Paylaş
Peygamberimiz ramazan ayını nasıl geçirirdi
Question
Hz. Peygamber(s.a.s.) Ramazan Ayını Nasıl Değerlendirirdi
Ramazan’da en önemli ibadet, şüphesiz oruçtur. Akıllı olan ve ergenlik çağınaulaşan her müslümana farz olan Ramazan orucunu Hz. Peygamber (s.a.s.) de tutmuşve “Her kim, faziletine inanarak ve mükâfatını umarak ramazan orucunu tutarsa,geçmiş günahları bağışlanır” (Buhârî, Savm, 6); “Her kim, faziletine inanarak ve mükâfatınıumarak ramazan ayını ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhârî, Îmân, 27)buyurmuşlardır.
Bu sebeple Hz. Peygamber (s.a.s.), Ramazanı ibadetle ihya etmiş,geceleri bazen cemaatle bazen kendi başına Terâvih namazı kılmıştır. Gecelerinde evhalkını da uyandırarak yoğun bir şekilde ibadet ettiği nakledilmektedir (Buhârî, Leyletü’l-Kadr,5). Ramazanın son on gününü ise mescidde itikâfla geçirmiştir. Ramazan, aynızamanda Kur’an’ın indirilmeye başladığı ay olduğundan Hz. Peygamber (s.a.s.), buayda çokça Kur’an okumuş ayrıca Cebrâil ile buluşarak Kur’an’ı birbirlerinekarşılıklı olarak (mukabele) okumuşlardır. Hz. Peygamber (s.a.s.)’in Ramazan’dasadaka ve hayırlara da ağırlık verdiği nakledilmiş ve esmek için engel tanımayanbereketli rüzgârdan daha cömert davrandığı şeklinde bir benzetme yapılmıştır (Buhârî,Bed’ü’l-Vahy, 5). Dolayısıyla Ramazan, Hz. Peygamber (s.a.s.)’in her türlü ibadeti çokçayaptığı bir aydır.
BENZER KONULAR:
Answers ( 1 )
Rasulullah (sav) Ramazan ayında diğer aylara göre Allah’a ibadet konusunda, daha fazla ibadet ederdi. Sadakalarını Ramazan ayında daha da arttırırdı. Ramazan ayının sonları yaklaştığında ise, itakafta kalırdı.
Peygamber Muhammed (sav), Ramazan ayını ibadet, ibret, dua, sadaka, ahlaki gelişim ve manevi yoğunlukla geçirirdi. Aşağıda, Peygamberimizin Ramazan ayını nasıl geçirdiğiyle ilgili bazı örnekler vermek istiyorum: