Paylaş
Peygamber efendimiz kararsız kalınca ne yapardı
Question
Peygamberimiz kararsız kalınca ne yapardı
İki şey arasında (kararsız) kalınca ne yapılmalı
Benim sorum şu. Ben 23 yaşında bir kızım.ve hemşirelik okudum bu yıl sınava girdim ve atmaya yetecek kadar puan aldım çok şükür. Ama ben nereyi seçeceğim konusunda çok kararsızım. Çünkü ben sınav açıklanmadan önce Allaha söz verdim Allahim atanirsam sana daha çok ibadet edecem dedim zaten şuanda ibadetlerimi yapıyorum ama gerçekten artık huşu içinde yapmak dinle ilgilenmek istiyorum.
Ben şimdi Mardinin bir ilcesindeyim ve annem ve babam burda ben burayı secersem ev işleri bitmiyor dünyaya dalıyorum namazlarını istediğim gibi uzatamiyorum burda dini kitaplar okuyamam yani ailemiz kalabalık olduğu için hiç boş duramıyorum başka bir şehir secersem de tek başıma olacağım için isim az olur ve daha çok dinle ilgilenirim diye düşünüyorum ama annem ve ve babam da yaşlı annem evde tek kalırsa işleri yapınca çok zorlanacak annemde bel fıtığı var belki ablam da evde olur yardım eder ama gidebilir de o tam belli değil. Ve kız başıma başka bir şehirde tek başıma yasamayada korkuyorum evde gece korkarım birde ev ihtiyaçları falan evde kız başıma olmayanda korkuyorum yani o kadar kararsızım ki bir yerde dinim bir yerde annem ve babam neyi sececegimi bilmiyorum nefsim annem ve babamın yanında kal diyor birsey olmaz namazını normal bir şekilde kilarsin diyor bir taraftan da artık ben sadece Allaha adanmış bir ömür istiyorum bazen de diyorum evet belki tek başıma başka bir şehire gidince zor olacak nefsime geceleri korkacam ama ben bunu sadece Allah rızası için yaptığım için hicret sevabı gibi bile olabilir çünkü ben annemi bile Allah rızası için bırakıp gidecem. Belki de hz ibrahim gibi İsmaili kurban etmek gerek annemi bile bırakıp gitmem lazım orda daha çok ibadet edecem belki de edemem belkide aynı hatayı yaşarım ama en azından Allahin huzuruna çıktığımda Allahim ben elimden geleni yaptım demek istiyorum. Ben evde 1 aydır deniyorum namaza tam duracam Bir iş çıkıyor namazımi kılıyorum ama sadece 20 25 dk sürüyor halbuki ben her namazda 1 saat kalmak istiyorum. Yani inşallah anlatabilmisimdir ne demek istediğimi. Ne olur yardım edin nefsimle değilde Allah rizasi için bir karar vermek istiyorum. Şimdiden teşekkürler Allaha emanet olun
CEVAP
Çevrenizde iyi bildiğiniz insanlarla istişare edin, sonra günlerce istihare yapın kalbiniz mutmain oluncaya kadar.
Allah yardımcınız olsun
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), önemli kararlar alırken her zaman Allah’a yönelir ve O’na sığınırdı. Aynı zamanda çevresindeki sahabelerle istişare eder ve dua ederdi. Bu konuda özellikle istihare namazı kılmak ve dua etmek önemli bir yöntemdir. Peygamberimiz bir işin hayırlı olup olmadığını öğrenmek için Allah’tan yardım diler ve istihare yapardı. Bu yüzden siz de böyle bir kararsızlık yaşadığınızda istihare yaparak kalbinizin yöneldiği tarafı tercih edebilirsiniz.
Durumunuz gerçekten de oldukça zor bir denge gerektiriyor; ailenizin yanında kalarak onlara destek olmak mı yoksa kendi başınıza bir hayat kurup Allah’a daha yakın olabileceğiniz bir ortamda bulunmak mı? Bu noktada en önemli şey niyetinizin Allah rızasına yönelik olmasıdır. Hangi seçeneği tercih ederseniz edin, niyetiniz Allah rızası için olursa ve sabırla hareket ederseniz, inşallah her iki durumda da Allah’ın yardımını göreceksiniz.
