Oyunda oyun içi para kazanmak kumar sayılır mı?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Oyun içi para kazanmak

Oyunda oyun ici para kazanmak kumar sayilir mi

Merhaba ben bir oyun oynuyorum ve bu oyunda 2 çeşit eşya var biri A sınıfı diğer B sınıfı B sınıfı eşya elde etmek için 6 adet A sınıfı eşyayı birleştirmek gerekiyor ve bunun sonucunda rastgele B sınıfı eşya alıyorsunuz veya oyun içi para ile alabiliyorsunuz. A sınıfı eşyaları ise oyunu oynayarak bulabiliyorsunuz veya satın alabiliyorsunuz. B sınıfı eşyalarında gücüne göre değerleri var ve A sınıfı eşyaları birleştirip aldığınız B sınıfı eşyayı satabiliyorsunuz. Bende oyundaki A sınıfı eşyaları birleştirip B sınıfı eşya elde ediyorum ve bunları satıyorum bu şekilde oyun içi para elde ediyorum bu oyun içi paraları gerçek paraya dönüşmüyor sadece oyunda kullanılabiliyor. Benim sorum bu kumar sayılır mı çünkü elde ettiğim B sınıfı eşyalar birleştirdiğim 6 adet A sınıfı eşyanın değerinin üzerinde de olabiliyor altında da olabiliyor rastgele veriliyor. Ben A sınıfı eşyaları bazen oyunda buluyorum bazen ise yine oyun içi para ile satın alıyorum. Bu kumar sayılır mı? Haram ise ben buradan belli bir miktar kar yaptım bu parayı nasıl kullanmalıyım arkadaşlarıma dağıtsam veya rastgele insanlara dağıtsam olur mu gerçek paraya dönüştürüp sadaka veremiyorum maalesef.

Cevap:

Para kazanmak için oynanan oyunlar kumar olacağı için hiçbir şekilde o tür oyunlar caiz olmaz.  Kumar olmayan yani bir şey kazanmak için olmayan, teselli ve eğlence için oynanan oyunlar para ile satın alınabilir. Gerek satın alma ve gerekse oynamada helal olması için en temel şart, oyunun bir haram ihtiva etmiyor olmasıdır. Haram ihtiva ediyorsa mesela erkek veya kadının bedenini çıplak gösteriyorsa veya benzeri bir haram söz konusu ise ne satın almak ne oynamak caiz olmaz.  Bir başka önemli husus da sıhhat konusudur. Oynanan oyun başta göz olmak üzere sağlık açısından sakınca oluşturmamalıdır. Kısa veya uzun vadede insan sağlığını olumsuz etkileyen oyun oynanamaz.

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam dini, kumarı haram (yasak) olarak değerlendirir. Kumar, şansa dayalı olan ve mal varlığının kaybedilmesine veya kazanılmasına dayanan bir oyundur. İslam’a göre, kumar oynamak, haksız kazanç elde etmeyi teşvik eder, kişiyi maddi ve manevi zararlara sürükleyebilir ve toplumun refahını tehlikeye atabilir.

    Oyunda oyun içi para kazanmak, genellikle kumarla aynı kategoriye girmez, çünkü oyun içi para kazanma genellikle gerçek para yatırımı yapmadan veya şansa dayanmayan faaliyetlerle elde edilir. Bununla birlikte, bazı oyunlar, oyun içi satın alımlar, kozmetik eşyalar veya sanal eşyalar gibi gerçek para karşılığı satın alınabilen öğeler içerebilir. Bu durumda, dikkatli olunmalı ve kişinin kendi mali durumunu tehlikeye atacak şekilde aşırı harcamalardan kaçınılmalıdır.

    Bununla birlikte, İslam’ın öğretileri, müminlere mali sorumluluk, tasarruf, ihtiyaçlara öncelik verme ve israf etmemeyi öğütler. Oyunda oyun içi para kazanmak veya oyun içi satın alımlar yapmak, bu prensiplere uymak şartıyla caiz olabilir. Ancak kişinin bu konuda ölçülü olması ve mali sorumluluklarını gözetmesi önemlidir.

    Sonuç olarak, oyun içi para kazanma genellikle kumar olarak kabul edilmez. Ancak oyunda yapılan harcamaların kişinin mali durumunu tehlikeye atacak düzeyde olmaması ve İslam’ın öğretileri olan ölçü, ihtiyat ve mali sorumluluğa uygun hareket edilmesi önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla