Paylaş
Peygamberlere iman – Diyanet
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
PEYGAMBERLERE İMAN
(Diyanet islam ilmihali)
Peygamberler ve Peygambere Olan İhtiyaç
İmanın altı esasından birisi de peygamberlere inanmaktır.
Peygamber. Farsça bir kelime olup, haber götüren demektir. Dindeki manası ise, Allah’ın insanlara doğru yolu göstermek üzere görevlendirdiği seçkin insandır. Peygamber. Allah’ın kendisine vahyettiğini insanlara duyurur, Allah ile kullan arasında elçilik yapar.
Peygamberlerin bir kısmına kitap indirilmiştir. Onlara “Resul” denir. Çoğulu Rusül’dür. Bir kısmına da kitap indirilmemiştir. Bunlar, kendilerinden önceki peygamberlere inen kitaplarla amel eder ve o kitapları tebliğ ederler. Bunlara da “Nebi” denir. Çoğulu Enbiyâ’dır. Bu tarife göre, kendisine kitap indirilen Resûl’e Nebî de denir. Fakat bir başka peygambere indirilen kitap ile amel eden ve o kitabı tebliğ eden Neb-i ye Resul denmez. Başka bir ifade ile her Resul, aynı zamanda Nebî’dir. Fakat her Nebî. Resul değildir.
İnsanların peygamberlere ihtiyacı vardır. Çünkü insan, aklıyla her şeyi bile-mez. Bizi ve kâinatı yaratan Allah Teâlâ’yı aklımız ile bulabilirsek de. O’na nasıl ibadet edeceğimizi. O’nun emirlerinin ve yasaklarının neler olduğunu bilmemiz mümkün değildir. Bunları bize bildiren, peygamberlerdir. Bunun içindir ki Allah, kendilerine peygamber göndermediği, emir ve yasaklarını peygamberlerle bildirmediği kimselere azap etmiyeceğini Kur’an-ı Kerim’de haber vermiştir. (İsra, 17/15)
Peygamberlerin Görevleri ve Sıfatları
Peygamberler. Allah ile kulları arasında elçilik yaptıklarına göre görevleri; Allah’ı tanıtmak, O’na nasıl ibadet edileceğini bildirmek, Allah’ın emir ve yasa-klarını duyurmaktır. Bunun için gönderilmişlerdir. Bütün peygamberler bu göre-vlerini eksiksiz olarak yerine getirmişlerdir.
Peygamberler bizim gibi insanlardır. Ancak. Allah’ın seçkin kullan oldukları için bir takım sıfatları vardır. Bu sıfatlar, vacip ve caiz olmak üzeri ikiye avrıhr.
Peygamberlerde bulunması vacip olan sıfatlar:
1. Sıdk: Doğruluk demektir. Peygamberler doğru ve dürüst insanlardır. Kesin olarak yalan söylemez, hile ve haksızlık sapmazlar. Din adına ne söyle-mişlerse hepsi Allah’tandır ve hepsi de doğrudur. “Oldu” dedikleri şey olmuş. “Olacak” dedikleri ise olacaktır.Peygamberler, sadece peygamber olduktan sonra değil, peygamber olmadan önce de yalan söylememişler ve kimseyi aldatmamışlardır.
2. Emânet: Güvenilir olmaktır. Peygamberler her yönden güvenilir insanlardır. Aldıkları görevleri gereği gibi yapmış, kendilerine emânet edileni istenildiği gibi korumuş, hıyanette bulunmamışlardır.
3. Tebliğ: Duyurmak demektir. Peygamberler Allah tarafından kendilerine vahyedilmiş olan her şeyi eksiksiz olarak insanlara duyurmuşlardır. Esasen bu, onların peygamberlik görevidir.
4. Fetânet: Akıllı ve zeki olmaktır. Peygamberler en akıllı ve en anlayışlı insanlardır. Çünkü, akıllı olmasalar görevlerini yapamazlar.
5.İsmet: Günahtan korunmuş olmak demektir. Peygamberler örnek oldukları için Allah onları günah işlemekten korumuştur. Bu sıfat. Peygamberlerden başkasında bulunmaz, yani peygamberlerden başkası masum değildir.
Peygamberler hakkında vacip olan yani onlarda bulunması gerekli bu beş sıfat, aynı zamanda onların kibir, hased. riya ve benzeri kötü huylardan da arınmış olmalarını gerektirir.
Peygamberler hakkında caiz olan sıfatlara gelince: bunlar, aynı zamanda diğer insanlarda da bulunan sıfatlardır.
