Peygamberimizin iyilik yapmayı, kötülüklerden uzak durmayı emreden hadisi

Question

Peygamberimizin (s.a.v.) iyilik yapmayı, kötülüklerden uzak durmayı emreden bir hadisini bularak defterinize yazınız.

Peygamberimizin iyilik yapmayi kotuluklerden uzak durmayi emreden hadisi

1.Ebû Saîd el-Hudrî radıyallahu anh, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’ i şöyle buyururken işittim dedi:
“Kim bir kötülük görürse, onu eliyle değiştirsin. Şayet eliyle değiştirmeye gücü yetmezse, diliyle değiştirsin. Diliyle değiştirmeye de gücü yetmezse, kalbiyle düzeltme cihetine gitsin ki, bu imanın en zayıf derecesidir.” (Müslim, Îmân 78. Ayrıca bk. Tirmizî, Fiten 11; Nesâî, Îmân 17)

2. İbni Mes’ûd radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Allah Teâlâ’nın benden önceki her bir ümmete gönderdiği peygamberin, kendi ümmeti içinde sünnetine sarılan ve emrine uyan ihlâslı ve seçkin yakın çevresi ve ashâbı vardı. Bu samimi çevre ve ashâbından sonra, yapmadıklarını söyleyen ve emrolunmadıklarını yapan kimseler onların yerini aldı. Böyle kimselerle eliyle cihad eden mü’mindir, diliyle cihad eden mü’mindir; kalbiyle cihad eden de mü’mindir. Bu kadarcığı da bulunmayanda hardal tanesi ağırlığında bile iman yoktur.” (Müslim, Îmân 80)

3. Nu’mân İbni Beşîr radıyallahu anhümâ’ dan rivayet edildiğine göre, Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Allah’ın çizdiği sınırları aşmayarak orada duranlarla bu sınırları aşıp ihlâl edenler, bir gemiye binmek üzere kur’a çeken topluluğa benzerler. Onlardan bir kısmı geminin üst katına, bir kısmı da alt katına yerleşmişlerdi. Alt kattakiler su almak istediklerinde üst kattakilerin yanından geçiyorlardı. Alt katta oturanlar:
Hissemize düşen yerden bir delik açsak, üst katımızda oturanlara eziyet vermemiş oluruz, dediler.
Şayet üstte oturanlar, bu isteklerini yerine getirmek için alttakileri serbest bırakırlarsa, hepsi birlikte batar helâk olurlar. Eğer bunu önlerlerse, hem kendileri kurtulur, hem de onları kurtarmış olurlar.” (Buhârî, Şirket 6; Şehâdât 30. Ayrıca bk. Tirmizî, Fiten 12)

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-09-18T11:28:45+03:00

    Peygamber Efendimiz, iyilik yapmayı ve kötülüklerden uzak durmayı birçok hadisinde emretmiştir. Bu hadislerden bazıları şunlardır:

    “İyilik, güzel söz ve faydalı bir iş yapmaktır. Kötülük ise, çirkin söz ve zararlı bir iş yapmaktır.” (Tirmizî, Birr, 1)
    “Mümin, lisanıyla ve eliyle insanlara fayda verendir.” (Tirmizî, Birr, 25)
    “Bir Müslüman, bir kardeşinin bir ihtiyacını giderdiğinde, Allah da onun bir ihtiyacını giderir. Bir Müslüman, kardeşinin bir sıkıntısını giderdiğinde, Allah da onun sıkıntılarından birini giderir.” (Müslim, Birr, 56)
    “Kim bir mümini bir sıkıntıdan kurtarırsa, Allah da onu kıyamet gününde sıkıntılardan kurtaracaktır.” (Tirmizî, Birr, 33)
    “Kötülükten sakının, çünkü kötülük, kötülükle karşılanır. İyilik, şerrin önüne geçer.” (Müsned, 2/327)
    Bu hadisler, iyilik yapmanın ve kötülüklerden uzak durmanın önemini vurgulamaktadır. İyilik yapmak, hem dünya hem de ahirette insanın faydasına olan bir davranıştır. Kötülüklerden uzak durmak ise, insanın hem kendisini hem de çevresini korumasına yardımcı olur.

    Peygamber Efendimiz’in iyilik yapmayı ve kötülüklerden uzak durmayı emreden hadisleri, Müslümanlar için bir yol göstericidir. Bu hadislere uymak, Müslümanların hem dünyevi hem de uhrevi mutluluğa ulaşmalarına yardımcı olacaktır.

    En iyi cevap

Cevapla