Peygamber (SAV)’in Örnek Aile Hayatı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Peygamber (SAV) Aile Hayatı

Peygamber SAV Ornek Aile Hayati

Evlilik; bir erkekle bir kadının nikâh sözleşmesiyle birbirlerine bağlanması ve birlikte yaşamaları demektir. Aile ise, evlilik ve akrabalık ilişkileriyle birbirlerine bağlanan kimselerin bir araya getirdiği topluluğa denir.

Sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi için evlilik şarttır. Bu bakımdan dinimizde evlilik kurumuna büyük önem verilmiş, evlilikle ilgili birçok hükümler getirilmiştir. Yüce Allah Kur’an-ı Kerimde “ Aranızdaki bekârları evlendirin… Evlenme imkânı bulunmayanlar ise, Allah lutfu ile kendilerini varlıklı kılıncaya kadar iffetlerini korusunlar.”(1) buyurarak, Müslümanların yuva kurup evlenmesini ve çoğalmasını teşvik etmiştir. Peygamber (SAV) efendimiz de; “nikâh benim sünnetimdir. Benim sünnetime uymayan benden değildir. Evleniniz; çünkü ben diğer ümmetlere karşı sizin çokluğunuzla övüneceğim.” (2) buyurarak evliliğin önemini vurgulamıştır.

Peygamberimiz (SAV) örnek bir aile reisi idi, o, hanımlarına karşı çok nazik bir eş, çocuklarına karşı da şefkatli bir baba idi, Peygamberimiz (SAV) ev işlerinde hanımlarına yardım eder ve evi süpürürdü. Evin ihtiyaçlarını çarşı ve pazardan alarak eve kendisi getirirdi. O, ne kadın, ne de hizmetçi hiç kimseyi dövmemiş ve incitmemiştir.

Peygamberimizin evi, dünyadaki aile yuvalarının en mutlusu idi, Bu yuvada kavga gürültü yoktu. Huzur vardı, Peygamberimiz (SAV) evde daima güler yüzle hareket eder, hanımlarına karşı kırıcı söz söylemezdi, kaba davranışlarda bulunmazdı, O Müslümanlarında aynı davranışta bulunmasını istemiş ve şöyle buyurmuştur.” Sizin en hayırlınız, kadınlarına karşı iyi davranandır.” (3)

Peygamber efendimiz, erkeğin, eşinin davranışlarını hoşgörü ile karşılamasını da istemiş ve şu tavsiyede bulunmuştur. “ Bir kimse eşine nefret etmesin; çünkü hoşuna gitmeyen huyları varsa, buna karşılık hoşlanacağı huyları da vardır.” (4)

Aile müessesi sağlam olan toplumlar da sağlam olur. Bu bakımdan evliliklere çok iyi dikkat edilmeli, kurulacak yuva sağlam temeller üzerine kurulmalıdır. Her konuda olduğu gibi evlilik konunda da Peygamberimiz (SAV) bizlere en güzel örnek olmalıdır. Aile birliğinin korunması için aile içinde yer alan herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hz. Muhammed (sav), aile hayatı da dahil olmak üzere hayatın birçok alanında örnek bir rol model olarak kabul edilmektedir. Eşleri, çocukları ve geniş aile üyeleriyle olan ilişkileri, uyumlu ve dengeli bir aile hayatı kurma konusunda değerli bilgiler sağlar. İşte Hz. Muhammed (SAV)’in örnek aile hayatının bazı önemli yönleri:

    1. Sevgi ve Saygı: Hz. Muhammed (SAV), aile fertlerine derin bir sevgi, şefkat ve saygı göstermiştir. Eşlerine şefkatle, şefkatle ve eşitlikle davranırdı. Niteliklerini ve katkılarını övdü ve takdir etti. Peygamber Efendimiz’in sevgi ve hürmeti sadece yakın akrabalarıyla sınırlı kalmamış, çocukları, torunları ve diğer akrabalarına da yayılmıştır.
    2. Destek ve Refakat: Hz. Muhammed (SAV), aile fertlerine destek ve refakat etmiştir. Sohbetlere katıldı, dikkatle dinledi ve günlük yaşamlarına katıldı. Ailesine rehberlik, tavsiye ve rahatlık sunarak besleyici ve şefkatli bir ortam yarattı.
    3. Hakkaniyet ve Adalet: Hz. Muhammed (SAV), aile bireyleri ile olan ilişkilerinde adalet ve hakkaniyeti vurgulamıştır. Eşlerinin her birine eşit ve adil davranmış, haklarını almalarını ve kendilerine iyi davranılmasını sağlamıştır. Peygamber’in örnek davranışı, aile birimi içinde hakkaniyet ve adaletin önemini göstermiştir.
    4. İletişim ve İstişare: Hz. Muhammed (SAV), ailesi içinde açık ve etkili iletişimi teşvik etmiştir. Aile üyelerinin görüş ve endişelerini dinledi ve çeşitli konularda onlardan istişarelerde bulundu. Peygamber, ailesinin girdi ve katkılarına değer vererek, karşılıklı saygı duygusunu ve karar alma süreçlerine katılımı teşvik etti.
    5. Sabır ve Bağışlayıcılık: Hz. Muhammed (SAV), aile ilişkilerinde sabırlı ve bağışlayıcı olmuştur. Aile bireylerinin hata ve eksikliklerini affetmiş, görmezden gelmiş, hoşgörü ve merhamet örneği olmuştur. Peygamber’in anlaşmazlıkları ve anlaşmazlıkları sabırla ve bağışlayıcılıkla ele alma yeteneği, aile içindeki uyumun korunmasına katkıda bulunmuştur.
    6. Öğretme ve Eğitim: Hz. Muhammed (SAV), çocuklarının ve aile fertlerinin eğitim ve terbiyesinde etkin rol oynamıştır. Ailesine ilim, ahlâk ve İslam öğretilerini aktardı, onların manevi ve fikrî gelişmelerini sağladı. Peygamber’in rehberliği ve öğretileri, Müslümanlara aile içinde eğitime ve ahlaki terbiyeye öncelik verme konusunda ilham vermeye devam ediyor.
    7. Hizmet ve Yardımseverlik: Hz. Dikiş dikmek, yemek pişirmek ve temizlik yapmak gibi işlere isteyerek katıldı ve aile içinde sorumlulukların ve hizmetin paylaşılmasının önemini örnekledi. Peygamber’in yardım etmeye istekli olması, bir işbirliği ve birlik atmosferini besledi.

    Hz. Muhammed (SAV)’in örnek aile hayatı, Müslümanlar için güçlü, sevgi dolu ve şefkatli aile ilişkileri kurma konusunda yol gösterici bir modeldir. Aile birimi içinde sevgi, saygı, adalet, iletişim, affetme ve hizmetin önemini vurgular. Müslümanlar, İslami değerlere dayalı uyumlu ve tatmin edici aile yaşamları yaratmak için Peygamber’in davranışlarını ve öğretilerini taklit etmeye çalışırlar.

    En iyi cevap

Cevapla