Peygamberimizin Hayatından Çıkarılacak Dersler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Hz Muhammed’in Hayatından Çıkarılacak Dersler

Peygamberimizin Hayatindan Cikarilacak Dersler

Allah Rasûlü’nün siyerini inceleyen geçmiş tarihçiler diyorlar ki: Allah Rasûlü düşmanı korkutmak için takibe çıktı. Ta ki müşrikler anlasınlar ki Müslümanlar hala kuvvetlidirler ve onlara isabet eden şey onları fazla etkilememiş, bu onları düşmanı takip etmekten alıkoymamış.

Bakınız Hz. Peygamber (s.a) yenilgi içinde dahi yenmeyi, ve askerlerin kendilerine güven duymamanı nasıl başarmıştır. Dün savaşa çıkanları bugün düşmanı takip edecek duruma nasıl getirmiştir. Dün şehit olan Abdullah’ın oğlu Cabir’den başka savaşa katılanların hepsini tekrar düşman takibine çıkarmayı ve hiç bir fire vermeden bunu başarmayı ve onlara tekrar moral ve şeref kazandırmayı nasıl başarmıştır?

Hz. Peygamber (s.a) ve askerleri burada üç gün gibi uzun bir müddet kalmışlardır.

Bu yerinde hareketin, askerlerin maneviyatında ve moralinde büyük bir tesir meydana getirdiğine dair İslâm tarihlerinde anlatılan şu hadiseye bakalım: Mabed b. Ebi Mabed el-Huzai Hz. Peygamber ile askerlerinin düşmanı takib ettiklerini görünce, bu durumu müşriklere bildirir. Müşrikler bu haberi duyunca azimleri kırılır, korkmaya başlarlar ve hemen Mekke’ye doğru ilerlerler.

Rasûlullah’ın müslümanlarm maruz kaldıkları yarayı nasıl sardığına, kaybettikleri maneviyatlarını onlara tekrar nasıl kazandırdığına bakınız!

Harbe çıkmadan az önce de durum aynı idi. Uhud’da durum yer değiştirdi, zafer hezimete dönüştü, bunun da tek sebebi emre itaatsizlik idi. Müşrikler geçici zaferlerine sevindiler.

Müşriklerin ileri gelenleri şımanp müslümanlar a laf atarak şöyle diyordu: “Hubel yücelsin. Bizim Uzza’mız vardır, onların Uzza’sı yoktur.” Hubel ve Uzza müşriklerin iki putu idi. Hz. Peygamber (s.a) onlara şu sözle mukabelede bulundu: Allah daha yüce ve daha büyüktür. O bizim mevlamızdır. Oysa sizin mevlanız yoktur.

Rasûlullah (s.a) yara bere içinde iken onlara böyle mukabelede bulunuyordu. Onlar şımararak çok müslüman öldürmekle öğünüyor-lardı. Şirk üzerinde ölen ölüleriyle iftihar ediyorlardı. Hz. Peygamber (s.a) onlara mukabelede bulunarak şöyle dedi: “Hayır ölülerimiz eşit olmazlar. Bizim Ölülerimiz cennetlik, sizinkiler ise, cehennemliktir.”

Rasûlullah (s.’a) sanki müslümanlara şöyle diyordu:

Siz iman ve yakininizde sebat ettiğiniz sürece zafer sizin olacak ve varacağınız yer de cennet olacaktır. Böylelikle şehitlik gayeniz, hak yolunuz ve sizin sonunuz onların sonundan daha iyi olacaktır.

O (düşman) topluluğu takip etmekte gevşeklik göstermeyin. Eğer siz acı çekiyorsanız onlar da sizin çektiğiniz gibi acı çekmektedirler. Üstelik siz Allah’tan, onların ümit etmedikleri şeyleri umuyorsunuz. (Nisa/104)

De ki: “Siz bizim için ancak iki iyilikten birini beklemektesiniz. Biz de Allah’ın ya kendi katından veya bizim elimizle size bir azap vermesini bekliyoruz Haydi bekleyin, şüphesiz biz de sizinle beraber beklemekteyiz.” (Tevbe/52)

Rasûlullah, -onlarda yenilmez bir güç olması için- mücahidin esas niteliğini göstermek istiyordu. Bu nitelik, harbin neticesi ne olursa olsun mücahidin harpte hayır olduğuna inanmasıdır. Çünkü o kazanırsa Allah yolunda gazi ve muzaffer, ölürse Allah yolunda şehit olmuş olur. O şehit olursa ölmez, yok olmaz, ancak daha iyi bir yere gitmiş olur. Allah şöyle buyuruyor:

Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü sanmayın! Bilakis onlar diridirler. Allah’ın lütfü ve kereminden kendilerine verdikleri ile sevinçli bir halde rableri yanında rızıklara mazhar olmaktadırlar. Arkalanndan gelecek ve henüz kendilerine katılmamış olan şehit kardeşlerine de hiç bir keder ve korku bulunmadığı müjdesinin sevincini duymaktadırlar. (Al-i İmran/169-170)

Onlar Allah’tan gelen nimet ve keremin, Allah’ın mü’minlerin ecrini zayi etmeyeceği müjdesinin sevinci içindedirler. (Al-i İm-ran/171)

Uhud savaşının hemen ertesi günü İslâm askerlerinin düşmanı takibe çıkması aşağıdaki hedefleri içeriyordu:

1. Müslümanların maneviyatını kuvvetlendirmek.

Çünkü eğer hezimet (yenilgi) içe sindirilirse, askerin maneviyatında büyük bir yıkım ve teslimiyet meydana getirir.

2. Düşmanın niyet ve hareketlerini takib etmek ve bu konuda istihbaratta bulunmak.

3. Düşmana teslim olmadıklarını, İslâm askerinin her zaman cihada hazır olduğunu göstermek.

4. İslâm’ın kumanda merkezi olan Medine’ye mücahidlerin hakim olduklarım göstermek, orada savunma yapacak, hatta hücuma dahi geçecek kişilerin bulunduğunu göstermek.

5. Mücahitlerin kendilerine güvenlerini tazelemek.

Çünkü onlar harbin ikinci gününde azimle takibe çıkıyorlar böylelikle hünerlerini gösteriyorlar.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    0
    2021-12-09T13:38:27+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Rasulullah (sav)’in Müslüman olan bizlerin hayatından çıkarılacak oldukça fazla dersler bulunmaktadır. Zira Rabbimiz (cc) Ahzab Suresinde bulunan bir ayette “Rasulullah (sav)’de sizin için örnekler vardır.” buyurmaktadır.

    Bizler Müslüman da bulunması gereken örnek davranışları Rasulullah (sav)’in hayatında bulmaktayız. Küs kalmamayı, yardımseverliği, kin ve düşmanlık beslememeyi ve hatta hatta nasıl ibadet edeceğimizi bizler Rasulullah (sav)’den öğrenmekteyiz.

Cevapla