Peygamber’e Gelen Kadın Temsilci

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Peygamber’e Gelen Kadın Temsilci

SORU: Hz. Peygamber’e temsilci olarak gönderilmiş olduğunu okuduğum Esma binti Yezid hakkında bilgi verir misiniz?

CEVAP: Soruda adı geçen hanım efendi İslâm kahramanlarından değerli bir sahabiyedir. Kendisi hicretin birinci yılında kadınların temsilcisi olarak Hz. Peygamber’e gelmiş Mümtehine suresi 12. ayetinde bildirilen esaslara göre biat etmiştir.

Bu ayet şöyledir:

Ey Peygamber! İnanmış kadınlar Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek, çocuklarını öldürmemek, elleri ile ayakları arasında bir iftira uydurup getirmemek ve iyi iş işlemekte sana karşı gelmemek üzere sana biat etmeye geldikleri zaman biatlarını kabul et. Ve onlar için Allah’tan mağfiret dile. Şüphesiz Allah, çok bağışlayan, çok esirgeyendir. (Mümte-hine/12)

Nitekim Hz. Esma âyette sayılan hususları dile getirerek: “Hz. Peygamber’e bu şartlarla biat ettik” diyor.

Hz. Esma sadakat ve ihlasla biat etmiştir. Hatta siyer kaynaklarında kaydedildiğine göre biat sırasında Hz. Esmâ’nın kolunda iki altın bilezik bulunuyormuş. Hz. Peygamber ona: “Esma! At o bilezikleri! Allah’ın koluna ateşten bilezik takmasından korkmuyor musun?” buyurması üzerine Hz. Esma en ufak bir tereddüt göstermeksizin bileziklerini çıkarıp Rasûlullah’ın önüne koymuştur.

Daha sonraları Hz. Esma Peygamber’in hadislerini dinle(yip ez. Hz. Peygamber’e ince meseleleri sormuş öğrenmiştir. Kadının hayızdan nasıl temizleneceğini sorup öğrenen de odur. Dini öğrenmekte utanmak olmaz.

Hz. Esma kuvvetli kişiliği olan bir kimse idi. İbn Abd’il Berr onun hakkında şöyle diyor: “Esma, dindar ve akıllı bir kimse idi.”

Müslüman kadınları temsil etmek üzere Hz. Peygamber’e gelir onlar adına Rasûlullah ile konuşurdu. Bir keresinde Peygamber’e gelerek

şöyle dedi:

Ey Allah’ın Rasûlü! Ben arkamda kalabalık bir kadın cemaatinin elçisiyim. Onların hepsi benim sözüme katılmaktadır. Onlar aynen benim görüş ve kanaatimdedirler.

Hz. Allah seni kadın ve erkeklere paygamber olarak gönderdi. Biz de sana iman edip uyduk.

Biz kadınlar bazı hususlarda erkeklerin yaptıklarını yapamıyor, örtümüzün içinde, evlerimizde oturuyoruz. Erkeklerin cinsel ihtiyacını gideriyor, çocuklarını karnımızda taşıyor (ve doğuruyoruz.

Erkekler ise cuma namazlarına gidiyor, cenaze merasimlerine katılıyor ve cihad yapıyorlar. Onlar cihâda gittiklerinde biz onların mallarını korur, çocuklarına bakarız. Biz böyle yapmakla erkeklerin sevabına ortak olabilir miyiz?

Hz. Peygamber Esmâ’yı dinledikten sonra ashabına yönelerek: “Kadının söylediğini işittiniz mi? Dini hakkında bundan daha güzel sorusu olan biri olabilir mi?” buyurdu. Onlar: “Evet ey Allah’ın Rasûlü!” dediler. Rasûlullah şöyle buyurdu:

Ey Esma! Git temsilcisi olduğun hanımlara bildir ki sizden birinizin kocası ile iyi geçinmesi, kocasının hoşnutluğunu kazanmaya çalışması ve onunla uyum içinde olması, erkekler için söylemiş olduğun şeylerin hepsinin sevabına eşittir.

Hz. Peygamber’den bunları duyan Esma geri dönerken sevincinden tekbir getiriyor ve “La ilahe illallah” diyordu. Hz. Esma gücü yettiğinde Rasûlullah’ın İslâm davetine hizmet ediyordu. Nitekim rivayet edildiğine göre Esma (r.a) şöyle demiştir: “Mâide suresi nazil olduğu sırada ben Rasûlullah’ın devesi Azba’nın yularından tutmuş bulunuyordum. Mâide suresinin geldiği sıradaki vahyin ağırlığından neredeyse devenin pazuları parçalanacaktı.”

Hz. Peygamber Esmâ’ya değer verir, ona ilgi gösterirdi. Nitekim bizzat Esmâ’nın rivayet ettiğine göre Rasûlullah Hz. Esmâ’nın içerisinde bulunduğu bir kadın topluluğuna uğramış ve onlara selam vermiştir. Hz. Esma ve arkadaşları da Peygamber’in selamına mukabele etmişlerdir.

Hz. Esma Arab kadınlarının en güzel konuşanlarından olup, cesaret ve kahramanlığı ile tanınırdı. Kendisine “Kadınları hatibi” denirdi. Karşılıklı konuşma ve bir bahsi ele alıp anlatmakta başarılı idi. Nitekim kadınların elçisi olarak Peygamberimiz’e gönderdiklerinde İslâm dininde kadının durumu hakkında nasıl konuştuğunu görmüştük.

Hz. Esmâ’nın gönlünde savaşlara katılıp cihad etmek arzusu vardı. Fakat o sıralarda şartlar onun bu isteğini yerine getirmeye elvermemişti.

Aradan aylar ve yıllar geçti. Hz. Peygamber’in vefatından bir kaç sene sonra hicretin on üçüncü yılında Yermuk savaşı gelip çattı.

Bu savaş zorla alınmış Arab topraklarında insan bedenlerini öğüten bir değirmen gibi şiddetli bir milliyetçilik savaşı idi. Bu savaşta müslümanlar Bizanslılara sonsuza kadar unutamayacakları bir ders vermişlerdir.

Esma binti Yezid ile ilgili olarak Ebtâlu Akideîin ve Cihad isimli kitabımda bilgiler verip uzun uzun söz ettim. Bu hususta geniş bilgi arzu edenler oraya baş vursunlar.

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

    1
    2021-02-11T16:32:32+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Rasulullah (sav)’e gelen kadın temsilci Esma binti Yezid’dir. Ve bu olay Kur’an’ı Kerim’de Mümtehine Suresi 12. ayette geçmektedir. Ve bu kadın sahabiye tam bir teslimiyettir bulunmuştur Rasulullah (sav)’e. Siyer ve tarih kitaplarından edinilen bilgiye göre bu Sahabiye kadın Esma b. Yezid’in gönlünde hep savaşa katılma isteği bulunmuştur. Fakat o sırada bu mümkün olmamıştır. Rasulullah (sav)’in vefatından bir kaç yıl sonra meydana gelen Yermuk Savaşına katıldığı bildirilmiştir.

    En iyi cevap

Cevapla