Peygamberimiz yatsı namazını nasıl kılardı ?

Question

Peygamber Efendimiz (s.a.v) yatsı namazını nasıl kılardı ?

Peygamberimiz yatsi namazini nasil kilardi

Peygamber Efendimiz (s.a.v) hiç günahı olmadığı halde, gündüzleri; devlet işleri, millet ve din işlerini yürütüyor, geceleri ise mübarek ayakları şişinceye kadar namaz kılmakla ile meşgul oluyordu. Bu şekilde de rabbinin ihsan ve ikram ettiği nimetlerinin şükrünü edaya ve onun rızasını tahsile çalışmaktaydı. Hasılı, korku, hastalık, sefer, sıkıntı ve zorluklar… bu gibi şeyler yani hiçbir şey onun namaz kılmasına engel olmuyordu.

Miraç’da beş vakit namazın bizlere farz kılınmasından itibaren Sevgili Peygamberimiz ömrünün sonuna kadar namazı hiç bir zaman terk etmemiştir. Vefatına yakın hasta iken, Hz. Ali ve Hz Abbas (r.a) koltuğuna girerek cemaate devam etmiş, ashabına ve ümmetine namazın ehemmiyetini, devam lüzumunu ve şiddetli hastalık halinde bile hiçbir suretle asla terki caiz olmayacağını fiilen talim ve irşat Etmişlerdir.

Hz. Aişe (r.a) anlatıyor: Rasulullah bizimle konuşur, biz de onunla konuşurduk. Ama namaz vakti gelince sanki bizi tanımıyor gibi bir hale gelir, bütün varlığıyla Allah’a yönelirdi. (Fezail-i A’mal s. 303)

Sahabe-i Kiram, Rasulullah -sallallahü aleyhi ve sellem-‘e:

“- Fetih suresinde Allah Teala, sizi tamamen bağışladığı bildirmiştir. Öyleyse neden böylesine uzun ve ebedi bir ibadet yapıyorsunuz? dediklerinde, Fahr-ı Kainat -sallallahü aleyhi ve sellem-:

“- Allah’a şükreden bir kul neden ben olmayayım?” diye cevap vermiştir.

Bir Hadis-i Şerifte bzilere bildirildiğine göre; Rasul-i Ekrem (s.a.v) namaz kılarken, mübarek göğsünden sürekli el değirmenin sesi gibi hıçkırıklı bir ağlama sesi gelirdi.

Hz. Aişe (r.a) den rivayete göre Peygamber Efendimiz (s.a.v) namazda göğsünden tencere tokurtusuna benzeyen tarzda bazı sesler gelirdi. (İbn-i Mace, Mukaddime, 3.)

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2023-05-01T09:27:11+03:00

    Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v), yatsı namazını cemaatle kılmayı tercih ederdi ve cemaatle kıldığı yatsı namazlarında genellikle uzun sureler okurdu. Namazda, kıyam, rükû, iki secde ve oturuş şekillerinde ibadet ederdi.

    Peygamberimiz (s.a.v) yatsı namazına özel bir önem verirdi ve namazda uzun süre ayakta kalmayı tercih ederdi. Bazı hadis kaynaklarına göre, yatsı namazını kıldığı cemaatlerde, bazen ashaplarına kısa bir sure okuyarak da namazı tamamlardı.

    Ayrıca, Peygamberimiz (s.a.v) yatsı namazından önce, özellikle gecenin son üçte birinde uyanarak namaz kılmayı ve Allah’a dua etmeyi önerirdi. Bu uyanma ve ibadet etme geleneği, Müslümanlar arasında önemli bir uygulama olarak kabul edilir.

    En iyi cevap

Cevapla