Peygamberimiz ve Kuran

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

KUR’AN VE HZ.PEYGAMBER

Peygamberimiz ve Kuran

Kur’an ve sünnet, İslam Dini’nin iki ana kaynağıdır. Allah tarafından en doğru ve en sağlam yolun “Şüphesiz ki bu Kur’ân, insanları en doğru ve en sağlam yola iletir ve salih amel işleyen müminlere büyük bir ecir olduğunu müjdeler.”(1) ayetiyle Kuran-ı Kerim olduğu belirtilmiştir. Peygamberlerin sonuncusu Peygamberimiz Hz. Muhammed’in de (s.a.v.) bizler için güzel bir örnek olduğu “Andolsun, Allah’ın Resulünde sizin için, Allah’ı ve ahireti arzu eden ve Allah’ı çok anan kimseler için uyulacak en güzel bir örnek vardır.“(2) ayeti ile bildirilmiştir. Kendisine vahyedilen ayetleri tebliğ eden ve bu ayetleri söz, hal ve davranışlarıyla açıklayan Sevgili Peygamberimiz de (s.a.v.) Kuranın ehemmiyetini “Sizin en hayırlınız Kur’an’ı öğrenen ve öğreteninizdir”(3) hadis-i serifi ile ifade etmiştir.

Dinimizi iyi anlayabilmemiz için kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerimi ve İslamın ikinci kaynağı olan sevgili Peygamberimizin sünnetini birlikte değerlendirmeliyiz. Kur’an-ı Kerimi yaşayan, açıklayan ve ibadetlerin nasıl yapılacağını öğreten Sevgili Peygamberimizi, Kur’an’dan ayrı düşünmek mümkün değildir. Zira Kur’anın, kılınmasını emr ettiği namazı, “Ben namazı nasıl kılıyorsam, siz de öyle kılın”(4) hadisiyle açıklamıştır. Hac’la ilgili olarak Yüce kitabımız Kuranın “Hac ve Umreyi tamamlayınız”(5) emrini, Peygamberimiz (s.a.v.) “Haccın yapılışını benden alınız yani öğreniniz.”(6) buyurarak haccın uygulanmasını ve nasıl yapılacağını bizlere göstermiştir. Nitekim Yüce Allah, bu konuda Sevgili Peygamberimize (s.a.v.) hitaben başka bir ayette şöyle buyurmaktadır:

“…İnsanlara kendilerine indirileni açıklaman ve onların da (üzerinde) düşünmeleri için Sana bu Kur’an’ı indirdik.”(7)

Allah’ı sevmenin, Peygamberimiz’e tâbi olmakla mümkün olduğu ‘De ki, siz gerçekten Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve suçlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah çok esirgeyici ve bağışlayıcıdır.‘’(8) ayetiyle belirtilmektedir. “Allah’a ve Rasûlü’ne itaat edin…”(9) “Kim Allah’ın Rasûlü ne itaat ederse, Allah’a itaat etmiş olur.” “O’na uyun ki doğru yolu bulasınız” “…Peygamber size ne verdiyse onu alın, size ne yasakladıysa ondan da sakının.” “O arzusuna göre de konuşmaz. O’nun konuşması, kendisine vah yedilenden başkası değildir.” gibi Kur’anın pek çok ayetinde, Allah’a (c.c.) ve Hz. Peygamber’e (s.a.v.) itaat emr edilmiştir.
Sevgili Peygamberimizin sünnetinin bizler için ne kadar önemli olduğu Cenab-ı Hak, (c.c.) tarafından diğer bir ayette şöyle ifade edilmiştir:“Herhangi bir şeyde anlaşmazlığa düştüğünüzde; eğer gerçekten Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsanız onu Allah’a ve Resulüne götürün. İşte bu daha iyi ve sonuç bakımından daha güzeldir.”
Böylece Kur’an’ı en iyi anlayanın ve uygulayanın Hz. Peygamber olduğu belirtmiştir. Nitekim ahlak konusunda da Hz.Aişe’ye Peygamberimizin ahlakı sorulduğunda “Siz hiç Kuran okumuyor musunuz. Onun ahlakı kurandı” dediğini hepimiz bilmekteyiz

Kur’an’ı okuyup anlamaya çalışmalı ve Sevgili Peygamberimizi örnek almalıyız. Peygamberimizin (s.a.v.) şu anlamlı hadisi ile bitirmek istiyorum: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız müddetçe sapıklığa düşmezsiniz. Bunlar; Allah’ın kitabı Kur’an ve benim sünnetimdir.”


 

Okumak ile ilgili kısa hadisler

Answer ( 1 )

    0
    2022-03-24T12:35:56+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Peygamberimiz (sav) ve Kur’an ayrılmayan iki bağdır. Dinimizi iyi anlayabilmemiz için kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerimi ve İslamın ikinci kaynağı olan sevgili Peygamberimizin sünnetini birlikte değerlendirmeliyiz. Kur’an-ı Kerimi yaşayan, açıklayan ve ibadetlerin nasıl yapılacağını öğreten Sevgili Peygamberimizi, Kur’an’dan ayrı düşünmek mümkün değildir. Zira Kur’anın, kılınmasını emr ettiği namazı, “Ben namazı nasıl kılıyorsam, siz de öyle kılın” hadisiyle açıklamıştır. Hac’la ilgili olarak Yüce kitabımız Kuranın “Hac ve Umreyi tamamlayınız” emrini, Peygamberimiz (s.a.v.) “Haccın yapılışını benden alınız yani öğreniniz.” buyurarak haccın uygulanmasını ve nasıl yapılacağını bizlere göstermiştir

Cevapla