Peygamber efendimizin muska ile ilgili hadisleri

Question

Peygamber efendimiz muska için ne dedi?

Peygamber efendimizin muska ile ilgili hadisleri

Peygamber efendimizin muska ile ilgili hadisleri

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav), çeşitli vesilelerle muska ve benzeri korunma amaçlı tılsımlar hakkında tavsiyelerde bulunmuştur. İslam’da, korunma ve dua amacıyla bazı uygulamalar caiz görülse de, muska ve tılsım konularında dikkatli olunması gereken noktalar vardır. Bu konuda bazı hadisler ve açıklamalar şunlardır:

  1. Şirkten Kaçınma: Hz. Peygamber, insanların yalnızca Allah’a tevekkül etmesini, her türlü zarardan korunmak için yalnızca O’na sığınmasını tavsiye etmiştir. Bazı hadislerde, muska ve tılsım gibi uygulamaların Allah’a olan güveni zayıflatabileceği ve şirke yol açabileceği ifade edilir. Şu hadiste, bu konuda uyarıda bulunur:

    “Kim bir muska takarsa, ona bağlanmış olur.” (Nesâî, Tahrim 19; İbn Mâce, Tıb 39)

    Bu hadiste, muskanın insana zarar vermese de, Allah’a olan güveni zayıflatabileceğine dair bir mesaj vardır.

  2. Mushaf veya Ayet İçermeyen Muskalar: Peygamberimiz, içinde Kur’an ayetleri veya dua olmayan muskaları yasaklamıştır. Bu tür muska veya tılsımların, insanın kalbinde batıl inançlara yol açabileceğini belirtmiştir. Kur’an ayetlerinin bir muska olarak taşınmasında bazı mezhepler ihtilaflı olsa da, içinde ayet olan muskalar konusunda daha esnek bir tavır olduğu söylenebilir.
  3. Şifa İçin Kur’an Ayetleri ve Dualar: Peygamber Efendimiz, hastalık ve sıkıntı anında Allah’a sığınılarak Kur’an’dan şifa ayetleri ve duaların okunmasını tavsiye etmiştir. Bu, kişinin doğrudan Allah’tan yardım istemesi anlamına gelir. Şu dua, Efendimiz’in tavsiye ettiği dualardan biridir:

    “Allah’ım! İnsanların Rabbi! Şifa ver, çünkü şifa veren ancak Sensin. Senin şifandan başka şifa yoktur. Öyle bir şifa ver ki, hastalık izi bırakmasın.” (Buhari, Tıb 39; Müslim, Selam 46)

Sonuç olarak, İslam’da muska kullanımı konusunda dikkatli olunması gerektiği vurgulanır. Kişinin doğrudan Allah’a dua etmesi ve güvenmesi esas olarak kabul edilir, dolayısıyla Allah’a tevekkül etmek ve yalnızca O’ndan yardım dilemek daha faziletlidir.

Muskanın şirk olabileceğine dikkat çeken hadisler:

  • “Kim bir muska takarsa, Allah onu kendi haline bırakmıştır.” (Tirmizi) Bu hadis, muskaya güvenmenin Allah’a olan tevekkülü zayıflatabileceğine ve şirke yol açabileceğine işaret etmektedir.
  • “Muska, sihirden bir bölümdür.” (İbn Mace) Bu hadis, muskanın kaynağı bilinmeyen ve şüpheli uygulamalara yol açabileceği konusunda uyarıda bulunmaktadır.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2024-11-14T13:36:44+03:00

    Peygamber Efendimiz muska takar mıydı?

    İslam kaynaklarına göre, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), insanları Allah’a güvenip tevekkül etmeye yönlendirmiştir ve korunma amacıyla muska veya tılsım takılmasını tavsiye etmemiştir. Bu tür uygulamalar, İslam inancında tam bir tevekküle ve yalnızca Allah’a güvenmeye engel olabileceği için tavsiye edilmez.

    Ancak, Hz. Peygamber’in bazı duaları ve ayetleri, özellikle Felak ve Nas sureleri gibi koruyucu ayetleri okuyarak veya çocuklara öğreterek korunma için kullanılmasını tavsiye ettiği rivayet edilmiştir. Muska gibi araçlardan ziyade, İslam’da manevi korunma için dua etmek ve Allah’a sığınmak teşvik edilmiştir.

    En iyi cevap

Cevapla