Peygamberimizin sığınma dualarının hikmeti nedir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Peygamberimiz neden bazı durumlardan Allaha sığınır?

1) Peygamberimizin bir duası var.
Enes b. Malik (r.a)’den nakledildiğine göre Allah Rasulü (s.a.s.) şu duayı yapardı:
“Ey Allahım! Fayda vermeyen ilimden, huşû duymayan kalbten, işitilmeyen (kabul görmeyen) duadan ve doymayan nefisten sana sığınırım.” Sonra, ’ey Allahım! Bu dördünden sana sığınıyorum’ derdi.”
(Nesâî, İstiâze, 21)

Bunun devamı mi devamı değil mi bilmiyorum ama peygamberimiz “Kabir azabindan, cehennemden, korkmayan kalpten sana sığınırım” diye Allah’a dua ediyor. Tam yazamadım, eksik yazdım. Hatırladığım kadarıyla yazdım. Bu duaları aciklar misiniz?
Peygamberimiz cennete girecek peki neden kabir azabı konusunda dua ediyor? Peygamberimize kabir azabı olmaz diye düşünüyorum. Cehennem konusunda neden dua ediyor? Cehenneme girmez diye düşünüyorum çünkü peygamber olduğu için.
Neden korkmayan kalpten diye dua ediyor? Peygamberimiz Allah’tan korkuyor.

2) Ya da Peygamberimiz cennete girecek peki neden ayakları şişesiye kadar namaz kılardı? Ya da neden ibadet ederdi? Sadece Müslümanlara örnek olmak için mi ya da Müslümanlar da yapsın diye mi? Ya da başka sebepleri var mıdır? Peygamberimiz, peygamberler, cennetle müjdelenen 10 sahabe cennete gireceklerini bildikleri halde ya da cennete girecekleri halde neden ibadet ederlerdi? Hiç ibadet etmeselerdi Allah cennete koyar miydi?

3) Namaz kılmayan cennete giremeyecek, ibadet etmeyen cennete giremeyecek mi?Peygamberimiz hiç ibadet etmeseydi Allah onu cennete koyar miydi? Allah, peygamberimizi hiç ibadet etmeseydi Ya da namaz kilmasaydi cennete koysaydi haksızlık olur muydu? Bazı insanlar hiç ibadet etmediği halde Ya da namaz kilmadigi halde Allah onları cennete koyarsa haksızlık olur mu? Tabi ki Allah dilediğini yapar. Ama namazını kılanlar var. Onlar itiraz etmez mi, namaz kilmayanlar cennete giriyor diye?

Kalbinde hardal tanesi kadar imanı olan cennete girecek diye ayet veya hadis var. Tam olarak buraya yazamadım, hatırladığım kadarıyla yazdım. Bu ayete göre ibadet etmeyenler de cennete girecek anlamına mı geliyor? Bir de namaz kilmayanlar cennete giremeyecek diye bir şey var. Bir de Allah istedigini cennete, istedigini cehenneme koyabilir. Allah adaletlidir. Ben şurayı anlamadim: Allah dilediğini şeyi yapar. Bunu biliyorum. Namaz kılmayan cennete giremeyecek diye bir şey var mı? Ama Allah namaz kılmayan kisileri cennete koyarsa. Bir de Müslüman olanlar cezasını çekip öyle cennete girecekler. Bir de kalbinde hardal tanesi kadar imanı olanlar cennete girecek. Allah dilediğini yapar ama bir kafiri cennete,
bir Müslümanı cehenneme koyar mi? Koyarsa haksızlık olur mu? Allah istedigini yapar. Adaletli bir şekilde yapar. Fakat namaz kılmayan cennete giremeyecek. Allah o kişileri cennete koyarsa dilediğini yapmış olur ama haksızlık olmaz mı? Burada Allah’in dilediğini yapması cumlesini anlayamadım. Bunlar arasındaki bağlantıyı kuramadım. Açıklayabilir misiniz? Bilgi verir misiniz?

4) Bir kadın kediyi eve hapsettigi için cehennemlik. Bir adam kuyudan ayakkabisina su doldurarak köpeğe su verdiği için cennetlik. O kadın Müslüman miydi, değil miydi? Eğer muslumansa, direkt nasıl cehennemlik oluyor? Muslumanlar cezalarını çekip cennete girmeyecekler mi? O adam kafir miydi, değil miydi? Kafirse nasil cennetlik oldu? Kafirler cennete giremeyecekler diye biliyorum. Tabiki de Allah dilediğini yapar. Ama anlayamadım. Bütün bunları açıklar mısınız?

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2022-01-13T07:50:09+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    1) Rasulullah (sav) bizlere her konuda örnekti. Bu örnekliği sadece ibadetleri yerine getirme noktasında değildi. Ev halkı ile münasebeti, dışarı ile olan münasebeti, çarşı pazarda iken münasebeti… hülasa bunları uzatmak mümkündür. Rasulullah (sav) bizlere nasıl dua etmemiz gerektiğini de öğretmiştir. Rasulullah (sav) Müslümanlar için en güzel örnektir. Bu; Ahzab Suresinde bulunan ayetle sabittir. İlk önce kendisinin nasıl dua edileceğini öğretmesi gerekir ki; bizlerde o şekilde dua edelim. Hâşâ; örneğin söylediği ile yerine getirdiği ayrı şeyler olursa biz neyi, nasıl yerine getirecektik?

    2) Hicr Suresinin 99. ayeti şu şekildedir;

    Sana ölüm gelinceye kadar Rabbine ibadet et.

    O yüzden hâşâ Rasulullah (sav) zaten ben peygamberim bu kadar ibadet etmeyeyim hiç dememiştir. Sizin sormuş olduğunuz soruya Hz. Ayşe (r.anhe) Rasulullah (sav)’e bizzat sormuştur. Rasulullah (sav), Hz. Ayşe (r.anhe)’ye şu cevabı vermiştir;

    Ey Aişe; şükreden bir kul olmayayım mı?

    3) Ahirette sonsuz huzur istiyor ise kişi yani cenneti istiyor ise; evvela iman etmesi gerekmektedir. Bu ön şarttır. Bizler imanı olan insanların ebedi cehhennemde kalmayacağını biliyoruz. Fakat Rabbimizin şu uyarısı da bizim içindir;

    Yoksa sizden öncekilerin çektikleriyle karşılaşmadan cennete girebileceğinizi mi sandınız? Onlar öylesine yoksulluk ve sıkıntı çekmişler, öyle sarsılmışlardı ki peygamber ve yanındakiler, “Allah’ın yardımı ne zaman gelecek?” demeye başladılar. Bilesiniz ki Allah’ın yardımı yakındır. (Bakara Suresi/214)

    Yine hepimizin bildiği Asr Suresinde kurtuluşa erenleri şöyle bildiriyor bizlere Rabbimiz (cc)

    Andolsun zamana ki, insan gerçekten ziyan içindedir. Ancak, iman edip de sâlih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye edenler, birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka (Onlar ziyanda değillerdir)

    Yani ziyanda olmamak için ibadet şarttır.

    4) Burada merhamet ve bunun zıddı olarak merhametsizlik ile alakalı vurgu yapılmıştır. Bir hayvan da olsa merhametli davranmak gerekmektedir.

    En iyi cevap

Cevapla