Peygamberimizin eğitime verdiği önem kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İSLAMDA EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Egitim Sisteminde Ogretmenin Rolu ve Onemi

(Eğitim Sisteminde Öğretmenin Rolü ve Önemi)

Bilindiği üzere fertlerin ve toplumların maddi ve manevi her alanda yükselmelerini ve ilerlemelerini sağlayan unsurların başında, eğitim-öğretim gelmektedir. Bu sebeple dinimiz ilme, okumaya ve öğrenmeye büyük değer vermiş, ilim tahsilini her müslümana farz kılmıştır. O kadar ki insanlığa doğru yolu ve gerçek saadeti göstermek üzere indirilmiş olan Kur’an-ı Kerim’in ilk emri “oku” olmuştur.

Bütün insanları bir tarağın dişleri gibi eşit sayan İslamiyet, “ Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” (1) “Allah içinizden inananların ve kendilerine ilim verilenlerin derecelerini yükseltsin.” (2) “Allah’a karşı ancak; kulları içinden âlim olanlar derin saygı duyarlar.” (3) gibi ayet-i kerimelerle ilim sahiplerini diğer insanlardan ayırıp yükseltmiş ve “O halde sakın cahillerden olma.” (4) “Cahillerden yüz çevir.” (5) anlamında ki pek çok ayet ile de bilgisizliği yermiştir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v)’inde ilmi teşvik eden birçok hadis-i şerifleri vardır. “Ya öğreten, ya öğrenen, ya dinleyen ya da ilmi seven ol. Fakat asla beşincisi yani ilme ve ilim adamına düşman olma yoksa helâk olursun.” (6) “Her kim ilim tahsili için bir yola koyulursa bu yüzden Yüce Allah ona cennete gidecek yolu kolaylaştırır.” (7) “Her müslümana ilim öğrenmek farzdır.” (8) hadisleri bunlardan sadece birkaçıdır.

Okumuş olduğumuz hadisler açıkça gösteriyor ki, Müslümanlıkla cehalet birbirine tamamen zıttır. Cehalet ve tembelliğin ise dinimizde asla yeri yoktur. Hiçbir din İslamiyet kadar insanlığı ilme ve öğrenmeye teşvik etmemiştir. İlme en çok değer veren İslamiyet âlime, hocaya ve öğretmene büyük payeler vermiş ve saygı gösterilmesini teşvik ve tavsiye etmiştir. “İki kişiye haset edercesine imrenilir; biri Allah’ın verdiği malı hak yolunda sarf eden zengin, diğeri de Allah’ın verdiği ilmi insanlara öğreten ve aralarında ilmi ile hükümler veren âlim.” (9) Hz. Ali’ye isnad edilen “Bana bir harf öğreten, beni kendisine köle etmiş olur.”  sözü ile övünmek ilim ehline mahsustur. Çünkü onlar doğru yolda oldukları için arzu edenlere de doğru yolu gösterirler. Herkesin derecesi bilgisi ile ölçülür. “Âlim ol ki ölmeyesin. Çünkü insanlar ölür, fakat âlimler diridirler, eserleri ile yaşarlar” vecizesi de âlime, hocaya ve öğretmene verilen değeri göstermesi bakımından çok dikkat çekicidir. 

Sonuç olarak bizler Müslümanlar olarak büyüklerimize, âlimlerimize ve hocalarımıza karşı yüreklerimizde taşıdığımız ve her vesile ile gösterdiğimiz sevgi ve saygı dinimizin bu telkinlerinden kaynaklanmaktadır. O halde ilmin, âlimin ve hocalarımızın kıymetini bilelim. Her işimizde ilmi kendimize rehber edinelim. Çocuklarımıza hoclarımıza,  büyüklerimize, öğretmenlerinize saygılı olmayı öğretelim.  Onları bugün için değil ilmin fazileti ve öğretmenlerin rehberliğinde yarınlar için hazırlamaya çalışalım.

—————————————

1- Zümer Suresi; 39/ 9

2- Mücadele Suresi 58/ 11

3- Fatır Suresi 35/28

4- En’am Suresi 6/35

5- Araf Suresi 7/ 199

6- Mecmeu’z-Zevâid ve Menbeu’l-Fevaid, c. 1, s. 122.

7- Müslim, Zikir 38;

8- İbn Mâce, Mukaddime, 17, 220

9- Buhârî, İlim, 15

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2020-11-21T08:11:34+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Rasulullah (sav), daha Mekke devrinde iken eğitime önem ve vahyedilen ayetlerin yazılmasına ve yazılarak, muhafazasına büyük önem vermiş ve bunların çoğaltılarak dağıtılmasını teşvik etmiştir. Hicretten iki yıl önce Mekke’ye gelip müslüman olan Medinelilerin eğitimi ile ilgilenmiş, onlara Kur’an-ı ve İslam’ın prensiplerini öğretmek üzere bir öğretmen göndermiştir.

    Medine’de hicretten sonra Rasulullah (sav)’in en başta gelen faaliyetlerinden birisi, Mescid-i Nebevî’nin yanında “Suffa” denilen eğitim ve öğretim mahallinin inşası olmuştur. Burada sahabiler İslam’ı, Kur’an- ı öğrenmekle ve yazı öğrenmekle meşgul olurlardı.

     

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem), eğitime büyük önem vermiş ve bu konuya özel bir hassasiyet göstermiştir. İslam’ın ilkeleri arasında bilgiye ve eğitime verilen değer, Hz. Muhammed’in hayatı boyunca öne çıkmıştır. İşte Peygamber Efendimiz’in eğitime verdiği önem hakkında bazı noktalar:

    Bilgiye Saygı: Hz. Muhammed, insanların bilgiye ve öğrenmeye değer vermesini teşvik etmiş ve “Bilgiyi Arayınız Çin’den de Olsa” gibi öğütlerle bilginin kaynağına önem verilmesi gerektiğini vurgulamıştır.

    Öğrenmenin Önemi: Peygamber Efendimiz, öğrenmeye sürekli teşvik etmiş ve “Bilgiyi elde etmek için Çin’e kadar gidiniz” şeklinde öğütler vermiştir. İnsanların bilgiye açık olmalarını ve sürekli olarak öğrenmeyi sürdürmelerini tavsiye etmiştir.

    Eğitimde Adalet: Hz. Muhammed, eğitimde adaletin önemini vurgulamış ve herkesin eğitime erişim hakkına sahip olması gerektiğini belirtmiştir. Toplumda eşitlik ve adil bir eğitim fırsatı olması gerektiğini öğütlemiştir.

    Eğitimde İyi Örnek Olma: Peygamber Efendimiz, öğretmenlik yaparken öğrencilerine en iyi şekilde model olmuş ve kendisiyle birlikte insanlara örnek olmuştur. Öğretirken, yaşamıyla ve davranışlarıyla örnek bir kişi olmuştur.

    Çocuk Eğitimi: Hz. Muhammed, çocukların eğitimine büyük önem vermiş, onların sağlıklı bir şekilde yetişmeleri ve iyi bir eğitim almaları gerektiğini vurgulamıştır.

    Peygamber Efendimiz’in bu tutumu, eğitimin İslam toplumunda önemli bir değer olmasını sağlamış ve İslam’ın yayılmasında, bilgiye ve öğrenmeye verilen değerin etkisi büyük olmuştur. Bu nedenle, İslam dünyasında bilgiye saygı ve eğitimin önemi her zaman vurgulanmıştır.

Cevapla