Eğer ailenizin yanında kalırsanız ve onlara hizmet ederseniz, bu da Allah katında büyük sevap kazanacağınız bir yoldur. Anne-babaya hizmet, dinimizde çok önemli bir ibadet sayılır. Bunun yanında, başka bir şehirde tek başınıza kalarak kendinizi daha fazla ibadete ve ilme vermeyi de seçebilirsiniz. Bu durumda yalnızlığın getirdiği zorlukları ve korkuları Allah’a tevekkül ederek aşabilirsiniz.
Önerim, çevrenizde güvendiğiniz ve sizi tanıyan insanlarla istişare yapmanız ve ardından istihare namazı kılmanız olacaktır. İstihare, Allah’tan bu konuda size en hayırlı olanı göstermesini dilemek amacıyla yapılan bir ibadettir. Kalbinize huzur gelinceye kadar istihareye devam edebilir ve kararınızı buna göre verebilirsiniz.
Unutmayın ki Allah, sizin niyetlerinizi ve kalbinizin derinliklerini bilir. Anne-babanıza hizmet etmek de, Allah’a adanmış bir yaşam sürmek de her ikisi de değerli ve Allah katında sevap kazandıran şeylerdir. En doğru kararı Allah’tan yardım isteyerek ve sabırla bekleyerek bulabilirsiniz.
Allah yardımcınız olsun, kalbinize ferahlık versin ve sizi en hayırlı olana yöneltsin.
BENZER KONULAR:
- Evlilik için istihare ve istişare nasıl ve ne zaman yapılır
- İstihare rüyasında deprem görmek
- Meslek için istihare
- Evlilik istihare duası
- İstihare doğru çıkar mı
- Tümünü görüntüle.
- Üniversite sınavında kopya çekmek günah mı
- İslam’da Kadın yönetici olabilir mi?
- Kur’an bize yeter hadisi ravisi Ebu Rafi’
- Kadın İslam alimleri
Answers ( 2 )
Hz.Muhammed (sav) belirsizlik veya kararsızlık durumlarıyla karşılaştığında, dua ve dua yoluyla Allah’tan hidayet isterdi. Yardım için Allah’a döner ve doğru seçimi yapmak için netlik arardı. Peygamberimiz kararsız kaldığında ne yapacağına dair birkaç örnek verelim:
Hz.Muhammed’in bu eylemlerinin Müslümanların izlemesi gereken örnekler olduğunu belirtmek önemlidir. Kararsızlıkla karşı karşıya kalan Müslümanlar, dua ederek Allah’a dönmeye, istişare etmeye, sabırlı olmaya ve derinlemesine düşünmeye ve nihayetinde Allah’ın rehberliğine güvenmeye teşvik edilir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), iki şey arasında kararsız kaldığında veya önemli bir karar vermesi gerektiğinde istikhara namazı kılardı. İstikhara, Allah’tan en hayırlı olanı dilemek ve O’na güvenip kararı teslim etmektir. Peygamberimiz, ashabına da istikhara namazını tavsiye etmiştir. İstikhara yapmak, bir işin sonucunun hayırlı olup olmadığını Allah’tan dilemek için yapılan bir ibadettir.
İstikhara Namazı ve Duası:
Öncelikle iki rekat nafile namaz kılınır.
Ardından Peygamber Efendimizin (s.a.v.) öğrettiği istikhara duası yapılır. Bu dua, bir konuda Allah’tan en hayırlı olanı dileyip o yolda ilerlemek için rehberlik istemeyi ifade eder.
Eğer iki şey arasında kaldıysanız, Peygamber Efendimizin sünnetini takip ederek:
İstikhara yapabilirsiniz.
Aynı zamanda güvenilir ve bilgili kişilerden istişare yaparak onların görüşlerini alabilirsiniz.
En sonunda kalbinizin ferahlaması, iç huzuruyla o işi yapmak, istikharanın neticesinde olumlu bir işaret olabilir.
Allah’tan hayırlı olanı dilemek, dua etmek ve tevekkül etmek, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) öğrettiği en güzel yollardan biridir.