Peygamberimiz (s.a.v) nasıl sakal bırakırdı ?

Question

Peygamber Efendimiz (s.a.v) nasıl sakal bırakırdı ?

Peygamberimiz s.a.v nasil sakal birakirdi

Peygamberimiz (s.a.v)’in birkaç sünnetleri vardır ki, bunlar, onun fıtri muameleleri şeklindedir. Yani Giyinip kuşanması, yiyip içmesi, vücudunun bakımı ve temizliği bu tür şeylerdendir. Bu saydıklarımın birçoğu muaşeret kaideleri sınıfına girmektedir. Müminler de, bu sünnetlere uyduklarında hareketlerini nurlandırmış olurlar.

İşte bu fıtri sünnetlerden bir kısmını Hz. Aişe validemiz Efendimiz (s.a.v)’den şu şekilde rivayet etmektedir:

“On şey fıtrattandır (yaratılıştan olması gereken âdetlerdendir): bıyığı kısaltmak, sakalı bırakmak, misvak kullanmak, buruna su çekmek, tırnakları kesmek, parmak aralarını yıkamak, koltuk altını temizlemek, etek tıraşı olmak, istinca ve istibra.” (Müslim, Tahare 56; Neseî, Zinet 1)

Netice itibari ile sakal bırakmanın hem fıtri hem de sünnet olduğu konusunda hiç bir şüphe bulunmamaktadır.

Sakalın sünnet olan miktarı ise avuçla bir tutam kadar olduğunda ittifak vardır. Bir tutamdan fazlasını kesmek ise sünnettir ve hatta gereklidir. Ayrıca Peygamberimiz (s.a.v), sakalının bir tutamından fazlasını kesmiş, hem eninden hem de boyundan almak suretiyle (Tirmizi, Edeb 17) yani sakalını şekil itibari ile her zaman düzenli bir şekilde tutmuştur.

BENZER KONULAR:

Answers ( 3 )

    1
    2022-11-11T16:28:28+03:00

    Sakal

    1)Sakal kazımak neden haram? Sanki sünnet değil farz mış gibi söylemler var.Sünnette deďiğin yapip yapmamakta serbestsindir.Farzmıs gibi dayatiyorlar.Ben sakal veya bıyık sevmiyorsam neden günaha giriyorum.Hanefilere göre sünnet niyetiyle bırakılmiş sakalı kesmek haramdır.Ben bırakmamışsam neden kazımak haram oluyor.
    2)Diyanetin açiklamasını dinledim herhangi sebeble sakal bırakmayanların günaha girmeyeceğini söyledi.Sımdi memurlar mecburen sakalıni kesiyor ama biyık serbest.şimdi bu yukardaki açiklamaya göre sakalın içine bıyikta giriyor mu?yani sakal derken sakal bıyik bir mi alınir? Yoksa memurlar biyik birakmak zorunda mı?

      1
      2022-11-26T05:46:31+03:00

      Erkeklerin sakal bırakmaları sünnettir. Bazı alimler kazımak sureti ile sakalı kesmeyi haram saymışlardır. Rasulullah (sav)’in sünneti sakalı uzatmak bıyıkları kısaltmaktır. Memurların bıyık bırakma zorunluluğu bulunmamaktadır.

    1
    2022-11-26T05:46:52+03:00

    Rasulullah (sav) sakallarını uzatıp, bıyıklarını da kısaltmıştır. Bu durum bizlere Rasulullah (sav)’in sünneti olarak kalmıştır. Fakat burada önemli olan sakalın dağınık bir şekilde olmamasıdır. Sakalın sünnet olan miktarı ise avuçla bir tutam kadar olduğunda ittifak vardır. Bir tutamdan fazlasını kesmek ise sünnettir ve hatta gereklidir. Ayrıca Peygamberimiz (s.a.v), sakalının bir tutamından fazlasını kesmiş, hem eninden hem de boyundan almak suretiyle (Tirmizi, Edeb 17) yani sakalını şekil itibari ile her zaman düzenli bir şekilde tutmuştur.

     

     

    0
    2024-10-23T07:12:48+03:00

    Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), sakal bırakmak konusunda İslam dünyasına örnek teşkil etmiştir. Sahih hadis kaynaklarına göre, Peygamberimiz sakalını doğal haliyle bırakmış, sakalını kısaltmamış ya da tamamen tıraş etmemiştir. Ancak, bakımına dikkat eder ve belirli aralıklarla düzeltirdi. Peygamberimizin sakalının gür, siyah ve kalın yapıda olduğu, bazı rivayetlerde ise yaşlandıkça çok az sayıda beyaz tel bulunduğu belirtilmektedir.

     

    Peygamber Efendimiz, sakal bırakmayı bir sünnet olarak teşvik etmiş ve sakalın doğal haline müdahale etmeden bırakılmasını tavsiye etmiştir. Sahih hadislerde, “Bıyıkları kısaltın, sakalları uzatın” şeklinde ifadeler geçmektedir. Bu, Müslümanların sakallarını uzatmalarını ve belirli bir sınırı aşmadan bırakmalarını öğütler.

     

    Sakalın bakımı ise sünnete uygun şekilde önemsenmiştir. Peygamberimiz saç ve sakal temizliğine, taranmasına ve güzel koku sürülmesine özen göstermiştir. Sakal bırakırken dikkat edilen bu ölçüler, onun nezaketini ve beden temizliğine verdiği önemi yansıtmaktadır.

     

Cevapla