Paylaş
Peygamberimiz nasıl biriydi ?
Question
Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v) nasıl biriydi ?
Peygamberimiz bir çok kişiye ilham ve örnek olan bir kişiliğe sahiptir. Alçakgönüllü olması, Hoşgörülü Davranması, Doğru Sözlü Olması gibi kişisel önemli özellikleri ile bizlere örnek olmaktadır. Peygamber Efendimiz Allah’ın göndermiş olduğu dini İslam’ı yaymış ve o dönemde bir çok kişi Peygamber Efendimiz Sayesinde İslam ile şereflenmiştir.
Alçakgönüllü olması:
Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v) asla büyüklenmeyen birisi olmuş ve kibirli olmamıştı, alçakgönüllü, hoşgörülü büyüklük taslamaz ve kimseye üstten bakmazdı. Aynı zamanda da ağırbaşlı, bir topluluğu ziyaret ettiğinde veya bir yere gittiğinde kendisi için ayağa kalkılmasını istemezdi, bir yere gittiğinde nerede boş bir yer buldu ise oraya oturmak isterdi.
Peygamber Efendimiz (s.a.v), insanlar arasında bu fakirdir, şu zengindir diye asla ayrım yapmaz herkese adaletli bir şekilde davranır, kendisini çağıran kişi bir hizmetçi dahi olsa onun davetine icabet eder yoksul, gariban ve fakirlerle oturup yer içer, onların evlerine gider ve hal hatırlarını sorar dertlerini dinlerdi.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) bazen ev işlerini bizzat kendisi yapardı. Çarşıya gider, lazım olan ne varsa kendi alırdı.
Hasta olan kişilerin ziyaretine gider, onların dertlerini dinler, yardımcı olmaya çalışırdı. Peygamberimiz Hasta ziyaretlerinde bulunmak bir Müslüman’ın birer görevi olduğunu belirtmiştir. Hasta ziyaretine gittiği hastayı ümit, moral, ve şifa bulması için duada bulunur “İnşallah kurtulacaksınız” derdi.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) insanlarla muhattap olurken onların sözünü kesmez ve sözü bitinceye kadar o kişiyi dinler ondan sonra konuşurdu. Yaşadığı hayat ise son derece sade bir hayat idi gösterişten mümkün olduğunca uzak her hareketi samimi ve içtendi içinden ne geçiyorsa dışı da aynı olan bir kişilik olmuştur. Söz verdi mi o sözü mutlaka ama mutlaka yerine getirirdi.
O, şöyle buyurmuştur.
“Kim bir Müslüman kardeşine alçakgönüllü bir şekilde davranırsa, Allah onu yükseltir. Kim kibirlenir birilerine üstten bakar, üstünlük taslarsa Allah onu alçaltır.” buyurmuşlardır.
Hoşgörülü Davranması:
Peygamber Efendimiz (s.a.v) her zaman hoşgörülü bir şekilde hareket ederdi. Bir hadis-i şerifinde: “Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız. Müjdeleyiniz, korkutmayınız” buyurmuştur. Müslüman olan kişiler için bu hadis-i şerif bir nevi hoşgörünün temelini oluşturan bir hadi-i şerif olmuştur. Peygamberimiz (s.a.v) Başka bir hadis-i şerifinde ise “Hoşgörülü davran ki sana da hoşgörülü davranılsın.” buyurmuştur. Burada Peygamber Efendimiz hoşgörülü olmayı tavsiye etmiş, hoşgörülü olunduğu takdirde hoşgörü ile karşılık vermeyi bizlere tüm İslam ümmetine tavsiye etmektedir.
Hz.Aişe Validemiz (r.a) Peygamberimizin (s.a.v) bağışlayıcı ve hoşgörülü olduğunu söylemektedir. Peygamberimiz (s.a.v) herkese karşı hoşgörü ve müsamaha göstermiş ve bu ahlakının semeresi olarak insanların kalpleri İslam dinine ısınmıştır. Bir hadis-i şerifinde Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmaktadır: “Allah (c.c), satışın, alışın ve borç ödemenin müsamahalı olanını sever.” Buyurmuştur.
Doğru Sözlü Olması:
Peygamber Efendimiz (s.a.v) olmadan önceki gençlik dönemlerinde de doğruluk ve dürüstlük konusunda güvenilir bir kişi olduğundan dolayı ona “Muhamedü’l Emin”, yani kendisine “güvenilir Muhammed” derlerdi.
Bu Muhammedü’l Emin” sözünü sadece Müslümanlar değil Peygamber Efendimizin ve İslam’ın düşmanları dahi yani Mekke halkının tamamı bu sözü kullanıyordu. Peygamberimizin ve İslam’ın En büyük düşmanı Ebu Cehil bile Peygamber Efendimizin doğruluktan ayrılmadığını o dahi tasdik ediyordu. Kureyşliler arasından ileri gelenlerinden Haris b. Amir de şöyle demiştir.
“Ey Muhammed, Vallahi de sen bize bu zamana kadar asla yalan söylemedin, lakin biz senin söylediğin dine uyarsak yerimizden ve makamımızdan olacağız, bundan dolayı senin getirdiğin dine iman etmiyoruz.” demiştir.
Hz. Muhammed (s.a.v) asla yalandan hoşlanmaz ve yalancıları hiç sevmezdi, Peygamberimiz, çocukları kandırmak için söylenen sözleri dahi hoş karşılamazdı. Eğer birine söz verirse sözünün eri bir insan olduğundan dolayı o sözü mutlaka yerine getirir, sözünden caymaz ve sözünde dururdu. Onun içindir ki Peygamberimizin (s.a.v) bu tutumu ve davranışları karşısında peygamber Efendimizi görenlerin çoğu ondan ayrılmıyor, onun yaşantısını görenlerde ona hayran kalıyorlardı. Peygamberimizin bu davranışlarından dolayıdır ki hak ve doğru yolu gösteren dinimiz İslam’da kısa bir zaman içerisinde dünyanın her yerine yayılmış ve evrensel bir din haline gelmiştir.
Peygamberimize, insanların hayırlısı kim diye sorulduğunda, Peygamberimiz
“Temiz kalpli ve doğru sözü olan kişilerdir.” buyurmuşlardır.
BENZER KONULAR:
Cevapla