Özürlü olan kişi maliki mezhebini taklid ederek imam olabilir mi?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Özürlü olan kişi maliki mezhebini taklid ederek imam olabilir mi?

Esselamu aleyküm dininiz islam adlı sitede, Saadeti ebediye kitabı kaynak gösterilerek bu fetva veriliyor. Buna uyabiliyor muyuz? Şöyle diyor : “Mâlikî’nin ikinci kavline göre, özür sahibi olmak için, hastalık sebebiyle çıkan, abdesti bozan bir şeyin, bir kere çıkması kâfidir. Bir namaz vakti içinde, devamlı çıkması lazım değildir. Namazdan önce veya namaz içinde idrar, yel kaçıran yani gelen yeli tutamayan hastaların ve ihtiyarların, abdestlerinin ve namazlarının bozulmaması için, harac ve meşakkat hâlinde, Mâlikî mezhebini taklit etmeleri ve imam olmaları sahih olur. (s.131)”
Mesela bende afedersiniz taharetlenirken o bölgede bazen peçeteye az kan geliyor. Yukarıda ki bilgiye göre, hem ben hemde sair özürlü insanlar malikiyi takliden imam olabiliyor?
Diyanet de de şu var :
” Mâlikî mezhebine göre özür sahibinin abdesti, vaktin girmesi veya çıkması ile değil, özrün dışında abdesti bozan bir şeyin meydana gelmesi ile bozulur (İbn Rüşd, Bidâye, I, 35; Desûkî, Hâşiye, I, 114-118).
Bir kimsede bulunan özürlülük durumunun o kişiyi ileri derecede sıkıntıya sokması ve abdest almada ciddi zorluklarla karşı karşıya bırakması hâlinde Mâlikî mezhebinin bu görüşü ile amel edilebilir.”
Yani mezhep taklid edilebiliyor.
Sorularla İslamiyette de şu var :
​​​​​​”
Şu kadar var ki, Malikilerde özürlü bir kişinin sağlam olanlara imamlık yapması caizdir; ancak mekruhtur. (Ruayni, Mevahibu’l-Celil li Şehi’l-Halil, 2/429)Zorunlu hallerde, örneğin büyük bir köyde bayram namazı kıldıracak kimse bulunmadığı bir zamanda, bu görüşle de amel etmek caiz olabilir.”
Şimdi tüm bu bilgilerin ışığında, Bayram namazı değilde, normal vakit namazlarında malikiyi takliden özürlü kişi imam olabiliyor mu?

 



Cevapla