Paylaş
Peygamberimiz nasıl şaka yapardı ?
Question
Peygamber Efendimiz (s.a.v) nasıl şaka yapardı ?
Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) şakalarının mutlaka gerçek bir yönü bulunurdu. O, yalana ve laubâli hallere şakacdan da olsa dahi tenezzül etmemiş ve böyle yapılmasını da uygun görmemiştir. Ebû Hüreyre’nin (r.a) bizlere naklettiği bir habere göre ashâb:
– Ya Resûlallâh! Bizim şaka yapmamızı yasaklıyorsunuz, fakat kendiniz şaka yapıyorsunuz! demiş, Allah Resûlü:
“– Evet! Ancak ben, doğru olandan başkasını söylemem.” demiştir. (Tirmizî, Birr, 57) Bir başka hadis-i şerifte de bu konu ile alâkalı olarak şu uyarıda bulunmuştur: “Yazıklar olsun milleti güldürmek için yalan söyleyen kimseye, yazıklar olsun, yazıklar olsun!” (Ebû Dâvûd, Edeb, 80)
Peygamber Efendimiz’in yaptığı doğru söze dayalı, incitici olmayan güzel ve nezih şakalarına gelince onlardan bir kaçını şöyle zikredebeliriz:
Safça bir adam bir gün Peygamber Efendimizden binmek için hayvan istemişti. Efendimizde:
“– Tamam, seni bir dişi deve yavrusuna bindirelim.” demiştir. Adam ise hayretli bir biçimde:
– Yâ Resûlallâh! Ben bir dişi deve yavrusunu ne yapayım, o beni nasıl taşıyacak, diyerek şaşkınlığını ifade etmiş bunu üzerinede Lâtifler Lâtifi Efendimiz:
“– Devenin küçüğü de büyüğü de muhakkak bir dişi deveden doğmamış mıdır?” diye latîfede bulundu. (Tirmizî, Birr, 57)
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v), ciddi bir lider olmasına rağmen zaman zaman şaka yapardı. Peygamberimiz, şaka yaparken her zaman insanları güldürmek ve neşelendirmek için yapardı ve hiçbir zaman kaba veya aşağılayıcı şakalar yapmazdı.
Peygamberimiz, çocuklarla ve arkadaşlarıyla şaka yapmaktan hoşlanırdı. Ama şaka yaparken kesinlikle yalan söylenmesine karşıydı.
Peygamberimiz ayrıca, çocuklarla oyun oynamayı ve onlarla şaka yapmayı da severdi. Örneğin, bir gün bir grup çocuk Peygamberimiz’e gelip “Ey Allah’ın Elçisi! Biz de peygamberiz, sana iman ediyoruz!” diye şaka yapmışlardı. Peygamberimiz ise bu şakayı anlayarak, çocuklarla birlikte gülmüştü.
Peygamberimiz’in şaka yaparken dikkat ettiği en önemli şey, kaba veya aşağılayıcı şakalar yapmamaktı. Peygamberimiz her zaman şakalarını insanların sevgisini kazanmak ve neşelendirmek için yapardı.
Sonuç olarak, Peygamberimiz zaman zaman şaka yapmayı severdi ve insanları güldürmekten hoşlanırdı. Ancak, şaka yaparken her zaman saygılı, nazik ve nezaketli davranırdı ve hiçbir zaman kaba veya aşağılayıcı şakalar yapmazdı.