Paylaş
Peruk (Takma Saç) Takmanın Hükmü
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Peruk (Takma Saç) Takmanın Hükmü
SORU: Kadının peruk takmasının hükmü nedir?
CEVAP: Buharî’de Ebu Hüreyre’den şöyle bir hadis rivayet edilmiştir:
Allah iğreti saç takana ve taktırana lanet etmiştir.
Yine Sahih-i BuharTde şöyle bir olay rivayet ediliyor: Muaviye (r.a) bir gün bir koruma polisinin elinden bir tutam saç alarak, insanlara şöyle söyledi: Alimleriniz nerede? Rasûlullah’ın bu gibi şeyleri yasakladığını duydum. Şöyle söylediğini de duydum: İsrail oğullarının kadınları bu işi yaptıkları zarnan helak oldular. Ardından da Muaviye (r.a) Hz. Peygamber’in peruk için yalan ve kandırmaca dediğini bildirmiştir.
İbn Hacer de Feth’ul-Bari adlı kitabında şöyle diyor: “Bu hadis peruk takmanın yasaklığını gösteriyor, ister saç olsun ister başka bir madde olsun farketmez.”
Sahih-i Müslirridt Hz. Cabir’den şöyle rivayet ediliyor: “Hz. Ra-sûlullah (s.a) kadının saçına bir şey ilave etmesini yasakladı.”
Bir kadın Hz. Peygamber’e gelerek kızının bir hastalığa yakalanıp saçının döküldüğünü, düğünün de yaklaştığım söyledi ve takma saç takmak için ruhsat istedi Rasûlullah “Allah, peruk takana ve taktırana lanet etsin” buyurdu.
Sünnetin bunu yasaklamasındaki hikmet ise, peruk takmakda Allah’ın verdiğini değiştirmek ve aldatmak ve hile olmasındandır. Bu sadece koca için değildir. Eğer kadın bunu kocasının gözüne girmek için yaparsa mubahtır.
Ancak kadın bunu başkası için yaparsa, haram olur. Bir rivayete göre, Hz. Aişe’nin yanına genç ve güzel bir kadın gelir. Hz. Aişe’ye, “Kadının kendi kocası için yüzündeki tüyleri yolmasına ne dersin?” diye sordu. Hz. Aişe de: “Gücün yettiği kadar yapabilirsin” diye ona fetva verdi.
Bu nedenle İbn Hacer Feth-ül-Bari isimli kitabında şöyle diyor: Eğer iğreti saç, saçtan farkedilmeyecek kadar saça benziyorsa bu haramdır. Çünkü bunda kocayı kandırmak söz konusudur. Yok eğer saçın iğretiliği açıksa, onda günah yoktur. Kimisine görede eğer kocanın izni olursa, takmak helâldir. Esas fetva ise, hadis-i şeriflerin umumiyetle onu haram kılmasıdır.
Hattabi de şöyle demektedir: Bu konuda gösterilen şiddet şundan kaynaklanıyor: Çünkü bu işte hile ve aldatmak vardır. Eğer aldatmaya ruhsat verilirse daha çok aldatmacalara gidilir. Ayrıca bunda Allah’ın verdiğini değiştirmek de vardır. Bu konuda İbn Mesud’dan şöyle dediği rivayet ediliyor: “Bunlar, Allah’ın verdiğini değiştirenlerdir. Allah katında makbul olmayanlardır.”
Şunu da hatırdan çıkarmamak lazımdır ki, kadının yabancı erkeğe karşı saçı avrettir. Peruk da nazarları celbeden bir şeydir. Müslüman kadın saçını örtmekle mükelleftir. Bu durumda başında peruk olan kadının bunu göstermesi nasıl caiz olabilir?!
Benzer konular:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da Saçla İlgili Konular
Hocam bu yaz tatilinde teyzemler yurt dışından İstanbul’a tatile geliyorlar. Kız kuzenimin saçları çok uzun. Teyzem saçlarını İstanbul’daki kuaförlerin birinde kestirecekmiş. Bir de teyzem kuaförde kuzenime renkli takma saç taktıracakmış. Peygamber Efendimiz de saça saç ekletmeyi yasaklamış. O zaman teyzemin renkli saç taktırması haram mıdır?
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Rasulullah (sav)’in peruk takana ve takdırına bedduası ve laneti bulunmaktadır hadislerde. Aynı şekilde Müslüman’ın takma saç kullanması caiz değildir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da peruk takmanın hükmü konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Bu konuda çeşitli tartışmalar ve yorum farklılıkları vardır ve farklı İslam alimleri farklı görüşler ifade etmektedir. Bu nedenle, peruk takmanın İslam’da hükmü konusunda kesin bir hüküm vermek zor olabilir.
Bazı İslam alimleri, peruk takmanın kadınlar veya erkekler için caiz (helal) olduğunu savunmaktadır. Onlara göre, peruk takmak, kişinin dış görünüşünü değiştirmek veya estetik amaçlarla kullanmak normaldir ve İslam hukukuna aykırı değildir.
Diğer İslam alimleri ise, peruk takmanın kadınlar veya erkekler için caiz olmadığını, hatta bazen haram (yasak) olduğunu ileri sürmektedir. Onlara göre, peruk takmak, kişinin doğal görünümünü değiştirerek sahtekarlık yapmak anlamına gelebilir. İslam’da, doğal olmayan görünüşler ve sahtekarlık hoş görülmemektedir.
Sonuç olarak, peruk takmanın İslam’daki hükmü konusunda farklı görüşler bulunmaktadır ve kişilerin bu konuda tercihlerini yaparken kendi vicdanlarını ve dini bilgilerini göz önünde bulundurmaları önemlidir. Özellikle, İslam’ın genel prensipleri olan dürüstlük, ahlaki değerler ve Allah’ın hoşnutluğunu gözetme ilkeleri doğrultusunda hareket etmek önemlidir. Ayrıca, yerel kültürel normlar ve toplumun kabul ettiği adetler de dikkate alınmalıdır.