Peygamberimiz Orucu Neye Benzetmiştir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Hz. Peygamber’in Orucu

Peygamberimiz Orucu Neye Benzetmistir

SORU: Hz. Peygamber’in orucu hakkında genel bilgi almak istiyorum. Aydınlatır mısınız?

CEVAP: Hz. Peygamber her müslüman için en güzel örnektir. Ce-nab-ı Hak şöyle buyuruyor:

Andolsun ki Allah’ın Rasûlü’nde sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah çok zikredenler için güzel bir örnek vardır. (Ahzab/21)

Hz. Peygamber’in oruçla ilgili uygulamasını inceldiğimizde şunu görüyoruz:

O iftar etmekte acele eder, güneş batınca iftar ederdi. Orucunu akşam namazının farzını kılmadan önce açardı. Orucunu, bulunursa taze hurma ile, o bulunmazsa kurutulmuş hurma ile, o da bulunmazsa bir miktar su ile açardı. Orucunu açarken: “Allahım! Senin rızan için oruç tuttum. Senin rızkınla orucumu açtım, ibadetimi kabul eyle! Sen her şeyi hakkıyla işiten ve bilensin” derdi.

Bazı kereler oruç açarken: “Susuzluk sona erdi, damarlar ıslandı. Mükâfat kesinleşti inşaallah” derdi.

İftar konusunda şöyle buyururdu:

İnsanlar oruç açmakta aceleci oldukları sürece hayır üzeredirler.

Sahur yemeğini (sahurun son ânına kadar) ertelerdi. Sahurla ilgili olarak şöyle buyurmuşlardır:

Sahur yemeği ile gündüzün orucuna, kuşluk uykusu ile gece ibadetine yardım ediniz.

Sahur yemeği yeyiniz. Çünkü sahurda bereket vardır.

Hz. Peygamber oruçlu iken misvak ile dişlerini temizler, (sıcağın etkisini azaltmak için) başına su dökerdi. Ramazan gecelerinde teravihi kılmaya özen gösterirdi, bir kerenin dışında hiç teravihi bırakmamıştır. (son on gününde) ibadeti daha da çoğaltıldı. İyilikleri ve sadaka

Hz Peygamber, ramazanda çok namaz kılar, Allah’ı çok zikreder, Kur’an okur ve itikafa girerdi. Özellikle ramazanın son üçte birinde ( vermeyi artımdı.

İ! n’ul Kayyım Zâd’ul Meâd isimli esirinde şöyle diyor:

Hz. Peygamber ramazanda çeştili ibadetleri çokça yapardı. Cebrail (a.s) ramazan ayında Rasülullah’a gelir ve birlikte Kur’an okurlardı. Efendimiz ramazanda Cebrail ile karşılaştığında hayır hususunda rüzgârdan hızlı olurdu. Kendisi zaten insanların en cömerdi idi. Ramazanda daha da cömertleşirdi. Sadaka, iyilik etme, Kur’an okuma, namaz, zikir, itikaf gibi ibadetleri ramazan ayında çoğaltırdı. Ramazanda ibadet için diğer aylardakinden daha fazla zaman ayırırdı. İbadete daha çok zaman ayırabilmek için iki günde bir iftar ettiği olurdu. Böyle yapmayı ashabına yasaklardı. Kendisine: “Fakat siz yapıyorsunuz?” dendiğinde “Benim yapım (durumum) sizin gibi değildir. Ben rabbimin katında geceliyorum. O beni yedirip içiriyor” derdi.

Peygamberimizin bu sözünden maksadın manevî gıda olduğu söylenmiştir. Marifet, kalbe dökülen yakarış lezzeti, Allah’a yakın olmanın verdiği gözaydınlığı, O’nun sevgisi ve O’na arzu duyma nimeti gibi kalbin ve ruhun gıdası olan benzeri durumlar kasdedilmiştir.

Hz. Peygamber’in bu mübarek aya bu kadar özen göstermesinde bir tuhaflık yoktur. Çünkü aşağıdaki sözleri söyleyen odur:

Size bereket ayı ramazan geliyor. Bu ayda Hz. Allah sizi (rahmetıyle) kuşatır. Üzerinize rahmetini indirir. Hatalarınızı siler, dualarınızı kabul eder. Hayırdaki yarışmanıza bakar da meleklere karşı sizinle övünür. (Ramazan ayında) bol hayır yapın! Ramazanda Alan m rahmetinden mahrum olan kişi âhireti harab olmuş kimsedir.

Ümmetim ramazan ayında bulunan hayırları bilseydi, senenin tamamının ramazan olmasını temenni ederdi.

https://www.dinisorusorcevapal.com/soru/sahur-yemeginin-fazileti-ve-onemi/

Cevapla