Paylaş
Peygamberimiz (s.a.v) nasıl tırnak keserdi ?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) nasıl tırnak keserdi ?
Ellerimiz ve ayaklarımızın parmak uçlarında olan, parmakları dış etkilerden koruyan boynuzsu madde olarak söyleyebileceğimiz tırnaklar aradan zaman geçtikçe uzarlar. Uzayan kısımlarınsa bir zaman sonra kesilmesi insanın fıtratı gereği yapılması gereken bir sünnettir. İnsan olarak Fıtratımız gereği yerine getirilmesi gereken 5 temizlikten 1 olan tırnak kesimiyle ilgili hadis-i şerifler bulunmaktadır. Peygamberimiz (s.a.v), ”Fıtrat beştir; (yahut beş şey vardır ki, bunlar fıtrattandır): Sünnet olmak, kasıkları traş etmek, tırnak kesmek, koltuk altındaki kılları yolmak ve bıyıkları kısaltmak.” (Müslim, Tahâre, 49)
Asırlar öncesinde tırnak temizliğinin önem verilmesine işaret eden hadis-i şerifler olduğu gibi tırnak bakımının da sağlığımız içinde bir hayli önem taşıyan bir yeri vardır. Uzun tırnakler bırakıldığı zamanda etle tırnak arasına pislik ve mikroplar geçer. İçeri pislik gireceği zaman bu kısımlara su ulaşmazsa hakiki manada temizlik olmaz. Estetik açıdan da uzun tırnak göze daha güzel geldiği için temizliği yapılsa dahi bu tırnak uzatma davranışı Peygamber Efendimizin sünnetine ters bir durumdur.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Hz.Muhammed (s.a.v.), tırnakların kesilmesi de dahil olmak üzere kişisel hijyen ve bakımın çeşitli yönleri hakkında rehberlik etmiştir. Tırnak kesmenin tam olarak nasıl yapıldığını anlatan özel anlatımlar olmasa da genel temizlik ve bakım ilkeleri uygulanabilir.
Hz.Muhammed’in (sav) öğreti ve uygulamalarına dayanarak, tırnakların temiz tutulması ve makul uzunlukta tutulması tavsiye edilir. Bu hem tırnaklar hem de ayak tırnakları için geçerlidir.
İşte Müslümanların tırnaklarını keserken sıklıkla takip ettikleri bazı genel kurallar:
Bu yönergeler genel uygulamaları yansıtsa da, tırnak kesmeyle ilgili belirli uygulamaların ve kültürel adetlerin farklı bölgeler ve topluluklar arasında değişebileceğini belirtmek önemlidir. Müslümanlar, İslam’ın temizlik ve tevazu ilkelerine uydukları sürece kendi kültürlerinde yaygın olan hijyen uygulamalarını da takip edebilirler.