Peygamberimiz Ve Merhamet

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Merhamet Ve Peygamberimiz

Peygamberimiz Ve Merhamet

Allah Teala, Kur’an-ı mübininde mealen şöyle buyuruyor:

“Andolsun, size kendi içinizden öyle bir peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya düşmeniz ona çok ağır gelir. O, size çok düşkün, mü’minlere karşı da çok şefkatli ve merhametlidir.”1

Sıkıntıya düşmemizi istemeyen, mü’minlere karşı çok şefkatli, çok merhametli bir Peygamberimiz var.

Rabbimiz, yine Kura’n-ı Keriminde, O’nu “Alemlere rahmet olarak gönderdiğini”2 bildiriyor.

Demek O’nun rahmet mesajı, bütün alemleri kuşatıyor.

Peygamberimiz, yine Kuran-ı Kerim’de, “Üsve-i hasene” yani “güzel örnek” olarak niteleniyor.

O, hayatıyla güzel örnek olmuş ve elinden tutan insanlara en güzel insanlık erdemlerini kazandırmış.

Ona bakarsak, önümüzde güzel örnek görürüz, O’nun elinden tutarsak, O bizi, güzel insan olarak eğitir.

O, insanlığın öğretmeni, insanlığın mürebbisi.

Eğer O’nun elinden tutarsak, gözümüzü kulağımızı O’na yöneltirsek, bize vereceği ilk öğüt, herhalde, şefkatli, merhametli bir insan olma, rahmet insanı olma öğüdü olacaktır.

O, kız çocuklarını diri diri toprağa gömen bir kavimden, pırıl pırıl yürekleri olan bir toplum  inşa etti.

Bugün de O’na yönelirsek der ki bize:

-Elinizden ve dilinizden başkaları zarar görmesin.

Der ki:

-Ayıpları araştırmayın. Haset etmeyin. Kin tutmayın. Birbirinize lanet etmeyin. Kimsenin gizli hallerini araştırmayın. Katı kalpli olmayın. Kibirli olmayın.

Der ki:

-Merhametli olun. Birbirinizi sevin. Mütevazı olun. Birbirinizin dertleriyle ilgilenin. Birbirinizin hatasını düzeltin, birbirinizi arındırın. Hediyeleşin. Selamlaşın birbirinizle.

Alır ve yoğurur yüreklerimizi merhamet duygularıyla.

Anne babayı yoğurur, evlatları yoğurur, eşleri yoğurur, gençleri, yaşlıları yoğurur…

Der ki:

-Komşun aç yatarken sen tok uyuma.

Der ki:

-Çalıştırdığın insanın ücretini teri kurumadan ver.

Der ki.

-Susuz kalmış hayvana su veren insan cennetlik oldu.

Der ki:

-Cennet annelerin ayağı altındadır.

Sorar insanlara:

-Bugün bir yetimin başını okşadın mı? Bugün bir açı doyurdun mu? Bugün bir hastayı ziyaret ettin mi?

O bitmez tükenmez bir sevgi ve merhamet çağlayanıdır.

Bir Kutlu Doğum haftasına daha giriyoruz. Aslında her gün, her hafta, her ay, Sevgili Peygamberimizle birlikte yaşıyor gibi bir hassasiyet içinde olmamız gerekiyor. Böyle özel haftalar ise, bu yakınlığı daha diri hale getirmek içindir. O’nun elinden yeniden tutmak ve gönlümüzü O’na açmak içindir. Kişiliklerimizde O’na daha çok benzemek içindir. O’nun güzelliklerini kuşanmak içindir.

Şiddetin, acımasızlığın, savaşların kol gezdiği bir dünyada, en acil ihtiyaç, Muhammedi bir merhamettir, şefkattir, diğergamlıktır, muhabbettir. Yaratılan her şeye rahmetle yaklaşmaktır.

Bunu, en öncelikle, Rahmet Peygamberinin izinden gidenler yapacaktır.