Peygamberler de insan oldukları için bizim gibi yer. içer, uyur, yorulur ve tabiî ihtiyaçlarıyla meşgul olurlar. Ömürleri sona erince de ölürler. Nitekim ölmüşlerdir.
Kur’an-ı Kerim’de İsmi Geçen Peygamberler
İlk Peygamber Adem aleyhi’s-selâm ile son pegamber Muhammed (s.a.v.) arasında pek çok peygamber gelmiş ve geçmiştir. Bunların kesin sayılarını ancak Allah bilir. Çünkü. Kur’an’da bir kısım peygamberlerin ismi bildirilmiş, ismi bildirilmeyen daha bir çok peygamberin olduğu ifade edilmiştir. Biz Allah’ın gönderdiği bütün peygamberlere inanır, sayılarını Allah’a bırakırız.
Kur’an-ı Kerim’de ismi geçen peygamberler 25 tane olup şunlardır:
Adem, İdris, Nuh, Hûd, Salih, Şııayb, ibrahim, Lût, İshak, ismail, Yakup, Yusuf, Musa, Harun, Davud, Süleyman, Eyyüp, Zu’l-Kifl, Ilyas, Elyesa, Zekeri-ya, Yunus, Yahya, Isa ve Muhammed aleyhi’s-selâm’dır.
Bunlardan başka Kur’an’da Zıı’l-Karneyn, Lokman ve Uzeyir’m de isimleri geçmektedir. Fakat bunların peygamber oldukları ihtilaflıdır. Bazılarına göre bunlar da peygamber; bazılarına göre ise peygamber değil, velîdirler. Bunların peygamber oldukları kabul edilirse, Kur’an-ı Kerinrde ismi geçen peygamberlerin sayısı 28 olmuş olur.
Peygamberlerin Tebliğ Ettikleri Dinlerde Aynı Olan Esaslar
Hz. Adem’den itibaren son peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.)’e gelinceye kadar gelmiş geçmiş bütün peygamberlerin tebliğ ettikleri din Tevhid Dini’dir. Tevhid dininde bir takım esaslar vardır ki. bunlar hiç bir peygamberde değişmemiştir. Bunlar, yukarda geçen imanın 6 esasıdır.
Bütün peygamberlerin tebliğ ettikleri dinlerin ruhu ve gayesi; dini korumak, nefsi korumak, aklı korumak, nesli korumak ve malı korumaktır.
Ancak hedef ve gaye bu beş esası korumak olmakla beraber, ibadetlerin şekilleriyle, helâl ve haram ile ilgili bazı hükümler bütün peygamberlerde aynı olmayıp, insanlığın gelişmesine ve zamanın ihtiyaçlarına uygun olarak değişmiştir.
Mucize ve Keramet
Peygamberleri Allah tayin eder. insan çalışmakla peygamber olamaz. Allah, insanlar arasından seçerek gönderdiği peygamberleri, peygamber olduklarını isbat için mucize ile teyid etmiştir.
Mucize: Peygamber olarak görevlendirildiğini söyleyen kimsenin bu sözünde doğru olduğunu isbat etmek için Allah’ın kudretiyle göstermiş olduğu olağanüstü olaydır.
Mucize, bir peygamberin peygamberliğinin şahidi demektir. Allah “m izni olmadan hiç bir peygamber mucize gösteremez.
Tabiat kanunlarına aykırı olarak meydana gelen her olay mucize değildir. Tarifinden de anlaşılacağı üzere, olayı gösteren kimse peygamber olduğunu söyler ve kendisinden istenilenin de aynısını gösterirse, mucize olur.
Şayet, bu olağanüstü olayı gösteren kimse peygamber olduğunu söylemiyorsa buna keramet denir. Velinin kerameti, tabi olduğu peygamber için bir mucize demektir. Böyle bir olayın, inanmayan kimselerden meydana gelmesi de mümkündür. Buna da Istidrac denir.
Her peygamber, kendisinden istenilen mucizeyi göstermiştir. Bizim peygamberimizin de gösterdiği mucizeler vardır.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Peygamberlere iman, iman esaslarından bir tanesidir. insanlara doğru yolu göstermek üzere görevlendirdiği seçkin insandır. Peygamber. Allah’ın kendisine vahyettiğini insanlara duyurur, Allah ile kullan arasında elçilik yapar.
Peygamberlerin bir kısmına kitap indirilmiştir. Onlara “Resul” denir.