Paylaş
Peygamberimiz ve Müslümanlar, Mekke’den Medine’ye niçin hicret etmek zorunda kalmışlardır?
Question
Hz. Muhammed (s.a.v.) ve Müslümanlar, Mekke’den Medine’ye niçin hicret etmek zorunda kalmışlardır? Araştırıp öğreniniz.
Hicret, sözlükte terk etmek, ayrılmak , dostluğu ve ülfeti kesmek , ilgisini kesmek; kabilesini terk etmek, göçmek anlamına gelen hecr (hicrân) mastarından isim olan “hicret” kişinin herhangi bir şeyden bedenen, lisânen veya kalben ayrılıp uzaklaşması” demektir; ancak kelime daha çok “bir yerin terk edilerek başka bir yere göç edilmesi” anlamında kullanılır.
Terim olarak genelde gayri Müslim ülkeden (darülharb) İslâm ülkesine göç etmeyi, özelde ise Hz. Peygamber’in ve Mekkeli Müslümanların Medine’ye göçünü ifade eder.
Mekke müşriklerinin yaptıkları eziyet ve işkenceler dayanılmaz hâle gelince Hz. Peygamber İslâm’ı yaymak için merkez olabilecek bir yurt arayışı içine girdi. Akabe Bîatları ile planlı bir şekilde Medine’ye hicret için gerekli zemin hazırlanmıştı. Çünkü Medine stratejik bir öneme sahipti.
İkinci Akabe Biatı’ndan sonra Peygamber Efendimiz, güvenli bir yurt olan Yesrib’e Müslümanların hicret edebileceklerini söyledi. Hicret izni sonrası 622 yılında Müslümanlar kafileler hâlinde Mekke’yi terk ederek göçe başladılar. Ancak Peygamberimiz, üç ay daha Mekke’de kalarak en uygun zamanı bekledi.
Müşriklerin suikast planını haber alan Resûlullah (s.a.v.), Hz. Ebû Bekir (r.a.) ile; miladî 622 yılında Mekkeden Medineye hicret etti.
Bu anlamda hicret, İslâm tarihinin en önemli olaylarından biridir ve tarihin dönüm noktasıdır. İslâm tarihinin ve takviminin başlangıcı hicret olayına dayanır.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Peygamberimiz Muhammed (s.a.v.) ve Müslümanlar, Mekke’den Medine’ye hicret etmek zorunda kalmışlardır çünkü Mekke’deki müşrikler tarafından zulme ve baskılara maruz kalmaktaydılar. İslam’ın yayılması ve Müslümanların sayısının artması, Mekke’deki kâfir liderlerin tepkisine neden olmuş ve Müslümanlar ağır bir baskı altında yaşamaya başlamışlardır.
Mekke’deki müşrikler, İslam’ın yayılmasını durdurmak için Müslümanlara işkence, zulüm ve baskı uygulamışlardır. Peygamberimiz ve Müslümanlar, imanlarını korumak ve İslam’ı özgürce yaşayabilmek için Mekke’den ayrılmak zorunda kalmışlardır. Bu sebeple, 622 yılında gerçekleşen Hicret, İslam tarihinde önemli bir dönüm noktası olmuştur ve Müslümanların Medine’de bağımsız bir Müslüman toplumu kurmalarına ve İslam’ı yaymalarına olanak sağlamıştır.