O sebeple, yüreklerimizi O’nun mektebinde eğitmek ve her birimiz, O’ndan aldığımız ışıkla rahmet insanları olmak, rahmet toplumları kurmak durumundayız.

1.Tevbe, 9/128

2.Enbiyâ, 21/107

3.Müslim, îman 93-94

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam öğretilerinde Hz.Muhammed (s.a.v.) insanlığa bir rahmet olarak kabul edilmektedir. Karakteri, eylemleri ve öğretileri, tüm insanlara karşı şefkat, nezaket ve merhamet örneğidir. Peygamber’in bir rahmet olarak rolünü vurgulayan bazı önemli hususlar şunlardır:

    Karakterindeki Merhamet: Hz. Muhammed (sav), merhameti ve nezaketi tüm davranışlarında yansıtan örnek karakteriyle tanınmıştır. Sosyal statüleri veya geçmişleri ne olursa olsun insanlara saygı, alçakgönüllülük ve şefkatle davrandı. Ailesi, arkadaşları, arkadaşları ve hatta düşmanları ile olan etkileşimleri, merhamet ve bağışlama ile karakterize edildi.

    Öğretilerinde Merhamet: Peygamber’in öğretileri, başkalarına karşı merhamet ve nezaket göstermenin önemini vurgulamıştır. Müritlerine hem Allah’la ilişkilerinde hem de diğer insanlarla ilişkilerinde merhametli olmayı öğretti. Kuran, Peygamber’i “alemlere rahmet” (Kuran 21:107) olarak tanımlayarak, onun tüm insanlık için bir şefkat ve rehberlik kaynağı olarak rolünün altını çizer.

    Toplumsal Adalette Merhamet: Hz. Muhammed (sav), adil ve merhametli bir toplum oluşturmak için çalışmıştır. Marjinallerin, yoksulların ve savunmasızların haklarını savundu. Adil muamele, cömertlik ve ihtiyacı olanlara değer vermenin önemini vurguladı. Peygamber’in öğretileri sosyal eşitliği teşvik etti, ayrımcılığı kınadı ve hayırseverlik ve merhamet eylemleriyle daha az şanslı olanın desteklenmesini teşvik etti.

    Bağışlayıcılıkta Merhamet: Hz. Muhammed (sav), kendisine veya Müslüman topluluğa zarar verenlere karşı bile olağanüstü bir bağışlayıcılık sergilemiştir. Kendisine karşı çıkanları affetti ve farklılıkları barışçıl yollarla uzlaştırmaya çalıştı. Bağışlayıcı doğası ve merhamet göstermeye istekli olması, Müslümanların kendi etkileşimlerinde ve çatışmalarında izleyecekleri bir örnek oldu.

    Kişisel Etkileşimlerde Merhamet: Hz. Başkalarının endişelerine ve ihtiyaçlarına gösterdiği özen, aktif bir şekilde dinlemesi ve rehberlik ve destek sunmasıyla biliniyordu. Sabırlı, yumuşak başlı, anlayışlı, şefkat ve hikmetle insanları doğruya yönlendiren biriydi.

    Hayvanlara Muamelede Merhamet: Hz. Muhammed (sav) hayvanlara karşı merhamet ve şefkat göstermenin önemini vurgulamıştır. Hayvanlara kötü davranmanın veya gereksiz yere zarar vermenin yasak olduğunu ve hayvanlara özen ve şefkatle davranılması gerektiğini öğretti. Öğretileri, hayvanlarla kendi etkileşimlerinin hikayelerini içerir ve onların refahı için endişesini vurgular.

    Genel olarak, Hazreti Muhammed (sav) İslam’da bir merhamet örneği olarak kabul edilir. Öğretileri, eylemleri ve karakteri şefkat, nezaket, bağışlayıcılık ve sosyal adaletin önemini örnekler. Müslümanlar, kendi yaşamlarında ve etkileşimlerinde merhamet ve merhameti yayarak ve onun somutlaştırdığı merhamet değerlerini korumaya çalışarak, onun örneğini taklit etmeye teşvik edilirler.

    En iyi cevap

Cevapla