Peygamberimiz cinlerin de peygamberi mi?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Peygamberimiz cinlerin de peygamberi mi

PEYGAMBER EFENDİMİZ, CİNLERİN DE PEYGAMBERİDİR

Cinler de Peygamberimize iman etmişlerdir. İnsan ve cinlerin tamamına peygamber olarak gönderilen Yüce Peygamberimiz (a.s), Taif halkını imana davet için gitmişti. Oradan üzgün olarak dönüyordu. Bu yolculuk, imandan nasibi olan cinlerin İslâmiyet’i kabulü ile sonuçlanacak idi.

Bu yolculuğun dönüşü sırasında tan yeri ağarmış ve Sevgili Peygamberimiz Batn-1 Nahle denilen vadide sabah namazına durmuştu. Diğer taraftan cin taifesini hayretler içinde bırakan bir hâl olmuştu. Cinler o güne dek semålara kadar yükselip kulak hırsızlığı yaparak meleklerin konuşmalarından dinlerlerdi. Fakat o gün bu maksatla göklere doğru yükselmek istediklerinde üzerlerine ateşvari göktaşlarını (meteor) atılmıştı.

Cinler semada meydana gelen bu hadisenin yeryüzündeki önemli bir mesele den kaynaklandığını düşünerek, sebebini araştırmak için yerküresine dağılmışlardı. Nasibin Cinlerinden ileri gelen bir heyet, Batn-ı Nahle’ye uğramışlardı. Resülüllah’ın (a.s) okumakta olduğu Kur’ân-ı Kerîm’i dinlemişler, semâda olup biten hadisenin sebebini anlamışlar ve sonra kavimlerinin yanlarına dönmüşlerdi.

Şu ayet, bahsedilen bu olayın ilk bölümünü şöyle anlatmaktadır:

“Hatırla o zamanı ki, cinlerden bir taifeyi Kur’ân dinlemeleri için sana (doğru) çevirmiştik. İşte bunlar onun huzuruna gelince (birbirine) ‘susun (din leyin)’ demiştiler, (okunması) bitirilince de (kendilerini azap ile) korkutmaya memur olarak kavimlerine dönmüşlerdi” (Ahkaaf/29).

Daha sonra, yine bir gün Peygamberimiz (a.s) arkadaşlarına şöyle demişti: “-Ben gece vakti gidip cinlere Kur’ân okumakla emrolondum. Peşimden kim gelecek?

Peygamberimiz bu sözü ikinci ve üçüncü kez tekrarlamışsa da arkadaşları gene önlerine bakmışlardı.

Devamını Abdullah b. Mes’ud’dan (ra) dinleyelim:

“Bu soruya karşı ‘ben gelirim ey Allah’ın Resûlü!’ dedim. O gece bu olaya benden başkası tanık olmamıştır. Şi’b-i Hacun’a (Mekke’nin üst tarafında bir dağ) vardığımızda bana bir çizgi çekti, oturmamı emretti. Ve ben sana dönüp gelene kadar buradan dışarı çıkma’ diye tenbih etti ve gitti.

Ben bu sırada şiddetli bir gürültü işittim. Cinler Hz. Peygamber’in üzerine kek likler gibi uçuştular. Ayakları ile taşları yuvarlıyorlardı. Kadınların def çaldıkları gibi deflerini çalıyorlardı. Nihayet O’nu kuşattılar. Kendisini göremez olup ayağa kalk tim. Eliyle bana oturmamı işaret etti. Derken Kur’ân okumaya başladı. Sesi gittikçe yükseliyordu. Onlar yere yapışmış bir hâlde duruyorlardı. Kendilerini göremez ol muştum. Nihayet bana geldiği zaman buyurdu ki:

-Bana doğru gelmek istemiştin değil mi?

Ben:

-Evet yâ Resûlellah! dedim.

0:

-Bu dediğini yapsaydın sana iyilik getirmezdi. Onlar cin taifesindendir. Kur’ân dinlemek üzere gelmişlerdi. Sonra kavimlerini korkutmak üzere döndüler. Benden azık istediler. Ben de kendilerine kemik, hayvanlarına da deve pisliğini azık olarak tahsis ettim. Kimse kemikle ve bir de deve pisliği ile tahåret almasın, buyurdu.”

Resûlüllah’ın bu süretle cin taifesinden de ashabının oluşu, O’nun “Resûlü’s Sakaleyn/Ins-ü cinnin Peygamberi” olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır (Ahkaaf/29-32; En’am/130).

Cinlerin çok uzun ömürlü olduklarını Peygamberimizin mübarek sözlerinden öğreniyoruz. Hz.Nuh’un (a.s) döneminden kalma cinnîlerin varlığı dahi gelen rivâyetler arasındadır.

Kaynak: Gençlere inanç ilmihali

Cinlere peygamber gönderilmiş midir?

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-06-13T19:48:43+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hayır, İslam inancına göre Peygamber Muhammed (aleyhissalatu vesselam), insanlara peygamber olarak gönderilmiştir, cinlerin peygamberi değildir. Peygamber Muhammed, Allah’ın son peygamberidir ve insanlara, Allah’ın mesajını tebliğ etmek ve rehberlik etmek için gönderilmiştir.

    İslam’a göre, cinlerin de kendi aralarında peygamberleri olabilir. Kur’an’da, cinlerin de kendi içlerinden peygamberler gönderildiği ifade edilir. Ancak, cinlerin peygamberleri insanların peygamberleri gibi evrensel bir mesaj getirme görevine sahip değillerdir. Cinlerin peygamberleri, cin topluluklarına özel bir mesaj veya görevi yerine getirmek için gönderilen peygamberler olarak kabul edilir.

    Peygamber Muhammed, hem insanlara hem de cinlere Allah’ın mesajını ileten bir peygamber olarak kabul edilir. Kur’an’da, Peygamber Muhammed’e gönderilen vahiylerin hem insanlara hem de cinlere yönelik olduğu belirtilir. Ancak Peygamber Muhammed’in öncelikli olarak insanlara tebliğ etme görevi vardır ve onun peygamberliği insanlarla ilgilidir.

    Özetle, Peygamber Muhammed cinlerin peygamberi değildir. O, sadece insanlara peygamber olarak gönderilen son peygamberdir. Cinlerin de kendi aralarında peygamberleri olabileceği inancı ise Kur’an’da ifade edilir, ancak bu peygamberler insanların peygamberleriyle aynı görev ve misyona sahip değillerdir.

    En iyi cevap

Cevapla