Paylaş
Peygamberimizin gençliğe verdiği önem
Question
Peygamberimiz neden gençlere çok önem vermiştir?
Peygamber Efendimizin gençliğe verdiği önem kısaca
İnsanın hayatı boyunca sadece belirli bir dönem ulaşabileceği, enerjisinin en üst seviyede olduğu ömrünün, en güzel safhası gençliktir. Gençlik, her şey gibi, biz kullarına Allah’ın bir lütfüdür. Gençlikte akıl berrak, hafıza çok güçlüdür. İnsan her şeye güç yetirebileceğini zanneder. Ancak gençliğin hem gücü, hem de zamanı sınırlıdır. Öyleyse gençlik, aklımıza her geleni sorumsuz bir biçimde yaşamamız için lütfedilmemiştir. Bunun içindir ki gençliğin kıymeti çok iyi bilinmelidir. Öyle ki Müslüman, Allah’ın lütfettiği nimetleri en iyi şekilde değerlendirmek durumundadır. Bakınız Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de Rabbimiz bizlere “Sonra o gün nimetlerden mutlaka hesaba çekileceksiniz”(1) buyuruyor. O halde her nimetten olduğu gibi, gençlik nimetinden de sorguya çekileceğimizi asla unutmamalıyız.
Bir toplumun en büyük değeri gençleridir. Dolayısıyla, içinde yaşadığımız toplumun geleceğini görmek için bu günün gençlerine bakmak yeterli olacaktır. Çünkü bugünün genç kızları yarının anneleridir, anneler de insanın ilk mürebbiyesi, ilk öğretmenidir. Yine bugünün delikanlıları, yarının babaları olacak, bir ailenin tüm sorumluluğunu üstleneceklerdir. Bugünün çocukları yarının ilim ve bilim adamları, devlet adamları ve toplumun söz sahipleri olacaklardır. Onun içindir ki gençlerimizin en güzel şekilde yetişmelerini sağlamak, toplum olarak hepimizin görevidir. Öyleyse gençler ve gençlik asla ihmal edilmemeli aksine önemle üzerine eğilmelidir.
Peygamberimizin gençliğe verdiği görevler
Bakınız insanlık ve İslam tarihinde gençlerimize örnek olacak gençlik modelleri vardır: Hz. İbrahim, genç yaşında ilahlık iddiasında bulunan asrın azgını Nemrut’a verdiği dersle onu cevap veremez hale getirmiştir.(2)
Hz Yusuf, genç yaşında karşılaştığı imtihanı başarmış, iffetini korumuş, ulaştığı mevki ile nice topluluklara faydalı olmuştur. (3)
Ashab-ı Kehf olarak bilinen gençler de toplum huzurunun tek Allah inancında ve O Allah’a itaat ve ibadette olduğuna inanmış ve onun için çalışmışlardı.(4) Hz. Peygamber (s.a.v) daha genç yaşta iken (Hılfül Füdul) adlı bir yardımlaşma kuruluşuna katılarak insanlara örnek olmuştur. Mus’ab b. Umeyr’i Medine’ye öğretmen, Muaz b. Cebel’i Yemen’e yönetici ve Üsame b. Zeyd’i ordu komutanı olarak göndermiş, gençlere önemli sorumluluklar vermiştir. Onların da bu gençlik enerjilerini, ne kadar doğru bir şekilde kullandıkları da tarihi bir gerçektir. Fatih’in genç yaşta İstanbul’u fethinin yanında Çanakkale ve İstiklal Savaşı’nın kahramanlarının çoğu gençlerden oluşuyordu.
Gençliğimizi kötü alışkanlıklara, çirkin şeylere kurban etmeyelim. Gençliğin verdiği o enerjimizi insanlık ve vatanımız için güzel işler yapmaya, ana baba ve ecdadımıza yakışır evlat olmanın yanında en önemlisi Allah’a hakkıyla kul olmak için harcayalım. Şeytana ve heveslerimize uymayalım.
Gençlerimizin, bizim gözbebeğimiz olduğunu unutmayalım. Gençlerimizin Allah ve peygamber sevgisiyle yaşamalarını sağlayabilmek için önce kendimize çeki düzen verelim. Kendi hayatımızla küçüklerimize güzel örnek olalım. Onları sigara, uyuşturucu, alkol gibi kötü şeylere kurban etmeyelim. Onlara sahip çıkalım. Yavrularımıza güzel bir gelecek hazırlayalım ki geleceğimize umutla bakalım. Sevgili Peygamberimizin “Hiçbir gölgenin olmadığı kıyamet gününde, arşın gölgesinde barınacaklar arasında gençliğini salih bir kul olarak geçirenlerin olacağı”(5) müjdesini unutmayalım.
———————–
1- Tekasür, s. 8.
2- Enbiya, 52–66.
3- Yusuf Suresi, 33-34.
4- Kehf Suresi, 10.
5- Buhari, Ezan, 36.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v), gençliğe büyük bir önem verirdi ve onların İslam’ı öğrenmesi ve yaşaması için çaba harcardı. Peygamberimiz, gençliğin geleceğin temsilcileri olduğunu ve ümmetin geleceğinin de gençlerin omuzlarında yükseldiğini anlatır ve onların İslam’a hizmet etmesi gerektiğine inanırdı.
Peygamberimiz, gençlerle sık sık bir araya gelir, onlarla sohbet eder ve onları İslam’ın değerlerine göre yetiştirirdi. Örneğin, Peygamberimiz, gençlerin cahiliye dönemi kötü alışkanlıklarından kurtulması için çaba harcardı. Gençlere namaz kılmayı, oruç tutmayı ve diğer İslami ibadetleri öğretir ve onların yeteneklerini geliştirmeleri için teşvik ederdi.
Peygamberimiz ayrıca gençlerin yeteneklerini keşfetmek ve geliştirmek için birçok fırsat sunardı. Örneğin, savaşa katılmak isteyen gençleri savaşa gönderir ve onların cesaretlerini takdir ederdi. Peygamberimiz, gençlerin liderlik vasıflarını ve yönetim becerilerini geliştirmeleri için de fırsatlar sağlar ve onların toplumda aktif rol almalarına teşvik ederdi.
Peygamberimizin gençliğe verdiği önem, İslam toplumunda gençlerin değerinin artmasına ve onların liderlik vasıflarının gelişmesine yol açtı. Bu nedenle, İslam toplumlarında gençlerin yeteneklerini geliştirmek ve İslami değerlere göre yetiştirmek, hala önemli bir konudur.