Parmak çıtlatmak günah mı

Question

Parmak çıtlatmak dinen caiz mi?

Camiide parmak çıtlamanın hükmü nedir namaz içinde veya dışında tenzihen mi tahrimen mü mekruh ikincisi birisi beni uyardı bende ben naöaz bittikten sonra çıtlattım namaz içinde mekruh dedim ama bazı kaynaklarda camiide mekruh olduğunu okudum bu durumda mekruh olan bir şeyi kabul etmemek veya reddetmenin hükmü nedir gerçi ben öyle zannederek öyle demiştim.

Answers ( 3 )

    0
    2020-11-15T06:59:58+03:00

    Caminin icinde, ibadet ederken parmak çıtlatmak hoş karşılanmamıştır. Bu Tür bir parmak çıtlatmak insanın ibadet zevkine zarar verir. Mümkün olduğunca kaçınmakta fayda vardir.

     

    0
    2020-11-15T23:43:35+03:00

    Hocam ben birde mekruh olan birşeyi reddetmek veya kabuş etmemenin hükmü nedir diye sormuştum. Ama ben bilmediğimden sadece namazda mekruh diye bildiğimden öyle dedim ama genel olarak soruyorum.

  1. Parmak çıtlatmak, İslam dinine göre başlı başına bir günah olarak kabul edilmez. Yani Kur’an’da veya sahih hadislerde “parmak çıtlatmak günahtır” diye bir ifade yer almaz.

    Ancak bazı durumlarda mekruh (yani hoş karşılanmayan) olarak değerlendirilebilir, özellikle:

    Namaz esnasında veya camide yapılırsa: Namaz sırasında dikkat dağınıklığına ve huşunun bozulmasına sebep olabileceği için mekruh sayılır. Bu yüzden alimler, özellikle namaz kılarken veya hutbe sırasında parmak çıtlatmaktan kaçınılmasını tavsiye eder.

    Toplum içinde rahatsızlık veriyorsa: Eğer bir başkasını rahatsız edecek şekilde veya kibirli bir tavırla yapılırsa, bu da hoş karşılanmaz.

    Ama gündelik hayatta, sadece alışkanlıkla veya fiziksel rahatlama için yapılan parmak çıtlatma, İslam’da günah sayılmaz.

    İstersen fıkhi kaynaklardan da örnek verebilirim.

Cevapla