu tâat insana sürekli olarak, kendisini yönlendirenin ve üstündeki gücün Allah olduğunu hatırlatır.
2. Oruç insanı kul köle eden âdet ve geleneklere karşı bir çeşit insan kişiliğinin baş kaldırmasıdır;
Oruç gelmeden önce insan dilediği gibi yemekte, hoşlandığı şeyleri istediği kadar içmekteydi. Oruç ayı gelince otuz gün boyunca bu keyfilik ortadan kalkmaktadır. Her gün tan yerinin ağarmasından güneşin batışına kadar devam eden bu disiplin insanı birtakım âdetlerin baskısından kurtarıp özgürleştirmektedir. Şunu da hatırlayalım ki hayat şartları çeşitlidir. Eskilerin dediği gibi “Bir hâlin aynen devamı imkânsızdır.”
Zengin, fakir, tok, aç, varlıklı, muhtaç, yolcu, yerleşik çok çeşitli durumlar sözkonusudur. İnsan bu çeşitli ortamları göğüslemeye alışamazsa, çeşitli yönleriyle hayatı göğüslemeye gücü yetmez.
3. Orucun bir de sağlık yönü var. İslâm’ın bakışma göre mide dert yuvasıdır. Aşırı yemek en kötü sonuçlan hazırlar. İnsanlar için en uygun davranış, yemede içmede normali aşmayanıdır. Bunun içindir ki Hz. Peygamber: “Biz, acıkmadıkça yemeyen, yeyince tıka basa doymayan bir topluluğuz” .buyurmuştur.
Çoğu kere -pek çok kimsenin yaptığı gibi- oburluk insan vücudunda fazlalıklara yol açar. Bu fazlalık insanı bitkinleşitirir ve ona eziyet eder. Oruç insanı bu fazlalıktan kurtarmak için gelmiştir. Oruç tutan kişinin sağlığı normalleşir, bedeni doğru bir yönde gelişir. Doktorlar pek çok hastalıkta tedavi, şifa ve afiyete ulaşmak için oruç tutmayı Önermektedirler.
4. Oruç insana sabırlı olmayı öğretir, iradeyi güçlendirir. Oruçlu -iftar yaklaştıkça- sağında solunda çeşitli yemekler görür. Arzu ettiğini almak için elini uzatabilir. Fakat serbest iradesiyle onları yemekten vazgeçer. Zira bu davranışı ile rabbine itaat ettiğini, O’nun kontrolü altında olduğunu biliyor. Bu, insanda iradeyi güçlendirir, kararlılık nurunu aydınlatır.
5. insan oruç sayesinde açlığı oranında mahrumiyetin ne demek olduğunu anlar. Kendi veya toplum fakirlik ve çaresizlik içine düşerse o durumdaki insanın vaziyetini ve duygularını daha güçlü bir şekilde anlar. Bu anlayış onu yardıma muhtaçlara el uzatmaya ve bu hayatta gözetilmesi gerekenleri gözetmeye sevkeder.
Bu bakımdan insan oruçta da İslâm’ın gösterdiği yoldan sapma-malı savurganlığa kaçmamalıdır. Aksi halde savurganlığı sebebiyle oruç ile elde ettiği güzellikleri ortadan kaldırır, yok eder.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
ORUÇ VE HİKMETLERİ
(Ramazan Orucunun Hikmetleri)
Evvela Allah emrettiği için oruç tutuyoruz. Sebep emri ilahîdir. Zaten Allah güzel ve faydalı olanı emretmiş, çirkin şeyleri de yasaklamıştır. Açlıkla Cenab-ı Hak kullarını imtihan eder. Çünkü iftar sofrasında kara kuru bir parça ekmek, bir bardak serin suyun, büyük bir nimet olduğunu anlıyor ve “Allah’ım senin rızan için oruç tuttum, senin rızan için orucumu açtım, hamdolsun verdiğin nimetlere, şükran ve afiyete” 2 diye asıl nimeti veren Rabbimize minnettar oluyoruz.
Ramazanda zenginler, zekât ve fitrelerini gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak, böylece fakirlerin yüzü gülecek sosyal hayata sevgi saygı ve merhamet duyguları dalga dalga yayılacaktır. Dünyaya ahiret ticareti için gönderildiğinin şuurunda olan biz Müslümanları Cenab-ı hak ramazanda bir aylık hizmetiçi eğitime alır. Yani ramazan, bir okul gibi Müslümanları eğitir. Bu okulda oruç, Kur’an okuma veya dinleme, zekat ve fitre, tövbe ve istiğfar, teravih ve beş vakit namaz, daha bir çok dersler vardır. Sağlımıza da faydası olan oruç için efendimiz (S.A.V.) “Oruç tutun sıhhat bulursunuz”3 buyurur.
İbadetlerin nefse ağır geleni sevap terazisinde de ağır gelir. Allah için meşakkatlere katlanma, günahların affına vesile olur. Aynı şartlarda oruç tutan ve iftar eden Müslümanlar için eşitlik eğitiminin yapıldığı ve cami cemaatle ittifak ve kardeşliğe vesile olan ramazan ayı, sadece yeme, içme ve menfaat duygusundan ibaret olan maddeci düşünceyi terk edip, midenin ağlamasına bedel, kalbin, ruhun, vicdanın ve diğer ulvi duyguların yeşermesi için faydalı bir aydır.
Efendimiz (s.a.v.) “Eğer kullar, ramazan ayının faziletini bilselerdi bütün senenin ramazan olmasını arzu ederlerdi”4 buyurmuşlardır.
Sayılı günler olan bu rahmet ayının kıymetini bilelim. Gözümüzü ve kulağımızı haramdan, dilimizi yalan, gıybet ve boş sözlerden, soframızı haram lokmadan muhafaza edelim.
Ramazan, sadece zengin sofralarında değil, fakirlerin evlerinde de kendini hissettirsin. Kibir, gurur, enaniyet gibi nefsanî duyguları, tevazu ve teslimiyete dönüştürelim.
Bu ayda indirilmeye başlayan, Kur’anımızı okuyup, camilerde mukabele dinleyelim. Kur’anın canlılığını ve tazeliğini muhafaza ettiğini sadece okumakla değil evimizde iyi bir aile reisi, iş yerimizde de işimizi noksansız yapan örnek bir insan olalım. İslam âleminin teneffüs ettiği atmosferden nasibimizi alalım. Zekâtlarımızı hesap edip en fakirden başlayarak infak edelim. Kişi başına en az 27 TL. Olan fitrelerimizi de bayram gelmeden önce muhtaçlara dağıtalım.
Aynı orucu tutup, aynı namazı kılan, dini, kıblesi, kitabı, peygamberi bir olan bütün mü’minlerle omuz omuza rabbimize yönelip, birbirimize kenetlenelim ve birbirimizi çok sevelim. Tövbe, istiğfar, dua ve tevekkülle kendimizi Mevla’mızın Rahmet kucağına atalım.
Sevgili peygamberimizin şu güzel sözleriyle bitiriyorum. “Kim inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Ramazan Orucunu tutarsa onun geçmiş günahları bağışlanır.” 5
Ya Rab! Kusurumuzu affet, bizi kendine kul kabul et, Ramazanı dolu dolu yaşayan kullarından eyle. Bizleri salimen bayrama kavuştur.
————————–
1-Bakara:185
2-Ebu Davûd-Sünen:2358
3-Teberani-Evsat:147/8
4-Ebu Ya’la- Müsned:180/9
5-Buhari-Savm:37